Μετεγγραφές φοιτητών: Ο φετινός νόμος δημιουργεί ανισορροπία σε οικογένειες που ανήκουν στην ίδια οικονομική ομάδα
Δύο τετραμελείς οικογένειες που ανήκουν στην ίδια οικονομική ομάδα (με βάση τα κριτήρια που ορίζονται από τον νόμο) και με μόνιμη κατοικία στην ίδια πόλη, καταλήγουν να έχουν με βάση τον ίδιο νόμο...διαφορετικές τύχες!

Ο φετινός νόμος περί μετεγγραφών αδελφών-φοιτητών (ν. 4692/2020, άρθρο 76, παρ.4: Κατ’ εξαίρεση… επικαρπία κατοικίας) δημιουργεί μια ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΑ εντός της ίδιας οικονομικής ομάδας. Επιτρέψτε μου να σας παραθέσω αυτό που διαπίστωσα με δύο παραδείγματα:

Έστω στην πρώτη περίπτωση μία τετραμελής οικογένεια με μόνιμη κατοικία στην Αθήνα, κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ και τα δύο παιδιά αυτής να πετυχαίνουν λ.χ. σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα (ή ο ένας αδερφός εκ των δύο σπουδάζει ήδη). Με βάση τον νόμο τα 2 αδέρφια δύνανται να μετεγγραφούν από κοινού σε αντίστοιχο τμήμα στην Αθήνα (τόπος μόνιμης κατοικίας), με αποτέλεσμα η οικογένεια αυτών να καλείται ορθά να συντηρήσει ένα σπίτι, τη μόνιμη δηλαδή κατοικία.

Εάν τώρα σε μία δεύτερη περίπτωση, και σε μία τετραμελή οικογένεια πάλι με μόνιμη κατοικία στην Αθήνα και κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ, το ένα εκ των δύο παιδιών πετυχαίνει (ή σπουδάζει ήδη) στην Αθήνα (τόπος μόνιμης κατοικίας) και το άλλο παιδί πετυχαίνει λ.χ. στη Θεσσαλονίκη, με βάση τον νέο νόμο αυτή η οικογένεια υποχρεούται να συντηρήσει δύο σπίτια, τη μόνιμη δηλαδή κατοικία καθώς και την φοιτητική κατοικία του παιδιού που πέτυχε στην Θεσσαλονίκη.

Έτσι 2 τετραμελείς οικογένειες που ανήκουν στην ίδια οικονομική ομάδα (με βάση τα κριτήρια που ορίζονται από τον νόμο) και με μόνιμη κατοικία στην ίδια πόλη, καταλήγουν να έχουν με βάση τον ίδιο νόμο, διαφορετικές τύχες.

Είναι σημαντικό να συμβεί μια επισήμανση σε σχέση με τον νόμο ώστε να προληφθεί οποιαδήποτε αδικία ή παράλειψη μπορεί να τυχαία να συμβεί.

ΚΑΜΜΙΑ οικογενεια η οποία διαβιώνει σε συνθήκες ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΥΣΧΕΡΕΙΑΣ δεν πρέπει να είναι υποχρεωμένη να συντηρήσει περισσότερα από ένα σπίτια και έτσι να δέχεται άλλη μεταχείριση και πιο αυστηρή αντιμετώπιση.

ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΖΗΤΗΜΑ ΑΦΟΡΑ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΥΣΧΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΚΑΙΡΟΥΣ ΣΑΝ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΊΑΣ ΗΡΘΕ ΝΑ ΠΛΗΞΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΘΕΊ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΕΊ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΛΗΦΘΕΊ ΥΠΟΨΙΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΑΚΟΜΑ.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τρεμ
Τέμπη: Στον ανακριτή η τότε διευθύντρια Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Μεταφορών του υπ. Μεταφορών

Σήμερα, η διευθύντρια της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Μεταφορών του Υπουργείου Μεταφορών καλείται να απολογηθεί ενώπιον του...

Τέμπη: Στον ανακριτή η τότε διευθύντρια Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Μεταφορών του υπ. Μεταφορών
diagonismos asep 2025
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Ανέβηκε ελεύθερα το ΤΕΣΤ για 70.000 εξεταζόμενους
Πλέον είναι διαθέσιμο σε όλους τους χιλιάδες υποψήφιους του 2ου Πανελλήνιου Γραπτού Διαγωνισμού ΑΣΕΠ το ΤΕΣΤ στάθμισης και προσομοίωσης της νέας ύλης
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Ανέβηκε ελεύθερα το ΤΕΣΤ για 70.000 εξεταζόμενους
tsouxlos-olme.jpg
Τσούχλος: «Πανδημία και Πρότυπα σχολεία αύξησαν το ποσοστό μαθητών που πάνε στα φροντιστήρια»
«Αυτό εν μέρει σίγουρα οφείλεται και στην πανδημία, διότι υπήρξαν κενά επί δύο συναπτά έτη με την πολύ μεγάλης διάρκειας εξ αποστάσεως εκπαίδευση»
Τσούχλος: «Πανδημία και Πρότυπα σχολεία αύξησαν το ποσοστό μαθητών που πάνε στα φροντιστήρια»