Νέες κινητοποιήσεις σήμερα ενάντια στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας
Εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, ενώσεις και σύλλογοι εκπαιδευτικών αντιδρούν στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας τονίζοντας πως οι αλλαγές που δρομολογούνται συρρικνώνουν και υποβαθμίζουν το δημόσιο σχολείο

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών ενάντια στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. 

Σήμερα πραγματοποιούνται νέες κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση εν μέσω πανδημίας και χωρίς διάλογο με τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες και τα πολιτικά κόμματα.

Οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται μεταξύ άλλων στη μετατροπή του σχολείου σε ένα ατελείωτο εξεταστικό κέντρο, την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων που θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2020 που θα οδηγήσει στην κατηγοριοποίηση των σχολείων σε «καλά» και «κακά», την αύξηση των μαθητών ανά τάξη σε νηπιαγωγεία και δημοτικά, στον «κόφτη» που θεσπίζεται στις φοίτηση των μαθητών στα ΕΠΑΛ, αλλά και στις αναχρονιστικές διατάξεις που αφορούν την επαναφορά της διαγωγής στους τίτλους σπουδών και τις πολυήμερες αποβολές. 

Ειδικότερα, οι σημαντικότερες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο είναι οι εξής:

  • Επαναφορά της της διαγωγής στους τίτλους σπουδών. Επαναφορά των αποβολών 3, 4 και 5ημερών.
     
  • Εισάγονται νέα προγράμματα σπουδών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης 
     
  • Αυξάνεται από 22 σε τουλάχιστον 26 ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά
     
  • Στο Νηπιαγωγείο εισάγεται πιλοτικά το μάθημα των Αγγλικών μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων, η Πληροφορική και η Φυσική Αγωγή.
     
  • Στο Δημοτικό, αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας του μαθήματος των Αγγλικών στις μικρότερες τάξεις και εισάγονται πιλοτικά νέες θεματικές.
     
  • Στο Γυμνάσιο, αυξάνονται τα εξεταζόμενα μαθήματα από 4 που είναι σήμερα σε 7, ενώ για την προαγωγή από τη μια τάξη στην άλλη θα απαιτείται ο βαθμός 10 σε κάθε μάθημα ή 13 στο μέσο όρο μέχρι 4 μαθήματα κάτω από τη βάση. Οι επαναληπτικές εξετάσεις θα διεξάγονται μόνο τον Σεπτέμβριο.
     
  • Στο Λύκειο, επανέρχεται η Τράπεζα Θεμάτων από την επόμενη σχολική χρονιά. Αυξάνεται ο μέσος όρος προαγωγής/απόλυσης από 9,5 σε 10. Οι επαναληπτικές εξετάσεις για τη Γ΄ Λυκείου θα γίνονται Ιούνιο, ενώ στις υπόλοιπες τάξεις τον Σεπτέμβριο.
     
  • Αυξάνονται τα εξεταζόμενα μαθήματα στη Β’ και τη Γ΄ Λυκείου, εκτός από την Α’ Λυκείου που παραμένουν 8. Στη Β΄ Λυκείου οι μαθητές θα εξετάζονται σε 7 μαθήματα (από 6) και στη Γ’ Λυκείου σε πέντε από τέσσερα που είναι σήμερα. Το επόμενο διάστημα επανέρχονται με υπουργικές αποφάσεις οι συντελεστές βαρύτητας στις πανελλαδικές.
     
  • Μειώνονται σε τρεις από τέσσερις οι ομάδες προσανατολισμού: α) Ανθρωπιστικές Επιστήμες, β) Θετικές Σπουδές και Σπουδές Υγείας και γ) Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής.
     
  • Στη θεωρητική κατεύθυνση η Κοινωνιολογία αντικαθίσταται από τα Λατινικά (2021-2022)
     
  • Καθιερώνεται το «κόντρα μάθημα». Οι μαθητές της Θεωρητικής πρέπει να κάνουν και Μαθηματικά και οι μαθητές της Θετικής να κάνουν και Ιστορία. Το μάθημα θα εξετάζεται «ενδοσχολικά» και δεν θα είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα.
     
  • Αλλάζει το καθεστώς των μετεγγραφών. Καθιερώνεται βάση ακαδημαϊκού κριτηρίου» και δεν θα εισέρχονται σε τμήματα αιτούντες μετεγγραφών που έχουν γράψει λιγότερα από 2.750 μόρια από τη βάση εισαγωγής του κάθε τμήματος. Θα προβλέπεται και δεύτερος κύκλος μετεγγραφών σε τμήματα του ίδιου πεδίου χωρίς τον παραπάνω περιορισμό. Θεσπίζονται νέα κριτήρια, όπου για παράδειγμα θα εξετάζεται ο μ.ο. των εισοδημάτων τριετίας.  
     
  • Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο 2021, αλλά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και σταδιακά η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
     
  • Μπαίνει φρένο στις εγγραφές στα ΕΠΑΛ καθώς καθιερώνεται μέγιστο όριο εγγραφής τα 17 έτη.
     
  • Για τους αναπληρωτές προβλέπεται διπλή μοριοδότηση στα δυσπρόσιτα και ποινές διετούς/τριετούς αποκλεισμού σε όσους δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία.
     
  • Στα ΑΕΙ αλλάζει το καθεστώς διοίκησης. Μεταξύ άλλων προβλέπεται ενιαίο ψηφοδέλτιο στις πρυτανικές εκλογές και ηλεκτρονική ψηφοφορία. Δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου οι φοιτητές. Προβλέπεται επίσης η ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών, θερινών προγραμμάτων και κοινών προγραμμάτων σπουδών ελληνικών – αλλοδαπών ΑΕΙ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

daskalos
Μετά το τέλος Ιανουαρίου η κατάθεση των προσφυγών για τις μονιμοποιήσεις νεοδιόριστων εκπαιδευτικών 2020 και 2021
Η προσφυγή αφορά την αποδοχή ή απόρριψη της συλλογικής αίτησης για μονιμοποίηση που κατατέθηκε το Σεπτέμβριο 2024. Για τους νεοδιόριστους του 2022...
Μετά το τέλος Ιανουαρίου η κατάθεση των προσφυγών για τις μονιμοποιήσεις νεοδιόριστων εκπαιδευτικών 2020 και 2021
Κυριάκος Πιερρακάκης
Πιερρακάκης: «Μαθητές και γονείς σπάστε την σιωπή, κάντε καταγγελίες»
«Απόφαση διορισμών θα λαμβάνεται κάθε χρόνο, με στόχο την κάλυψη αναγκών με μόνιμους εκπαιδευτικούς και όχι με πολλούς αναπληρωτές»
Πιερρακάκης: «Μαθητές και γονείς σπάστε την σιωπή, κάντε καταγγελίες»