Ο αθλητισμός την επόμενη ημέρα του Κορονοϊού
Του Νικήτα Παπαπαντελή*

 Με ευκαιρία την 6η Απρίλιου, Παγκόσμια ημέρα Αθλητισμού.             

Η  εξάπλωση του κορωνοϊού έχει πολύπτυχες και πολυεπίπεδες επιπτώσεις στον αθλητισμό. Οι άνθρωποι του αθλητισμού καλούνται να διαχειριστούν  νέα  και πρωτόγνωρα δεδομένα, με βασικό γνώμονα την διαφύλαξη της υγείας των αθλητών και αθλουμένων. Η καταπολέμηση του ιού  από την επιστημονική κοινότητα  τη δεδομένη στιγμή αποτελεί κυρίαρχο στόχο σε παγκόσμιο επίπεδο. Μια συστηματική και επίπονη προσπάθεια που θα μπορούσε  να συσχετιστεί  με χαρακτηριστικά  από το χώρο του  αθλητισμού, όπως είναι η πρόκληση, ο συναγωνισμός, το απρόβλεπτο αποτέλεσμα, η έντονη  παραγωγή και εναλλαγή  συναισθημάτων κ.ά.

                  Την  εποχή του κορονοϊού κλείνουν οι αθλητικοί χώροι, τα  υπαίθρια πάρκα, τα γυμναστήρια, τα γήπεδα. Προγράμματα εκγύμνασης και προπόνησης και η σωματική δραστηριότητα , γενικότερα ,περνάει  αυστηρά σε ατομικό επίπεδο. Η στιγμή αυτή επιβάλλει πέρα όλων των άλλων να αναγνωρίσουμε την σημασία του αθλητισμού και  της άσκησης  παράλληλα με  τις αρνητικές επιπτώσεις που φέρνει η απουσία της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Είναι δεδομένο ότι  η έλλειψη της αθλητικής δραστηριότητας συνεπάγεται εκτός των άλλων, μειωμένη φυσική κατάσταση και αδύναμο ανοσοποιητικό, έλλειψη κοινωνικοποίησης και επικοινωνίας. Πάρα πολλές και σπουδαίες μελέτες έχουν δείξει ότι η συστηματική και ικανοποιητική σε διάρκεια φυσική άσκηση μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια. Η σπουδαιότητα μάλιστα της άσκησης στη μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων είναι τόσο μεγάλη ,ώστε να μπορεί να συγκριθεί με αυτή της διακοπής του καπνίσματος ή της μείωσης της αυξημένης αρτηριακής πίεσης ή της μείωσης της χοληστερίνης του αίματος.  Η τακτική φυσική άσκηση μειώνει τόσο τη μεγάλη (συστολική) όσο και τη μικρή (διαστολική) πίεση του αίματος. Η μείωση αυτή που μπορεί να φτάσει τα 10 χιλιοστά ή ακόμα και περισσότερο, θεωρείται θεραπευτικά σπουδαία, ιδιαίτερα στα άτομα που πάσχουν από ήπια έως μέτρια υπέρταση, στα οποία μπορεί να επαναφέρει την πίεσή τους ακόμα και στα φυσιολογικά επίπεδα.  Κατά την άσκηση, ενεργοποιούνται δύο από τα πιο σημαντικά όργανα του σώματος: η καρδιά και οι πνεύμονες. Η κυκλοφορία του αίματος επιταχύνεται και αυτή για να μεταφέρει το οξυγόνο στους μύες, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να κινούνται. Όταν οι πνεύμονές είναι υγιείς, διατηρείτε μεγάλο αναπνευστικό απόθεμα.

                  Η  πολιτεία επιβάλλεται να υποστηρίξει  και να θωρακίσει  θεσμικά τη σωµατική άσκηση του πληθυσμού  μέσω της ανάπτυξης ενός κινήµατος «Αθλητισµός για όλους» σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Αθλητικά  προγράµµατα καθοδηγούμενα από την πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να έχουν στόχο να ενθαρρύνουν τη συµµετοχή όλων των πολιτών, προωθώντας την αντίληψη ότι στοχεύουν στο σύνολο του πληθυσµού και ότι ο αθλητισµός είναι δικαίωµα όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από ηλικία, φυλή, εθνότητα, κοινωνική τάξη ή φύλο. Οι πολιτικές αθλητισµού πρέπει, συνεπώς, να στοχεύουν στην αύξηση του αριθµού των πολιτών που συµµετέχουν στην άθληση και τη σωµατική άσκηση. Ο  ερασιτεχνικός. σχολικός και μαζικός αθλητισμός να λάβουν την βαρύτητα που τους αξίζει.

                   Η  έμφαση στην πρόληψη και τη θωράκιση της υγείας των αθλητών  είναι μία κρίσιμη παράμετρος την επομένη ημέρα. Κανένας αθλούμενος, κανένα παιδί, κανένας νέος άνθρωπος, ο οποίος αθλείται μέσω του σωματειακού αθλητισμού δεν μπορεί να πάρει μέρος σε διοργάνωση, σε αθλητική δραστηριότητα, εάν δεν έχει περάσει έναν ελάχιστο ιατρικό έλεγχο. Η  κάρτα υγείας για όλα τις κατηγορίες και ηλικίες αθλούμενων είναι επιβεβλημένη. Η πολιτεία  με την συνδρομή των ομοσπονδιών και της επιστημονικής κοινότητας έχει  ευθύνη  και καθήκον να δημιουργήσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την λειτουργία ενός κεντρικά σχεδιασμένου, ανεπτυγμένου συστήματος πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και συστηματικής ιατρικής παρακολούθησης για όλους τους αθλητές και ειδικότερα των αθλούμενων παιδιών .

              Ένα σύστημα με επαρκή αριθμό Κέντρων Υγείας, πλήρως στελεχωμένων με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και σύγχρονο εξοπλισμό, που θα  μπορούν να συνδέονται με σχολεία, σχολές, αθλητικούς χώρους, έχοντας σε καθένα από αυτά ιατρεία, στελεχωμένα και κατάλληλα εξοπλισμένα που θα αντιμετωπίζουν ζητήματα πρόληψης – θεραπείας – αποκατάστασης. Ένα σύστημα πρόληψης,  που θα εξασφαλίζει την παρουσία ιατρού/ αθλητίατρου σε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες και σχολικού ιατρού σε όλες τις σχολικές μονάδες.

              Παράλληλα, η ποιότητα των προσφερόμενων  αθλητικών χώρων και η εφαρμογή ενός αυστηρού πλαισίου που θα προστατεύει και θα προάγει την υγεία των αθλητών/ αθλουμένων δεν είναι πολυτέλεια αλλά προϋπόθεση για τη λειτουργία  και δραστηριότητα  αθλητικών εγκαταστάσεων και χώρων (φυσικό περιβάλλον, εγκαταστάσεις,  εξοπλισμός κτλ). Η  συστηματική απολύμανση των αθλητικών χώρων και η  αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι επιβεβλημένη για  την  προστασία αθλητών, αθλουμένων, θεατών και εργαζομένων. Οι υπηρεσίες άσκησης και αναψυχής, τα αθλητικά κέντρα και τα αθλητικά σωματεία οφείλουν να επιδεικνύουν το  κοινωνικό τους περιεχόμενο. Φυσικά και ο στόχος ενός αθλητικού φορέα (π.χ. μίας αθλητικής ακαδημίας) θα πρέπει να είναι το κέρδος. Ταυτόχρονα, όμως θα πρέπει να αποσκοπεί στην καλή υγεία και αναψυχή των συμμετεχόντων, στην εκμάθηση της τεχνικής και τακτικής του εκάστοτε αθλήματος, στην παρότρυνση για υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών κ.ά.

              Σε αυτόν τον αγώνα ας μείνουμε ενωμένοι, ας δουλέψουμε  με υψηλό αίσθημα ατομικής και κοινωνικής  ευθύνης, σαν ομάδα με σεβασμό και συνέπεια για την υγεία του λαού μας και της πατρίδας μας.

ΥΓ.  Ο  αγαπητός φίλος Νίκος Μιχαλόπουλος,  παιδαγωγός, συγγραφέας και αθλητής,  με ευκαιρία  την Παγκόσμια ημέρα Αθλητισμό μου έγραψε: ‘’ … Ας είναι λοιπόν η Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού μια μέρα, που μπορεί να εξάρει τη σημασία του αθλητισμού στην επικράτηση της ειρήνης, της συμφιλίωσης στον κόσμο, στην καταπολέμηση των διακρίσεων κάθε μορφής, των προκαταλήψεων, του φόβου και των παρεξηγήσεων. Μια μέρα, που επιλέχθηκε κατόπιν πρότασης της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ, αφού αυτή είναι η ημέρα της αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 1896, 6 Απριλίου για το μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου, 25 Μαρτιίου για την Ελλάδα, που ακολουθούσε ακόμα το παλιό τότε Ιουλιανό ημερολόγιο, ημέρα δηλαδή της Εθνικής Επετείου, της χώρας που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, της χώρας μας…΄΄.

 

 *  Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής [email protected]

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

thrania-sxoleio-intime-4-768x480.jpg
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Σε ποιες περιοχές τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν την Δευτέρα που έρχεται
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Παιδιά στη Γάζα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
Τα παιδιά που έχουν εκτεθεί σε πολεμικά γεγονότα εμφάνιζουν αλλαγές DNA σε πολλές τοποθεσίες και περιοχές στο γονιδίωμα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
μηλοξιδο
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες
Το μήλο έχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, κάτι που τα καθιστά ένα υγιεινό σνακ ή συστατικό σε κάθε δίαιτα
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες