Η επιδημία του κορονοϊού παγκοσμίως επηρεάζει κάθε τομέα της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, αναγκάζοντας κράτη, κοινωνικούς φορείς, επιχειρήσεις αλλά και κάθε πολίτη ξεχωριστά να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.
Η εκπαιδευτική δραστηριότητα, σαφώς, δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη, ενώ το η εμπειρία του lockdown και της πολύμηνης αποχής από τις σχολικές αίθουσες είναι πρόσφατη για όλους, σχεδόν, τους μαθητές του κόσμου.
Και ενώ, σταδιακά, οι μαθητές και οι οικογένειές τους προετοιμάζονται για την επιστροφή στα θρανία, η UNICEF δημοσιοποιεί έναν οδηγό για γονείς, απαντώντας σε βασικές ερωτήσεις.
Το alfavita.gr παρουσιάζει τις κυριότερες συμβουλές:
Το παιδί μου φοβάται να επιστρέψει στο σχολείο. Πώς μπορώ να το κάνω να αισθανθεί ασφαλές;
Η επιστροφή στις σχολικές αίθουσες μπορεί να είναι αγχωτική και στις καλές περιόδους, πόσο μάλλον σε συνθήκες παγκόσμιας πανδημίας. Μπορείτε να το βοηθήσετε να αισθανθεί άνετα, κάνοντας μια ανοιχτή συζήτηση μαζί του, για τους φόβους του και λέγοντάς του ότι είναι φυσιολογικό να ανησυχεί.
Τα παιδιά μπορεί να αισθάνονται φόβο ή άρνηση για το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στις σχολικές τάξεις, ειδικά αν παρακολουθούσαν για μεγάλο διάστημα εξ αποστάσεως μαθήματα. Άλλωστε και εσείς ως γονείς διαχειρίζεστε αντίστοιχα προβλήματα, όπως το να φοράτε συγκεκριμένα ρούχα ή μέσα προστασίας, όπως οι μάσκες. Επίσης, για τα παιδιά ενδεχομένως να αποτελεί πρόκληση η ανάγκη φυσικής αποστασιοποίησης από τους φίλους και τους δασκάλους τους. Μπορείτε να τα παροτρύνεται να σκεφτούν άλλους τρόπους για να μείνουν σε επαφή και να συσφίξουν τις σχέσεις τους.
Καθησυχάστε τα παιδιά σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας και την ανάγκη να μείνουν όλοι ασφαλείς, υπενθυμίστε τους να πλένουν συχνά τα χέρια τους και να βήχουν ή να φτερνίζονται χρησιμοποιώντας για κάλυψη τον αγκώνα.
Θυμίστε στα παιδιά τα θετικά της εκπαιδευτικής διαδικασίας, πως θα συναντηθούν ξανά με τους φίλους και τους δασκάλους τους, πως θα συνεχίσουν να μαθαίνουν καινούρια πράγματα.
Στο σχολείο προτείνεται η χρήση μάσκας, κάτι που κάνει το παιδί μου να ανησυχεί ακόμα περισσότερο. Τι πρέπει να του πω;
Προσεγγίστε το ζήτημα με αίσθημα κατανόησης, λέγοντας πως ξέρετε ότι ανησυχεί λόγω του κορονοϊού, πως είναι φυσιολογικό να μιλάμε για τους φόβους και τα συναισθήματά μας. Τα παιδιά μπορεί επίσης να στεναχωρηθούν ή να απελπιστούν εάν δυσκολεύονται με τη χρήση της μάσκας, ειδικά όταν τρέχουν ή όταν παίζουν. Καθησυχάστε το παιδί λέγοντας πως πολλοί ενήλικες αγωνίζονται για να μείνει η οικογένειά σας ασφαλής, αλλά τονίστε ότι είναι σημαντικό να τηρούμε τα προτεινόμενα μέτρα για να προστατεύσουμε τα πιο ευάλωτα άτομα στην κοινωνία μας.
