"Περιφερειακό παίκτη" σε έρευνα, τεχνολογία και καινοτομία οραματίζεται τη χώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Εντός Ιανουαρίου θα επιλυθεί το ζήτημα των ΕΛΚΕ στα Πανεπιστήμια, είπε ο Πρωθυπουργός.

Το όραμά του να καταστήσει τη χώρα περιφερειακό παίκτη στον τομέα της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας, συνδέοντας αυτούς τους τομείς με εμφατικό τρόπο, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα, στην ομιλία του κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας.

Ο κ.Μητσοτάκης, τόνισε ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει ήδη αυξημένα φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις στην έρευνα και στην καινοτομία και υποσχέθηκε ξανά να αφήσει "ελεύθερες τις δημιουργικές δυνάμεις είτε στο επίπεδο της έρευνας, είτε στο επίπεδο της καινοτομίας, είτε στο επίπεδο της επιχειρηματικότητας"

Η ομιλία του Πρωθυπουργού:

«Ευχαριστώ πολύ και είναι μεγάλη η χαρά μου αγαπητέ Υφυπουργέ, αγαπητέ Γενικέ Γραμματέα, αγαπητέ Πρόεδρε του ΕΣΕΤΕΚ, αγαπητά μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας σε αυτή την πρώτη συνεδρίαση αυτού του νέου οργάνου. Χαίρομαι που εισπράττω γύρω από το τραπέζι την αισιοδοξία και τις πολύ ουσιαστικές προοπτικές που ανοίγονται σε αυτόν τον χώρο.

Προσωπικά δεν μπορώ να μην ανατρέξω στο απώτατο παρελθόν, 20 χρόνια πριν είχα κάνει την πρώτη προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών το οποίο θα ασχολείται με επενδύσεις στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας και της καινοτομίας. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, η Ελλάδα βρέθηκε στις τελευταίες ευρωπαϊκές θέσεις σε αυτό το κρίσιμο αντικείμενο, όμως όπως πολύ σωστά είπε ο Πρόεδρος τώρα ανοίγεται μία καινούρια προοπτική και μία καινούρια ευκαιρία να κάνουμε κάτι ουσιαστικό και συνολικό.

Πιστεύω ότι η πρώτη κίνηση της κυβέρνησης, που ήταν η μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σηματοδότησε ακριβώς αυτή την αναπτυξιακή διάσταση όλης αυτής της προσπάθειας. Χωρίς να υποτιμώ καθόλου την ανάγκη -όπως είπε και ο Πρόεδρος- να καλύψουμε όλο το φάσμα της δραστηριότητας, ξεκινώντας με τη βασική έρευνα και καταλήγοντας, τελικά, στην επιχειρηματικότητα η οποία θα προκύπτει μέσα από την όλη διαδικασία της εφαρμοσμένης έρευνας και της εμπορευματοποίησης της καινοτομίας.

Όπως έχετε διαπιστώσει, το αρμόδιο Υπουργείο έχει ήδη προχωρήσει σε μια σειρά από σημαντικές κινήσεις που πιστεύω ότι αποτελούσαν πάγιο αίτημα του χώρου της έρευνας αλλά και όσων ασχολούνται με το οικοσύστημα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Προφανώς υπάρχει μια σημαντική επικάλυψη, όχι απόλυτη, αλλά υπάρχει μια σημαντική επικάλυψη, μεταξύ αυτών των δύο κόσμων.

Και πιστεύω ότι μέσα από τις τακτικές σας συνεδριάσεις θα μπορείτε να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να μπολιάσετε την κυβερνητική πολιτική μέσα από μια σειρά από εφαρμοσμένες προτάσεις που θα μας επιτρέψουν, σε κάποια χρόνια από τώρα, να κάνουμε άλματα προόδου. Φυσικά τα άλματα αυτά προόδου, δεν είναι απλά θεωρητικά. Θα πρέπει εσείς οι ίδιοι να συμφωνήσετε με το Υπουργείο ποιοι είναι οι δείκτες οι οποίοι θα μπορούν να μας επιτρέψουν σε κάποια χρόνια από τώρα να πούμε ότι: ναι, κάναμε μια σημαντική πρόοδο στα ζητήματα που αφορούν την έρευνα και την τεχνολογία και την καινοτομία, έτσι ώστε να μπορούμε και οι ίδιοι να αξιολογούμε τις επιδόσεις μας και να μπορούμε να πούμε πως μπορούμε να βελτιωθούμε κάθε στιγμή.

Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι στο τραπέζι αυτό βρίσκονται εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, βρίσκονται εκπρόσωποι της ερευνητικής κοινότητας, βρίσκονται επιτυχημένοι επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν κάνει το άλμα από την έρευνα στην επιχειρηματική δραστηριότητα, βρίσκονται άνθρωποι οι οποίοι χρηματοδοτούν την έρευνα και την καινοτομία. Αυτό μας επιτρέπει πραγματικά να έχουμε μια συνολική και σφαιρική αντίληψη για το πως πρέπει να αντιμετωπίζονται αυτά τα θέματα.

Δεν θα σας εκπλήξω λέγοντάς σας ότι το αντικείμενο αυτό αποτελεί κι ένα προσωπικό στοίχημα για εμένα και κατά συνέπεια να γνωρίζετε ότι θα έχετε την αμέριστη στήριξη μου -το γνωρίζει καλά και ο Υφυπουργός και ο Γενικός Γραμματέας- ώστε να μπορούμε να λύνουμε με ταχύτητα ζητήματα τα οποία προκύπτουν και τα οποία συχνά απαιτούν δύσκολη και κοπιώδη διυπουργική συνεννόηση.

Ήδη έχουμε κάνει μια σειρά από πολύ σημαντικά βήματα σ’ ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Αναφέρθηκε σε κάποια απ’ αυτά και ο Υφυπουργός. Στέκομαι στο ζήτημα των ΕΛΚΕ, υπάρχει συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και του Γενικού Λογιστηρίου για το πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το χρόνιο πρόβλημα το οποίο θέτει υπερβολικούς γραφειοκρατικούς περιορισμούς στην ερευνητική δραστηριότητα η οποία διεξάγεται εντός των Πανεπιστημίων. Το ζήτημα αυτό θα επιλυθεί εντός του Ιανουαρίου, με νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί στη Βουλή.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που σήμερα, στα πλαίσια ενός διυπουργικού νομοσχεδίου, νομοθετούμε και δίνουμε επιτέλους τη δυνατότητα, να δημιουργήσουμε ένα πόλο, μία πολιτεία καινοτομίας σε κάποιες παλιές, εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ, όπου έχουμε ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο για το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα δυναμικό και συνεργατικό οικοσύστημα έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας. Αντίστοιχη δράση δρομολογείται και για την Θεσσαλονίκη.

Όπως γνωρίζετε, στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο έχει ήδη γίνει νόμος του κράτους για πρώτη φορά προβλέπονται σημαντικά φορολογικά κίνητρα για stock options, τα οποία είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο ανταμοιβής εργαζομένων σε καινοτόμες επιχειρήσεις. 15% αυτοτελής φορολόγηση, 5% για τις νέες επιχειρήσεις, καθώς και αυξημένα φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις στην έρευνα και στην καινοτομία. Η Γενική Γραμματεία μετακομίζει σύντομα σε καινούργια κτίρια και φυσικά ο Υπουργός, όπως είπε, αξιολογεί όλο αυτό το βαρύ γραφειοκρατικό πλαίσιο αξιολόγησης ερευνητικών προγραμμάτων, το οποίο σχετικά εύκολα μπορεί να γίνει πολύ πιο απλό.

Πού θέλω να καταλήξω: Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό όλες αυτές οι πρωτοβουλίες να μπορούν να ενταχθούν σε μία συνολική στρατηγική βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη, μακροπρόθεσμη, η οποία θα έχει ένα ξεκάθαρο όραμα, να καταστήσει την Ελλάδα όχι απλά έναν εθνικό παίκτη, αλλά έναν περιφερειακό παίκτη στον τομέα της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας. Να φέρει πίσω κόσμο ο οποίος έχει φύγει στο εξωτερικό και θα ήθελε να εργαστεί και να δημιουργήσει στην Ελλάδα. Να παράγει νέο πλούτο και με κάποιο τρόπο να έχει και μία επίπτωση στον τρόπο με τον οποίο η νέα γενιά, τα παιδιά μας, τα παιδιά τα οποία είναι σήμερα στο σχολείο, αντιλαμβάνονται το αντικείμενο αυτό.

Διότι κάτι το οποίο ενδεχομένως δεν θα μπορούμε να μετρήσουμε και να αποτυπώσουμε στους σκληρούς δείκτες καινοτομίας, έρευνας και ανάπτυξης είναι την διάθεση μιας ολόκληρης νέας γενιάς παιδιών να αγκαλιάσουν την καινοτομία, την τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα. Να τη δουν μέσα από μία διαφορετική οπτική ματιά. Είναι κάτι το οποίο ήδη συμβαίνει. Με μεγάλη χαρά βλέπω ότι στα χρόνια της κρίσης, το οικοσύστημα της επιχειρηματικότητας ανέπτυξε μία έντονη δράση.

