dotis myelou ton oston sxoliki imera
Ενημέρωση για τη σημασία της Δωρεάς στα σχολεία του νομού Χανίων

«Είχες σκεφτεί ποτέ ότι ίσως μία μέρα να είσαι ΕΣΥ αυτός ή αυτή που θα σώσει τη ζωή κάποιου συνανθρώπου σου, που πάσχει από μία σοβαρή ασθένεια;».

Με αυτό το ερώτημα και στο πλαίσιο της αυριανής ημέρας 7η Νοεμβρίου 2019 Σχολική Ημέρα εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών, οι μαθητές στα σχολεία του νομού Χανίων, θα ενημερωθούν για τη σημασία της Δωρεάς Μυελού των Οστών, με σκοπό να «μεταγγίζουμε - μεταμοσχεύουμε» την αγάπη μας σε μικρούς και μεγάλους, που για να ζήσουν χρειάζονται μία συγκεκριμένη θεραπεία: την μεταμόσχευση μυελού των οστών ή αιμοποιητικών κυττάρων. Αυτό επισημαίνουν και προσπαθούν τα μέλη του Συλλόγου Εθελοντικής Προσφοράς και Στήριξης «Ορίζοντας» που σκοπό έχει τη στήριξη παιδιών και ενηλίκων που πάσχουν από καρκίνο. Ένας από τους βασικούς στόχους του συλλόγου από το 2004 οπότε και ιδρύθηκε είναι η ενημέρωση του κοινού γύρω από τις νεοπλασματικές ασθένειες και τη δωρεά μυελού των οστών, η οποία μπορεί να αποβεί σωτήρια για παιδιά και ενήλικες που πάσχουν από καρκίνο.

Για τη ΣΧΟΛΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΔΟΤΗ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ γίνεται κάλεσμα ακόμη και στους γονείς των μαθητών, των συγγενών τους που ακούγοντας το μήνυμα προσφοράς Ελπίδας και Ζωής από τα χείλη των μαθητών, θελήσει να γίνει υποψήφιος εθελοντής δότης, να επικοινωνήσει με τον Σύλλογο «Ορίζοντα» στο τηλέφωνο 2821079650 και στο [email protected] και να πάρει όλες τις πληροφορίες που επιθυμεί, ή να μπει στην ιστοσελίδα: www.orizondas.gr

Η 7η Νοεμβρίου είναι μία λαμπαδηδρομία γνώσης μεταφέροντας το μήνυμα του εθελοντισμού, το μήνυμα αγάπης και αλληλεγγύης σε όλους τους γύρω του ο κάθε μαθητής, ότι υπάρχει η δυνατότητα με τη δωρεά Μυελού των Οστών να υπάρξει μία δεύτερη ευκαιρία ζωής σ' ένα άρρωστο παιδί, σ' έναν άρρωστο συνάνθρωπό. Οι μαθητές θα γνωρίσουν το τι είναι η μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων και μυελού των οστών η οποία σύμφωνα με τον ΟΡΙΖΟΝΤΑ: «Αποτελεί μία καθιερωμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση αρκετών σοβαρών αιματολογικών, νεοπλασματικών και γενετικών νοσημάτων, όπως είναι η λευχαιμία κ.α. Στόχος της θεραπείας είναι η αντικατάσταση του παθολογικού μυελού των οστών με υγιή κύτταρα, τα οποία λαμβάνονται από ένα συγγενή ή μη συγγενή εθελοντή δότη και δημιουργούν στο λήπτη ένα νέο, υγιές αιμοποιητικό σύστημα. Για να πραγματοποιηθεί αυτή η θεραπεία πρέπει να βρεθεί ο κατάλληλος δότης, ο συμβατός δότης. Αυτός που θα προσφέρει τον δικό του υγιή μυελό των οστών, τα δικά του υγιή αιμοποιητικά κύτταρα στον πάσχοντα, δημιουργώντας έτσι στον οργανισμό του ένα νέο, υγιές αιμοποιητικό σύστημα, που θα του εξασφαλίσει το δώρο της ζωής».

Μέσω της ενημέρωσης, οι μαθητές στα Χανιά θα γνωρίσουν πως μόνο οι 3 στους 10 ασθενείς βρίσκουν συμβατό δότη μέσα στην οικογένειά τους, οι υπόλοιποι 7 πρέπει να αναζητήσουν συμβατό δότη στο Παγκόσμιο Αρχείο Δοτών. «Επομένως, όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το αρχείο, όσο δηλαδή περισσότεροι είναι οι εθελοντές δότες, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Όλη η διαδικασία για να γίνει κάποιος δότης είναι πολύ απλή. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και κανείς δεν πρέπει να διστάζει να γίνει δότης. Είναι λοιπόν κρίμα να μένουμε άπραγοι όταν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Βέβαια ένα παιδί δεν έχει συμπληρώσει την ηλικία που χρειάζεται για να γίνει εθελοντής δότης και να σώσει μία ζωή, γιατί ως εθελοντές δότες εγγράφονται μόνο άτομα από 18 - 45 ετών», επισημαίνεται από τον ΟΡΙΖΟΝΤΑ τα μέλη του οποίου τονίσουν ότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν οι μικροί και μεγαλύτεροι μαθητές, από τώρα την αξία και την σημασία της εθελοντικής προσφοράς και το μεγαλείο του να είμαστε εκεί ο ένας για τον άλλον. «Αξίζει από τώρα να δώσεις την αγάπη σου και να γίνεις ο αγγελιοφόρος του μηνύματος της εθελοντικής προσφοράς προς κάθε κατεύθυνση».

Σύμφωνα με στοιχεία από τον σύλλογο, Μόνο το 30% των ασθενών βρίσκουν συμβατό δότη μέσα στην οικογένειά τους. Για τους υπόλοιπους θα πρέπει να αναζητηθεί μη συγγενής δότης και στην Ελλάδα, από τους 200 περίπου ασθενείς που μεταμοσχεύονται ετησίως, οι περισσότεροι λαμβάνουν μόσχευμα από μη συγγενή εθελοντή δότη. Τα μοσχεύματα από εθελοντές δότες που παίρνουν οι Έλληνες ασθενείς, παιδιά και ενήλικες, προέρχονται στην πλειοψηφία τους από το εξωτερικό, διότι ο αριθμός των Ελλήνων εθελοντών δοτών είναι μικρός. Αυτό σύμφωνα με τον ΟΡΙΖΟΝΤΑ: «Δεν οφείλεται σε αδιαφορία και σε έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά σε έλλειψη ενημέρωσης… Από την κινητοποίηση και τις δράσεις ενημέρωσης του συλλόγου, τα τελευταία πέντε χρόνια υπήρξαν περισσότερες από 9000 καταγραφές υποψήφιων εθελοντών δοτών μυελού των οστών και 32 συμβατοί δότες, που είχαν την τύχη να προσφέρουν ελπίδα και να χαρίσουν μία δεύτερη ευκαιρία για ζωή σε κάποιον συνάνθρωπό μας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sporoi-moustardas.jpg
Μουστάρδα: Βοηθάει η όχι στο Αδυνάτισμα;
Η μουστάρδα θεωρείται πλήρες τρόφιμο όταν παρασκευάζεται με ελάχιστα συστατικά, ειδικά όταν παρασκευάζεται παραδοσιακά από σπόρους μουστάρδας, ξύδι ή...
Μουστάρδα: Βοηθάει η όχι στο Αδυνάτισμα;