Πώς μπορώ να ενθαρρύνω το παιδί μου να εφαρμόσει τα μέτρα προστασίας (πλύσιμο χεριών, αποστάσεις κ.α) στο σχολείο χωρίς να το τρομοκρατήσω;
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να κρατήσουμε τα παιδιά ασφαλή από τον COVID-19 και άλλες ασθένειες είναι απλά να τα ενθαρρύνουμε να πλένουν συχνά τα χέρια τους. Δεν θα πρέπει να είμαι μια συζήτηση που προκαλεί φόβο. Τραγουδήστε μαζί το αγαπημένο του τραγούδι ή χορέψτε μαζί του για να μάθει μέσα από το παιχνίδι. Μάθετέ του ότι τα μικρόβια, ακόμη και αν είναι αόρατα, υπάρχουν εκεί έξω και μας απειλούν. Όταν ένα παιδί καταλάβει γιατί πρέπει να πλύνει τα χέρια του, τότε το πιο πιθανό είναι ότι θα συνεχίσει να το κάνει από μόνο του.
Μπορείτε, ακόμη, να δείξετε στα παιδιά πώς να καλύπτουν το πρόσωπό τους με τον αγκώνα όταν βήχουν ή φτερνίζονται και να σας ενημερώσουν αμέσως αν αισθάνονται πως έχουν πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή.
Πώς μπορώ να ελέγξω διακριτικά αν όλα πηγαίνουν καλά;
Είναι σημαντικό να είστε ψύχραιμος και διορατικός στις συζητήσεις με τα παιδιά - επικονωνήστε μαζί τους για να δείτε τι κάνουν. Τα συναισθήματά τους θα αλλάζουν συχνά και θα πρέπει να τους δείξετε πως αυτό είναι φυσιολογικό.
Είτε στο σχολείο είτε στο σπίτι, οι γονείς που δείχνουν ενδιαφέρον μπορούν να εμπλέξουν τα παιδιά σε δημιουργικές δραστηριότητες, όπως το παιχνίδι ή η ζωγραφική, να τα βοηθήσου ννα εκφραστούν και να μεταφέρουν οποιοδήποτε αρνητικό συναίσθημα που μπορεί να έχουν σε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον. Αυτό βοηθά τα παιδιά να βρίσκουν θετικούς τρόπους να εκφράζουν αρνητικά συναισθήματα, όπως η οργή, ο φόβος ή η λύπη.
Καθώς τα παιδιά παίρνουν τα συναισθηματικά τους πρότυπα από τους ενήλικες που έχουν σημαντικό ρόλο στη ζωή τους (μεταξύ αυτών οι γονείς και οι δάσκαλοι) είναι σημαντικό οι ενήλικες από την πλευρά τους να ελέγχουν τα συναισθήματά τους και να μένουν ψύχραιμοι, ακούγοντας τα προβλήματα των παιδιών τους, μιλώντας τρυφερά και καθησυχαστικά.
Υπάρχει κάτι που θα πρέπει να προσέξω ιδιαίτερα πριν τη νέα σχολική χρονιά;
Αφού ελέγξετε την κατάσταση της υγείας του παιδιού και έχοντας μάθει πότε επιστρέφει στο σχολείο, θα πρέπει να δώσετε προσοχή σε τυχόν ενδείξεις στρες και άγχους. Η επιδημία μπορεί να επιδρά στην ψυχολογική κατάστασή του και είναι σημαντικό να δείξετε ότι είναι φυσιολογικό και αποδεκτό να αισθανόμαστε ξαφνιασμένοι, ακόμα και συγκλονισμένοι κάποιες φορές.
Έχουν εκφραστεί ανησυχίες, πως φαινόμενα στιγματισμού και bullying ενδεχομένως ενταθούν όταν τα παιδιά επιστρέψουν στα σχολεία, λόγω της παραπληροφόρησης σχετικά με τον COVID-19. Πρέπει να του εξηγήσετε πως ο ιός δεν σχετίζεται ούτε με την εμφάνιση, ούτε με την καταγωγή ούτε με τη γλώσσα που μιλάνε οι άνθρωποι. Εάν έχουν δεχθεί επιθέσεις και εκφοβισμό, θα πρέπει να έχουν διδαχθεί να το αναφέρουν σε έναν έμπιστο ενήλικα. Θυμίστε στο παιδί σας πως όλοι αξίζουν να αισθάνονται ασφαλείς στο σχολείο και στο διαδίκτυο. Το bullying είναι πάντα κάτι λάθος και θα πρέπει πάντα να κάνουμε αυτό που είναι σωστό από την πλευρά μας, δείχνοντας τον καλύτερο εαυτό μας και υποστηρίζοντας ο ένας τον άλλο.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση