Τρεις Ιεράρχες: Η σχολική γιορτή που περνά κρίση- Γιατί φταίμε όλοι και γιατί πρέπει πλήρως να την επαναφέρουμε
Toυ Λίνου Υφαντή, Αντιπρόεδρου του Συνδέσμου Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας

Αν ρωτήσει κανείς, τι ήταν οι Τρεις Ιεράρχες ελάχιστοι θα απαντήσουν. Σίγουρα πολλοί λιγότεροι από όσους ξέρανε το τι έγινε  το 1821 και το 1940 και έχουμε σχολικές γιορτές στις 25 Μαρτίου ή στις 28 Οκτωβρίου κάθε έτους.

Η σχολική γιορτή πέρασε κρίση. Ως σαραντάρης πλέον θυμάμαι ως μαθητής ότι οι Τρεις Ιεράρχες ήταν μια επίσκεψη στην εκκλησία ένα κρύο πρωϊνό του Γενάρη, ένας πύρινος λόγος εξ άμβωνος, λίγες γραμμές στα θρησκευτικά και τίποτε άλλο.

Αν και φιλομαθής το μόνο που μου έμεινε ήταν ότι ήταν πατέρες των γραμμάτων. Αν κάποιος με ρωτούσε γιατί ήταν οι πατέρες των γραμμάτων δεν ήξερα να απαριθμήσω τα έργα τους. Άλλωστε δεν είχα δει ποτέ κείμενά τους, τους λόγους τους ή εικόνες από όλα όσα έκαναν.

Δεν έμαθα ποτέ ότι ο ένας εκ των τριών  Ιεράρχης,ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος τα έβαλε με τα “λαμόγια” της εποχής του, τους “βαλαντιοσκόπους” κληρικούς που πλούτιζαν, τους “κόλακες” και τα “παράσιτα”.

Δεν έμαθα ποτέ ότι ο άλλος εκ των τριών  Ιεράρχης, ο  Βασίλειος ο Μέγας προσπαθούσε να λύσει προβλήματα εργαζομένων στα ορυχεία του Ταύρου της Μικράς Ασίας, ορφανών, αδικημένων, ασθενών και απόρων και καθιέρωσε τη διανομή αγαθών – τρόφιμα, ρούχα, χρήματα- και κάθε είδους βοήθειας σε φτωχές οικογένειες, άπορους κ.λπ. Ούτε είδα ποτέ το μεγάλο πτωχοκομείο, τη “Βασιλειάδα” και να τη συγκρίνω με άλλες παρόμοιες δράσεις της εποχής για να καταλάβω την αξία της.

Δεν ήρθα σε επαφή ποτέ  με τα κείμενα και τα ποιήματα του άλλου εκ των τριών Ιεράρχών,  του Γρηγορίου Νανζιαζηνού. Ήθελα να αποκτήσω άποψη, να τα σχολιάσω όπως κάνω με τα άλλα της αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας.


Εν τέλει, ούτε εγώ, ούτε οι μαθητές σήμερα εν ολίγοις τους πέρασε στην πράξη ότι οι Τρεις Ιεράρχες ήταν πολύ μπροστά για την εποχή τους και εξαιτίας τους τα αρχαία Ελληνικά Γράμματα μετακενώθηκαν στον χριστιανικό πολιτισμό. Εν ολίγοις, αν δεν υπήρχαν οι τρεις Ιεράρχες, η σχέση που θα είχαμε με τους αρχαίους Έλληνες θα ήταν η ίδια που έχουν οι Κέλτες με τους Ιρλανδούς, οι Γαλάτες με τους Γάλλους κτλ. Εν ολίγοις θα είχαμε αποκοπεί και ονομαστικά από το παρελθόν μας: Έλληνες λέμε για την αρχαιότητα, Έλληνες λέμε για το σήμερα.

Οι Τρεις Ιεράρχες λοιπόν είναι η μόνη σχολική γιορτή που έχει αναφορές στο Βυζάντιο έστω και στα πρώτα χρόνια του. Επίσης είναι η μόνη κληρονομιά από το πάλαι ποτέ μεγαλειώδες πολιτιστικό κέντρο βάρος του Ελληνισμού, τη Μικρά Ασία και μέση Ανατολή. Άλλωστε κανείς από αυτούς δεν γεννήθηκε στη σημερινή Ελλάδα, όμως πρόσφεραν τόσα πολλά στον Ελληνικό πολιτισμό.

Πολύ αργότερα εμφανίστηκαν ανάλογες προσωπικότητες με αντίστοιχο έργο που έδρασαν στο σημερινό Ελλαδικό χώρο με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Κοσμά τον Αιτωλό.

Όλα αυτά δεν τα κοινωνήσαμε και δεν τα καταλάβαμε. Έτσι αφήσαμε τη γιορτή να περάσει κρίση. Δώσαμε έτσι το έναυσμα να γίνει αναλώσιμη σε κάθε είδους πρόθεση περικοπής. Κανένας λοιπόν δε διαμαρτυρήθηκε. Αν ξέραμε όμως ότι οι Τρεις Ιεράρχες έχουν και αναφορές σε κοινωνικούς αγώνες της εποχής και χριστιανικό δίδαγμα και προσφορά στον Ελληνικό πολιτισμό και τα γράμματα, τότε οι αντιδράσεις θα ήταν πολύ περισσότερες. Εν ολίγοις οι Τρεις Ιεράρχες ενώνουν τους πάντες, από όπου και αν προέρχονται ιδεολογικά.

Στο χέρι μας είναι να επανεκκινήσουμε τη γιορτή αυτή και να την πάρουμε πίσω!

Υ.Γ.

Ο τίτλος του κειμένου μιλά για πλήρη επαναφορά. Η αργία δεν είναι τεμπελιά, αντιθέτως σηματοδοτεί κάτι πολύ ιερό. Επίσης η αργία είναι προϊόν κατάκτησης και όχι παροχής.  Ας την ξανακατακτήσουμε με παντιέρα τη γνώση.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

thrania-sxoleio-intime-4-768x480.jpg
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Σε ποιες περιοχές τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν την Δευτέρα που έρχεται
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Παιδιά στη Γάζα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
Τα παιδιά που έχουν εκτεθεί σε πολεμικά γεγονότα εμφάνιζουν αλλαγές DNA σε πολλές τοποθεσίες και περιοχές στο γονιδίωμα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
μηλοξιδο
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες
Το μήλο έχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, κάτι που τα καθιστά ένα υγιεινό σνακ ή συστατικό σε κάθε δίαιτα
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες