Γιατί η Κοινωνιολογία πρέπει να εδραιωθεί ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα
Αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί Γενικής Αγωγής ΠΕ78

Τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων στην Παιδεία, ως αναπληρωτές εκπαιδευτικοί της γενικής εκπαίδευσης υπηρετούντες σε σχολεία ανά την επικράτεια, πληροφορούμαστε από συναδέλφους μας ότι έχει επανέλθει η συζήτηση για αλλαγές περί των μαθημάτων που θα εξετάζονται πανελλαδικώς για την εισαγωγή των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό γινόμαστε αποδέκτες πολλών σχολίων και απόψεων σχετικά με το μάθημα της Κοινωνιολογίας από όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, συναδέλφους, μαθητές και γονείς. Είμαστε υποχρεωμένοι λοιπόν για μια ακόμη φορά να εκθέσουμε τους λόγους για τους οποίους θεωρούμε επιβεβλημένη την παραμονή της Κοινωνιολογίας ως πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος.

Η Κοινωνιολογία, όπως κι όλα τα μαθήματα που διδάσκουν με Α΄ ανάθεση οι εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ78 Κοινωνικών Επιστημών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, περιλαμβάνουν θεματικές που αποτελούν για τους μαθητές εφόδιο για την κατανόηση κι ερμηνεία του σύγχρονου κόσμου. Μπορούμε ενδεικτικά να αναφέρουμε από την ύλη τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, τις μορφές κοινωνικής οργάνωσης και κοινωνικού ελέγχου, τα χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας, τις κοινωνικές ανισότητες, τις μορφές εξουσίας, την πολιτική κι εκλογική συμπεριφορά, την εγκληματικότητα, το ρατσισμό, τον πόλεμο και την τρομοκρατία. Ζητήματα που απασχολούν κάθε πολίτη αναλύονται στα μαθήματά μας, όπως το προσφυγικό, η οικονομική κρίση, η παγκοσμιοποίηση, ο σχολικός εκφοβισμός, η κρίση των θεσμών, ενώ αυτές οι θεματικές αποτελούν ταυτόχρονα και πεδίο συζήτησης μεταξύ των επιστημόνων στο πλαίσιο των συνεχών κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών, που φέρνουν οι ραγδαίες εξελίξεις σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Σε πρώτη άποψη λοιπόν, είναι αντιληπτό πως μέσα από τα μαθήματα Κοινωνικών Επιστημών οι μαθητές εφοδιάζονται με τις απαραίτητες γνώσεις για να κατορθώσουν να αντιληφθούν την σύγχρονη πραγματικότητα κι αποκτούν συνθετική και κριτική σκέψη.

Επιπλέον, οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων του 1ου Επιστημονικού Πεδίου μπορούν να επιλέξουν - μεταξύ άλλων - τις σχολές Νομικής , Διεθνών Σχέσεων, Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πολιτικής Επιστήμης, Δημόσιας Διοίκησης, Βαλκανικών Σπουδών, Τμήματα υψηλόβαθμα που απαιτούν από τους ενδιαφερόμενους συστηματική μελέτη για να επιτύχουν σε αυτά αλλά και συνειδητή απόφαση επιλογής. Τα προγράμματα σπουδών των παραπάνω Τμημάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, περιέχουν σε υψηλό ποσοστό μαθήματα που εντάσσονται στις Κοινωνικές Επιστήμες, με αποτέλεσμα η σωστή προετοιμασία από το Λύκειο να βοηθά τον εκάστοτε φοιτητή να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις τους έχοντας το απαραίτητο γνωστικό υπόβαθρο, το οποίο απέκτησε από το μάθημα της Κοινωνιολογίας και βάσει του οποίου εισήχθη στο Τμήμα μέσω εξετάσεων. Η δική μας εμπειρία ως αποφοίτων των εν λόγω Σχολών, δείχνει ότι η κατάλληλη προετοιμασία από το σχολείο μέσω των μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών είναι καθοριστική για τη φοίτηση σε αυτές.

Θεωρούμε επομένως ότι η εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο μέσω εξετάσεων, πρέπει να έχει άμεση σύνδεση με το περιεχόμενο σπουδών των εκάστοτε Τμημάτων, προετοιμάζοντας τον μαθητή για τη συνέχεια της ακαδημαϊκής του πορείας. Είναι ευνόητο, πως ένα μάθημα Κοινωνικών Επιστημών όπως η Κοινωνιολογία, προσφέρει θεμελιώδεις γνώσεις και μπορεί να προετοιμάσει οποιοδήποτε υποψήφιο του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, πολλώ δε μάλλον τους υποψήφιους που στοχεύουν στα Τμήματα Κοινωνικών – Πολιτικών – Νομικών - Διοικητικών Επιστημών, αλλά και Αστυνομικών και Στρατιωτικών Σχολών, με τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη. Όπως αντιστοίχως θεωρείται λογικό κι εφαρμόζεται εδώ και χρόνια από το Υπουργείο Παιδείας, ένας υποψήφιος για Σχολές Θετικών Επιστημών να εξετάζεται στα Μαθηματικά, ένας υποψήφιος για Επαγγέλματα Υγείας στη Βιολογία ή ένας υποψήφιος των Οικονομικών Επιστημών στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Ως εκ τούτου, κρίνουμε ότι το “δίλημμα” που τίθεται τον τελευταίο καιρό από μέρος της εκπαιδευτικής κοινότητας για το αν πρέπει να επανέλθουν τα Λατινικά ή όχι στις πανελλαδικές εξετάσεις, δεν πρέπει να σχετίζεται με την παραμονή της Κοινωνιολογίας. Τέτοιες διχαστικές αντιπαραθέσεις που θέτουν διαζευκτικά το θέμα ως Κοινωνιολογία ή Λατινικά, αποπροσανατολίζουν την εκπαιδευτική κοινότητα, απομακρύνοντας τη συζήτηση από ουσιαστικά και λογικά επιχειρήματα. Ξεφεύγουν από την ουσία του ζητήματος, που για εμάς αφορά τόσο τη σημασία εμπέδωσης γνώσεων σημαντικών και χρήσιμων για τους μαθητές, όσο και τη σχέση του κάθε εξεταζόμενου πανελλαδικά μαθήματος με τη φύση και τις γνωστικές απαιτήσεις της εκάστοτε Σχολής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία οδηγεί η εξέτασή του.

 

Υπενθυμίζουμε πως ο κλάδος ΠΕ78 Κοινωνικών Επιστημών, αποτελείται από καταρτισμένους Κοινωνιολόγους, Διεθνολόγους, Νομικούς και Πολιτικούς Επιστήμονες, με επιπλέον υποχρεωτική παιδαγωγική κατάρτιση, που επέλεξαν συνειδητά την εργασία στην εκπαίδευση κι οι οποίοι εργάζονται στα σχολεία πολλά έτη παρέχοντας υψηλού επιπέδου εκπαίδευση στους μαθητές. Οι εν λόγω εκπαιδευτικοί μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός προγράμματος μαθημάτων που θα περιλαμβάνει Κοινωνιολογία, Πολιτική Επιστήμη και Δίκαιο σε όλες τις τάξεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και να εφοδιάσουν τα παιδιά με τις κατάλληλες γνώσεις.

 

Έχοντας πλήρη συναίσθηση της ευθύνης μας απέναντι στις μαθήτριες και τους μαθητές μας, επιδιώκουμε την καθιέρωση των μαθημάτων μας σε κάθε τάξη αλλά και στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα