Αλληλέγγυο Σχολείο Μεσοποταμίας: Έξι χρόνια εκπαίδευσης, αλληλεγγύης, δημοκρατίας
O θεσμός των αλληλέγγυων σχολείων δημιουργήθηκε ως απάντηση στις εκπαιδευτικές ανάγκες των οικογενειών που επλήγησαν από την κρίση

Της Χρύσας Βαϊνανίδη

Ένας χώρος ζεστός, πολύχρωμος, οικείος. Ζωγραφιές και graffiti στολίζουν τους τοίχους, η μία αίθουσα διδασκαλίας διαδέχεται την άλλη. Θρανία, στυλό, μολύβια, βιβλιοθήκες. Η αυλή γεμάτη λουλούδια και φυτά. Ο σπόρος της εκπαίδευσης, της αλληλεγγύης, της προσφοράς, της δημοκρατίας έχει ανθίσει και αποδίδει καρπούς. 

Το Αλληλέγγυο Σχολείο Μεσοποταμίας μετρά έξι χρόνια ζωής, προσφέροντας μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και Λυκείου (ΓΕΛ - ΕΠΑΛ), πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων, ξένων γλωσσών σε μαθητές και ενήλικες (αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ισπανικά), μαθήματα μουσικής και σεμινάρια. Παράλληλα διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις και προβολές ταινιών, ενώ λειτουργεί θεατρικό εργαστήρι ενηλίκων σε συνεργασία με το σύλλογο γονέων του 2ου Γυμνασίου Μοσχάτου. 

Μέχρι σήμερα στα θρανία του σχολείου έχουν “καθίσει” πάνω από 700 μαθητές, πολλοί από τους οποίους επιστρέφουν πια ως καθηγητές ή ως μαθητές σε ξενόγλωσσα τμήματα.

mesopotamia3.jpg

Θεσμός - απάντηση στην κρίση

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2013 από την Κίνηση Πολιτών Μοσχάτου στο πλαίσιο της Τράπεζας Χρόνου. Η Τράπεζα Χρόνου αποτελεί ένα δίκτυο αλληλεγγύης που βασίζεται στην ανταλλαγή υπηρεσιών μεταξύ των πολιτών. Κάθε μέλος του δικτύου δηλώνει μια υπηρεσία που θα μπορούσε να προσφέρει ανταποδοτικά σε κάποιο άλλο μέλος.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, διαπιστώθηκε ότι οι ανάγκες για υπηρεσίες εκπαίδευσης ήταν αυξημένες. O θεσμός των αλληλέγγυων σχολείων δημιουργήθηκε δηλαδή ως απάντηση στις εκπαιδευτικές ανάγκες των οικογενειών που επλήγησαν από τα μέτρα λιτότητας της συγκεκριμένης περιόδου.

mesopotamia4.jpg

“Η εκπαίδευση είναι ακριβό αγαθό. Ειδικά για τις μονογονεικές οικογένειες ή τις οικογένειες που ζουν μόνο με ένα μισθό τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Ένας μισθός δεν φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες” αναφέρει στο alfavita.gr η Μαρινίκη Κολιαράκη, εθελόντρια στο Αλληλέγγυο Σχολείο Μεσοποταμίας. “Ευτυχώς, δεν βρισκόμαστε στην κατάσταση που βρισκόμασταν λίγα χρόνια πριν που διαπιστώναμε ελλείψεις μέχρι και σε βασικά αγαθά. Παρόλα αυτά η εκπαίδευση παραμένει ακριβό αγαθό, ειδικά στη διδασκαλία ξένων γλωσσών”, σημειώνει.

Ένα σχολείο δημοκρατικό, ανοιχτό για όλους και όλες

Κάθε χρόνο το εγχείρημα μεγαλώνει. “Φέτος ξεπεράσαμε τα 60 τμήματα” μας λέει η Μαρινίκη. “Η εγγραφή γίνεται αποκλειστικά στο χώρο του σχολείου. Στόχος μας είναι η προσωπική επαφή με τους γονείς/ενδιαφερόμενους. Στη συνάντηση γνωριμίας τους ξεναγούμε στο χώρο, τους εξηγούμε πώς λειτουργεί, απαντάμε στις απορίες τους. Η εγγραφή και η φοίτηση είναι δωρεάν. Η μόνη προϋπόθεση είναι όσοι εγγράφονται να δηλώνουν τι θα μπορούσαν να προσφέρουν σε οποιοδήποτε άλλο μέλος του δικτύου εάν υπάρξει ανάγκη”, διευκρινίζει.

Ως προς τη λειτουργία του, το Αλληλέγγυο Σχολείο Μεσοποταμίας αποτελεί ένα πρωτότυπο (σε σχέση με αντίστοιχα κοινωνικά σχολεία) εκπαιδευτικό εγχείρημα, καθώς λειτουργεί με κοινές συνελεύσεις γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών κατά τις οποίες οι αποφάσεις λαμβάνονται συναινετικά, συνθετικά και δημιουργικά. Επίσης διοργανώνονται ανταποδοτικές δράσεις κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα. 

mesopotamia1.jpg

Τα Αλληλέγγυα Σχολεία δεν αποτελούν υποκατάστατο του δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης, αλλά παίζουν ένα ρόλο υποστηρικτικό. “Δεν έχουν σχέση με τα παραδοσιακά μοντέλα εκπαίδευσης και οργάνωσης, ούτε επιθυμούν να αποτελέσουν ένα εκπαιδευτικό μοντέλο παράλληλο στο υπάρχον” τονίζει η Μαρινίκη. “Στοχεύουν στην ενίσχυση και διεύρυνση της έννοιας του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και με το στοιχείο της τοπικότητας να καλλιεργηθούν σχέσεις αλληλεγγύης στις γειτονιές, προτάσσοντας την αξία της συμμετοχικής δημοκρατίας” εξηγεί, προσθέτοντας πως “η στήριξη μας και η αλληλεγγύη μας στους εκπαιδευτικούς της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι αδιαπραγμάτευτη”. 

Περισσότερες πληροφορίες: 

http://www.mesopotamia.gr/el/bank-school/to-allhlegguo-sxoleio/

https://www.facebook.com/solidarityschoolmesopotamia/ 

Ενημερωθείτε επίσης για το Δίκτυο Αλληλέγγυων Σχολείων σε όλη την Ελλάδα: 

http://solidarityschools.gr/ 

afisaki.jpg

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

thrania-sxoleio-intime-4-768x480.jpg
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Σε ποιες περιοχές τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν την Δευτέρα που έρχεται
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Παιδιά στη Γάζα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
Τα παιδιά που έχουν εκτεθεί σε πολεμικά γεγονότα εμφάνιζουν αλλαγές DNA σε πολλές τοποθεσίες και περιοχές στο γονιδίωμα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
μηλοξιδο
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες
Το μήλο έχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, κάτι που τα καθιστά ένα υγιεινό σνακ ή συστατικό σε κάθε δίαιτα
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες