Thumbnail
Του Χρήστου Κάτσικα

ΠΟΙΝΕΣ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ

Διώξεις από το παρελθόν!

                Τον τελευταίο καιρό, πολύ εύκολα, βαπτίζεται παράπτωμα η ίδια η συνδικαλιστική δράση και «ξεμυτίζουν» διώξεις εκπαιδευτικών.  Πρόκειται για ποινικοποίηση των αποφάσεων σωματείων και αιρετών που δεν αρέσουν στη Διοίκηση. Το γεγονός αυτό αποκαλύπτει πως το δόρυ του πειθαρχικού δικαίου και η ένταση του αυταρχισμού αρχίζουν επιχειρήσεις στην οργανωμένη εκπαιδευτική συνδικαλιστική δράση. Μιλάμε  για προσπάθειες επιβολής του διοικητικού αυταρχισμού, όσο σφίγγει η μέγγενη των αντιλαϊκών πολιτικών.

                Πρόστιμο σε δύο εκπαιδευτικούς επειδή άσκησαν δημόσια κριτική σε αποφάσεις του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΔΕ) Λάρισας επέβαλε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβαθμιας Εκπαίδευσης (ΔΙΔΕ) Λάρισας Ιωάννης Καψάλης.

                Πιο συγκεκριμένα ο ΔΔΕ Λάρισας κ. Καψάλης τιμώρησε με πρόστιμο ίσο με το 1/4 του μισθού (η ανώτερη ποινή που μπορεί να επιβάλει) τον διευθυντή του ΓΕΛ Συκουρίου και πρώην αντιπρόεδρο του ΠΥΣΔΕ, Δημήτρη Γεωργούση, επειδή άσκησε κριτική δια του Τύπου σε απόφαση του ΠΥΣΔΕ για τοποθέτηση διευθυντή με λανθασμένα μόρια σε σχολείο του νομού.

                Στην απόφασή του ο προϊστάμενος αφού κάνει λόγο για ανάρμοστη συμπεριφορά δημοσίου υπαλλήλου εκτός υπηρεσίας, για κακόβουλα σχόλια και για ψευδή στοιχεία,  επιβάλει στον κ. Γεωργούση το παραπάνω πρόστιμο που ισούται με το 1/4 του μισθού.

                Με άλλη απόφασή του ο κ. Καψάλης επιβάλει πρόστιμο ίσο με το 1/8 του μισθού στον εκπαιδευτικό και μέλος του ΠΥΣΔΕ Λάρισας, Δ. Διονυσίου, επειδή προ τριμήνου περίπου με κείμενό του στον Τύπο είχε χαρακτηρίσει παράτυπη, απόφαση του οργάνου στο οποίο συμμετέχει. Και στην περίπτωση του κ. Διονυσίου η κατηγορίες είναι ανάλογες αν και το πρόστιμο είναι μικρότερο.

                Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη ενέργεια της διοίκησης της Εκπαίδευσης πέρα από το γεγονός ότι οι ποινές επιβλήθηκαν χωρίς να κληθούν οι τιμωρημένοι σε απολογία όπως προβλέπει το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων που αναφέρει ότι “η πειθαρχική δίωξη αρχίζει είτε με την κλήση του υπαλλήλου σε απολογία από το μονομελές πειθαρχικό όργανο είτε με την παραπομπή του στο πειθαρχικό συμβούλιο”.

                Παράλληλα η απόφαση του προϊσταμένου δημιουργεί και σοβαρό πολιτικό ζήτημα που έχει να κάνει με το αν ένας δημόσιος υπάλληλος έχει δικαίωμα να ασκήσει κριτική σε πράξεις και αποφάσεις της διοίκησης όπως άλλωστε προβλέπει ο Κώδικας Δημοσίων Υπαλλήλων που στο άρθρο 45 αναφέρει: “Η ελευθερία της έκφρασης των πολιτικών, φιλοσοφικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων, όπως και των επιστημονικών απόψεων και της υπηρεσιακής κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής, αποτελεί δικαίωμα των υπαλλήλων και τελεί υπό την εγγύηση του Κράτους. Δεν επιτρέπονται διακρίσεις των υπαλλήλων λόγω των πεποιθήσεων ή των απόψεων τους ή της κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής”.

Στην Εύβοια: Αυθαιρεσίας …το ανάγνωσμα

                Πριν ένα περίπου μήνα η καθηγήτρια και Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Εύβοιας Χαρά Νίκα υπέστη νέα αυθαιρεσία και αυταρχισμό από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΙΔΕ) κ. Κυριτσόπουλο.

                Ο ΔΙΔΕ Ευβοίας απαγόρευσε στη διευθύντρια του σχολείου της Προέδρου της ΕΛΜΕ να της δώσει το μειωμένο ωράριο που εκ της θέσης της δικαιούται και να καταχωρίσει το κενό στο myschool.

                Προφανώς ο κ. Κυριτσόπουλος δεν μπόρεσε να χωνέψει ότι μετά από τη γενική κατακραυγή που προκλήθηκε από την απαράδεκτη ΕΔΕ, που ο ίδιος μεθόδευσε κατά της προέδρου της ΕΛΜΕ Χαράς Νίκα («για κακόβουλη άσκηση κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής»), η υπόθεση έκλεισε πανηγυρικά χωρίς να προκύψει τίποτα το επιλήψιμο και επιβαρυντικό σε βάρος της ( και κόντρα απαλλακτικό πόρισμα) σε κάθε έννοια πολιτικής και συνδικαλιστικής ηθικής και δεοντολογίας, κόντρα στη λογική άλλα και τη νομιμότητα, απαγόρευσε στη διευθύντρια του σχολείου της Προέδρου της ΕΛΜΕ να της δώσει το μειωμένο ωράριο που εκ της θέσης της δικαιούται και να καταχωρίσει το κενο στο myschool.

Θεσσαλονίκη: Διώξεις 20 καθηγητών για συνδικαλιστική δράση!

                Λίγο πιο βόρεια, στη Θεσσαλονίκη, διώκονται 20 καθηγητές, μέλη της Δ΄ ΕΛΜΕ του Νομού μετά από απανωτές καταγγελίες πρώην διευθύντριας και παρά την κατάρρευση του κατηγορητηρίου, την αθωωτική απόφαση 20 καθηγητών από το Πρωτοδικείο και την άρνηση του Εφετείου να δεχτεί αίτηση Έφεσης, η ΔΙΔΕ Ανατ. Θεσσαλονίκης θεωρεί ότι πρέπει να ταλαιπωρεί τους καθηγητές για 5η συνεχόμενη χρονιά με την διενέργεια εκ νέου ΕΔΕ. 

                Εκτός των άλλων ανυπόστατων κατηγοριών, η πρώην Διευθύντρια αμφισβητεί αποφάσεις Δικαστηρίων και ζητάει την πειθαρχική δίωξη τόσο μελών του ΔΣ της ΕΛΜΕ για υποκίνηση συναδέλφων τους εναντίον της αυτοαξιολόγησης, όσο και μελών του Συλλ. Διδασκόντων του σχολείου για παράβαση καθήκοντος, μιας και οι καθηγήτριες εφάρμοσαν τη συνδικαλιστική απεργία –αποχή για κάθε μορφή αξιολόγησης, που είχε αποφασίσει η ΟΛΜΕ τη συνδικαλιστική χρονιά 2013-2014. 

                Η ΟΛΜΕ, σε ανακοίνωσή της, απαιτεί από τη Διοίκηση να σταματήσει άμεσα την πειθαρχική δίωξη των συναδέλφων και δηλώνει ότι δεν θα περάσει καμία προσπάθεια καταστολής της συνδικαλιστικής Δράσης. 

Κέρκυρα: Διώκεται αναδρομικά, ενώ έχει αθωωθεί επανειλημμένα!

                Από το 2006 εγκαλείται πειθαρχικά από τη Διοίκηση ο -συνταξιούχος πλέον-, εκπαιδευτικός Νικόλας Γαλιατσάτος. Μάλιστα στοχοποιήθηκε και από τον τότε επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης Λ. Ρακιντζή. Διατέλεσε για χρόνια μέλος του ΔΣ,  πρόεδρος και γραμματέας της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης, αιρετός στο ΠΥΣΔΕ και μέλος του μαχόμενου εκπαιδευτικού κινήματος. Εδώ και 13 χρόνια εκκρεμεί υπόθεση σε βάρος του, η οποία θα εκδικαστεί για τρίτη φορά τις 23 Οκτωβρίου στην Κέρκυρα.

                Το 2006 νεοδιόριστη καθηγήτρια απουσίαζε αδικαιολόγητα από την υπηρεσία και υπέβαλε την παραίτηση της. Στο ΠΥΣΔΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης, ο Γαλιατσάτος πρότεινε να γίνει δεκτή η παραίτησή της. H πλειοψηφία δεν δέχθηκε και την παρέπεμψε στο πειθαρχικό για απόλυση, όπου εκείνος ψήφισε παρών, γιατί είχε προτείνει άλλη διαδικασία κι επιπλέον ακολουθούσε την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ να μην ψηφίσει απόλυση.

                Η ΔΙΔΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης έστειλε την απόφαση στον επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης Λ. Ρακιτζή. Αυτός παρέπεμψε στο πειθαρχικό τον Γαλιατσάτο για παράβαση καθήκοντος, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε δικαίωμα να ψηφίσει παρών, αλλά μόνο κάποια ποινή.

                Το ΑΠΥΣΔΕ το 2008 αθωώνει τον Γαλιατσάτο, όμως, ο Λ. Ρακιτζής κάνει ένσταση και τον παραπέμπει στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό του υπουργείου εσωτερικών, το οποίο ομόφωνα τον αθωώνει, αλλά ο Λ. Ρακιτζής και πάλι προσφεύγει στο Διοικητικό εφετείο Αθηνών. Το εφετείο κρίνει τον εαυτό του αναρμόδιο και παραπέμπει την υπόθεση στο Διοικητικό εφετείο Ιωαννίνων, το οποίο θα την εκδικάσει στις 23 Οκτωβρίου 2019 στην Κέρκυρα.

                Ο συνταξιούχος πλέον Ν. Γαλιατσάτος, διώκεται αναδρομικά, ενώ έχει αθωωθεί επανειλημμένα και πανηγυρικά γιατί η διοίκηση επιδιώκει με την επίκληση  μιας νομιμότητας, που εξυπηρετεί αποκλειστικά τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές, όπως εκφράζονται κάθε περίοδο, να χειραγωγήσει και να φιμώσει τους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να μην αντιστέκονται στις  αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panepisthmio_dytikis_makedoniaw.jpg
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Οι φοιτητές θα αξιολογήσουν τους διδάσκοντες
Από την ερχόμενη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου - Η αξιολόγηση θα είναι ανώνυμη και θα γίνει ηλεκτρονικά
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Οι φοιτητές θα αξιολογήσουν τους διδάσκοντες
school_education_tetradia_notbook_kimolies_chalks_apple.jpg
Για την κινητοποίηση στη Διεύθυνση ΠΕ Πειραιά σχετικά με την ΕΔΕ του 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Πειραιά
«Kαλούμε όλους τους συναδέλφους - Μέλη μας, τη ΔΟΕ αλλά και τα λοιπά σωματεία να βρίσκονται σε εγρήγορση ενόψει και της έκδοσης του πορίσματος της...
Για την κινητοποίηση στη Διεύθυνση ΠΕ Πειραιά σχετικά με την ΕΔΕ του 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Πειραιά
sxoleio
Προσλήψεις εκπαιδευτικών: Το ΑΣΕΠ για τους πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης
Στους δύο πίνακες κατάταξης για τη Γενική Παιδεία αίτηση υπέβαλαν συνολικά 152.278 εκπαιδευτικοί
Προσλήψεις εκπαιδευτικών: Το ΑΣΕΠ για τους πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης