Thumbnail

Μία δράση, που ξεκίνησε δοκιμαστικά πριν από έξι χρόνια, στον δήμο Αθηναίων και τώρα έχει επεκταθεί στους δήμους όλης της Ελλάδας, κερδίζει κάθε χρονιά όλο και περισσότερο το στοίχημα της προσφοράς στους συνανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Ο λόγος για το Κοινωνικό Φροντιστήριο του δήμου Αθηναίων, που από το 2012 μέχρι σήμερα, με τη βοήθεια εθελοντών καθηγητών και φοιτητών, στηρίζει τα παιδιά οικογενειών που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, για να ακολουθήσουν τα όνειρά τους.

«Το φροντιστήριο απευθύνεται σε παιδιά οικογενειών άπορων ή με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, που αδυνατούν να πάνε σε κάποιο ιδιωτικό φροντιστήριο. Για τα παιδιά αυτά είναι πολύ σημαντικό να βλέπουν ότι υπάρχει κάποιος εκεί για αυτά, για να τα βοηθήσει», σχολίασε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αγγελική Νικητοπούλου, συντονίστρια του κοινωνικού φροντιστηρίου.

«Οι καθηγητές, τους δίνουμε την ελπίδα, ότι "είμαστε εδώ". Όχι μόνο στο κομμάτι της βοήθειας για να μάθουν πράγματα που θα τους οδηγήσουν πιο κοντά στην επιλογή τους, αλλά για οποιοδήποτε πράγμα τους απασχολεί στην καθημερινότητά τους», πρόσθεσε.

Στο φροντιστήριο, που φιλοξενείται στο 41ο γυμνάσιο Αθηνών, γίνονται μαθήματα στήριξης μαθητών που φοιτούν από την Α' γυμνασίου μέχρι και την Γ' λυκείου και τα τμήματα αποτελούνται από 5 έως 15 μαθητές.

Ειδικά για την γ' λυκείου, τα πράγματα είναι σίγουρα δύσκολα, για τα παιδιά που θέλουν να μπουν σε κάποια σχολή της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Όπως διαβεβαιώνει, όμως και η κ. Νικητοπούλου, αλλά και οι αριθμοί, το κοινωνικό φροντιστήριο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα ιδιωτικά: Πρόπερσι, οι 20 από τους 30 που έδωσαν Πανελλήνιες, πέτυχαν να μπουν σε κάποια σχολή, ενώ πέρυσι, το ποσοστό έφτασε το 50% σχεδόν. «Από τους 48 που έδωσαν, πέρασαν οι 22. Και είχαμε επιτυχίες και σε σχολές, τις λεγόμενες μεγάλης ζήτησης, όπως η Ιατρική Αθηνών και το Πολυτεχνείο Πατρών, χωρίς φυσικά να υποτιμούμε τις επιτυχίες των μαθητών στις άλλες σχολές», τόνισε η κ. Νικητοπούλου. Άλλωστε, όπως συμπλήρωσε, ο καθένας προχωρά ανάλογα με τις βλέψεις του και τις δυνατότητές του και οι εθελοντές εκπαιδευτικοί είναι εκεί για να σιγουρέψουν ότι θα δώσει με βάση το μάξιμουμ των δυνατοτήτων του.

Σημαντικό κομμάτι της επιτυχίας του κοινωνικού φροντιστηρίου, είναι και οι άνθρωποι πίσω από αυτό. Πόσο εύκολο είναι για έναν εκπαιδευτικό να κάνει τη δουλειά του εθελοντικά; «Είναι μικρόβιο για έναν καθηγητή το να μπαίνει σε μία τάξη, να κάνει μάθημα και να βοηθάει παιδιά», εξήγησε η κ. Νικητοπούλου. «Γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να γίνει διορισμός, οπότε τι καλύτερο να μπαίνεις σε μία τάξη, να έχεις δέκα παιδιά και να κάνεις μάθημα; Πέρα από την προσφορά της βοήθειας, όμως, είναι εμπειρία και για εμάς», συμπλήρωσε.

Για τους ανθρώπους, λοιπόν, που στελεχώνουν το φροντιστήριο, τους αρκεί η ικανοποίηση ότι προσφέρουν και ότι στα μάτια των παιδιών αποτελούν μία ελπίδα. Και αυτό από μόνο του αποτελεί κίνητρο για να συνεχίσουν το -ομολογουμένως δύσκολο- έργο τους. «Όταν είσαι σε μία τάξη και έρχεσαι σε επαφή με τους μαθητές και αλληλεπιδράς με αυτούς, μπαίνεις σε μια διαδικασία να γίνεις καλύτερος άνθρωπος, αλλά και καλύτερος στη δουλειά σου», σημείωσε η κ. Νικητοπούλου.

Η εμπειρία είναι τέτοια, που κάποιοι επιτυχόντες γυρνούν... πίσω: «Έχουμε έναν παλιό μαθητή, που πρόπερσι έδωσε πανελλαδικές για δεύτερη φορά, στην ηλικία των 25, πέτυχε και φέτος διδάσκει μαζί μας», ανέφερε η κ. Νικητοπούλου.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι το Κοινωνικό Φροντιστήριο, επιβεβαιώνοντας τον σοβαρό προγραμματισμό του, θα λειτουργήσει και θερινά τμήματα, προετοιμάζοντας μαθητές που πρόκειται να φοιτήσουν στην Γ' λυκείου, καθώς επίσης και αποφοίτους περασμένων ετών.

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Αθηναίων, σε αριθμούς (στοιχεία του δήμου)

Σχολικό έτος 2016-17

- Φοίτησαν 234 μαθητές συνολικά (όλες οι τάξεις)

- Δίδαξαν 66 εθελοντές εκπαιδευτικοί

- Οι 48 έδωσαν πανελλήνιες

- Οι 22 πέρασαν σε ΑΕΙ

Σχολικό έτος 2017-18

- Φοιτούν 256 μαθητές συνολικά (όλες οι τάξεις)

- Διδάσκουν 64 εθελοντές εκπαιδευτικοί

- Θα δώσουν πανελλήνιες 80 περίπου μαθητές

Αθηνά Καστρινάκη

 ΑΠΕ ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Αίθουσα διδασκαλίας
Από την αξιολόγηση στην τιμωρία: «Βιομηχανία» πειθαρχικών για τους εκπαιδευτικούς του Β. Αιγαίου
Το διοικητικό bullying στις σχολικές αίθουσες αποκτά διαστάσεις καταστολής
Από την αξιολόγηση στην τιμωρία: «Βιομηχανία» πειθαρχικών για τους εκπαιδευτικούς του Β. Αιγαίου
geoponiko
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο: Οι εθνικές ομάδες του 5ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού του EU-CONEXUS «Σκέψου έξυπνα, δημιούργησε πράσινα»
Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανακήρυξε τις εθνικές ομάδες που θα το εκπροσωπήσουν στον τελικό του 5ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού του...
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο: Οι εθνικές ομάδες του 5ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού του EU-CONEXUS «Σκέψου έξυπνα, δημιούργησε πράσινα»
Προβλήματα στα σχολεία Συκεών
Τρόμος για γονείς μαθητών στην Κ. Μακεδονία: «Οροφές που στάζουν, μούχλα σε τουαλέτες, σκουριασμένες σκάλες»
Καταγγελίες για οροφές που στάζουν, τουαλέτες να μην χρησιμοποιούνται γιατί είναι μέσα στην μούχλα και υπάρχουν διαρροές, έλλειψη φωτισμού κ.α.
Τρόμος για γονείς μαθητών στην Κ. Μακεδονία: «Οροφές που στάζουν, μούχλα σε τουαλέτες, σκουριασμένες σκάλες»
foto_education_pencils.jpg
Αποσπάσεις εκπαιδευτικών: Από σήμερα οι αιτήσεις - Ποια είναι η διαδικασία
Αποσπάσεις εκπαιδευτικών: Πώς υποβάλλονται οι αιτήσεις και μέχρι πότε μπορεί να γίνει ανάκληση της αίτησης απόσπασης
Αποσπάσεις εκπαιδευτικών: Από σήμερα οι αιτήσεις - Ποια είναι η διαδικασία