Χαίρομαι όταν βλέπω νέα παιδιά τα οποία σκέφτονται αυτή τη στιγμή ως πρώτη επαγγελματική τους επιλογή την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Είναι κάτι το οποίο δεν συνέβαινε πριν από τα χρόνια της κρίσης και είναι μεγάλη μας ευκαιρία να πατήσουμε πάνω στις πολλές θετικές ενέργειες οι οποίες ήδη έχουν γίνει. Μέσα από αυτόν τον δυναμισμό ο οποίος ξεπήδησε στα χρόνια της κρίσης να βάλουμε τα θεμέλια για κάτι πολύ-πολύ καλύτερο για το μέλλον της χώρας μας.

Οπότε θέλω και πάλι να σας ευχηθώ καλή επιτυχία, καλή δύναμη, Θα ήθελα να διατρέξω τα ονόματά σας και να σας ευχαριστήσω έναν-έναν προσωπικά. Ο Μανώλης (Δερμιτζάκης), εξάλλου, είναι η καλύτερη απόδειξη ότι μπορούμε να φέρουμε κόσμο από το εξωτερικό πίσω στην Ελλάδα, αρκεί να δημιουργήσουμε το κατάλληλο πλαίσιο για να μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες και τις γνώσεις τους. Ο Άρης Δοξιάδης, γνωριζόμαστε πολλά χρόνια και χαίρομαι ιδιαίτερα που δέχτηκε να είναι Αντιπρόεδρος του ΕΣΕΤΕΚ. Με τον Βασίλη Αντωνιάδη επίσης γνωριζόμαστε πάρα πολλά χρόνια. Ο κ. Καρκαλέτσης, ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη συμμετοχή σας, έχετε κάνει εξαιρετική δουλειά στον «Δημόκριτο». Η Νέλλη (Κάτσου) εκπροσωπεί την δυναμική και καινοτόμα ελληνική βιομηχανία. Την Βάσω Κιντή από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Ο κ. Κυριακόπουλος, ευχαριστούμε πάρα πολύ. Απουσιάζει η κ. Κονοφάγου. Η κ. Μπαχταλιά που έχει κάνει μια εξαιρετική δουλειά στο EGG και συγχαρητήρια. O κ. Μπεκιάρης, ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παρουσία σας. Kαι ο κ. Χαλαμανδάρης, ο οποίος είναι ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον παράδειγμα ενός ανθρώπου ο οποίος ξεκίνησε από το χώρο της έρευνας, έκανε τη μετάβαση στο χώρο της επιχειρηματικότητας και αποτελεί ένα από τα πολύ ενδιαφέροντα success stories της ελληνικής επιχειρηματικότητας, η οποία στηρίζεται σε καινοτομία η οποία είναι άκρως ανταγωνιστική.

Σας ευχαριστώ και πάλι όλες και όλους. Θεωρώ ότι έχουμε μία εξαιρετική σύνθεση, η οποία, όπως σας είπα, συνθέτει διαφορετικές διαδρομές, γνώσεις και δεξιότητες. Προσβλέπω με πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στα συμπεράσματά σας, στις προτάσεις σας. Να ξέρετε ότι έχουμε όλη την καλή διάθεση να ξεπεράσουμε τις παθογένειες και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και όλα αυτά για τα οποία κατά καιρούς μιλούσαμε στη χώρα -διότι δεν είναι άγνωστη αυτή η συζήτηση, έχει ξαναγίνει στο παρελθόν πολλές φορές- αυτή τη φορά με την κατεύθυνση της πολιτείας, αλλά αφήνοντας ταυτόχρονα ελεύθερες τις δημιουργικές δυνάμεις είτε στο επίπεδο της έρευνας, είτε στο επίπεδο της καινοτομίας, είτε στο επίπεδο της επιχειρηματικότητας, να μπορούμε να κατευθύνουμε τα πράγματα στη σωστή κατεύθυνση, ώστε κάποια στιγμή να δρέψουμε τους καρπούς αυτής της πολύ όμορφης και πιστεύω δημιουργικής προσπάθειας.

Οπότε και πάλι σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας».

Η σύνθεση του ΕΣΕΤΕΚ

Το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ) είναι το ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο της Πολιτείας σε ό,τι αφορά τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για την Έρευνα, την Τεχνολογία και την Ανάπτυξη της Καινοτομίας (ΕΤΑΚ). Υποστηρίζει στο έργο του τον αρμόδιο Υπουργό ή Αναπληρωτή Υπουργό ή Υφυπουργό για θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας (εφεξής «Υπουργό») και τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) στα ζητήματα που άπτονται της αρμοδιότητάς τους.

A. Στις 19/11/2019 συγκροτήθηκε το ΕΣΕΤΕΚ , ως εξής:

1. Εμμανουήλ Δερμιτζάκης, Καθηγητής Γενετικής Ιατρικής Σχολής του
Πανεπιστημίου της Γενεύης, Δ/ντής Κέντρου Γονιδιώματος Health 2030, ως Πρόεδρος.

2. Αριστείδης - Θωμάς Δοξιάδης, Κοινωνικός Επιστήμονας και Οικονομολόγος,ως Αντιπρόεδρος.

3. Βασίλειος Αντωνιάδης , Οικονομολόγος, ως μέλος.

4. Ευάγγελος Καρκαλέτσης , Δ/ντής Έρευνας Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", ως μέλος.

5. Ελένη Κάτσου , επιχειρηματίας, ως μέλος.

6. Βασιλική Κιντή, Καθηγήτρια Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της
Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως μέλος.

7. Ευγενία - Ελίζα Κονοφάγου , Καθηγήτρια Βιοϊατρικής Τεχνολογίας στη Σχολή
Μηχανικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών στο Columbia Univercity , ως μέλος.

8. Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, Καθηγητής Αυτόματου Ελέγχου &
Ρομποτικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο , ως μέλος.

9. Σταυρούλα Μπαχταλιά, στέλεχος επιχειρήσεων,ως μέλος.

10. Ευάγγελος Μπεκιάρης , Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιώσιμης
Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Ερευνητικού Κέντρου Τεχνολογικής
Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) , ως μέλος.

11. Αιμιλιανός Χαλαμανδάρης, ερευνητής στο ερευνητικό τμήμα της Samsung
Ελλάδος, ως μέλος.

 

Β. Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 143 του ν. 4635/2019, η θητεία των μελών του
Συμβουλίου ορίζεται τριετής.

Γ. Σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 143 του ν. 4635/2019, τα μέλη του Συμβουλίου
κατανέμονται σε δύο (2) πενταμελείς Επιτροπές, ως εξής:

1. Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας:
α. Ευάγγελος Καρκαλέτσης
β. Βασιλική Κιντή
γ. Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος
δ. Ευγενία - Ελίζα Κονοφάγου
ε. Ευάγγελος Μπεκιάρης


2. Επιτροπή Καινοτομίας και Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας:
α. Βασίλειος Αντωνιάδης
β. Αριστείδης - Θωμάς Δοξιάδης
γ. Ελένη Κάτσου
δ. Σταυρούλα Μπαχταλιά
ε. Αιμιλιανός Χαλαμανδάρης


Δ. Στις ανωτέρω Επιτροπές συμμετέχει ως έκτο μέλος και προΐσταται ο Πρόεδρος του  ΕΣΕΤΕΚ, Εμμανουήλ Δερμιτζάκης.


Ε. Στις συνεδριάσεις του ΕΣΕΤΕΚ και των δύο ανωτέρω Επιτροπών δύναται να συμμετέχει,
δίχως δικαίωμα ψήφου, εκπρόσωπος της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Επίθεση στο Τελ Αβίβ
Χτύπημα στο Τελ Αβίβ: Οι Χούθι της Υεμένης πίσω από την επίθεση – Θα αποκαλύψουν λεπτομέρειες
Χτύπημα στο Τελ Αβίβ: Οι Χούθι της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη και ανακοίνωσαν ότι θα αποκαλύψουν λεπτομέρειες
Χτύπημα στο Τελ Αβίβ: Οι Χούθι της Υεμένης πίσω από την επίθεση – Θα αποκαλύψουν λεπτομέρειες
σχολεία παιδιά
Σχολεία: Τι ισχύει ως προς τις εγγραφές – μετεγγραφές μαθητών όταν την επιμέλεια έχει ένας εκ των δυο γονέων
Τι ισχύει τελικά σύμφωνα με την εγκύκλιο
Σχολεία: Τι ισχύει ως προς τις εγγραφές – μετεγγραφές μαθητών όταν την επιμέλεια έχει ένας εκ των δυο γονέων
Παραλία στη Σέριφο
5 ημερήσιες εκδρομές κοντά στην Αθήνα για βόλτα σε αρχαιολογικούς χώρους και παραλίες
Εξάλλου μετά το περπάτημα κάτω από τον ήλιο, η βουτιά στη θάλασσα είναι απαραίτητη
5 ημερήσιες εκδρομές κοντά στην Αθήνα για βόλτα σε αρχαιολογικούς χώρους και παραλίες