Το νέο Νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση παρουσίασε χτες η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μαζί με τον υπουργό προστασίας του πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.
Στον νέο Νομοσχέδιο προβλέπονται σαρωτικές αλλαγές που αφορούν τόσο στη εισαγωγή των μαθητών στα Τμήματα μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων όσο και στη φοίτηση στα ΑΕΙ.
Συνοπτικά το νέο Νομοσχέδιο σχετικά με την εισαγωγή φοιτητών στα ΑΕΙ και τη φοίτηση προβλέπει τα εξής:
- Θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ. Κάθε τμήμα επίσης από το 2022 θα μπορεί να ορίζει και συντελεστές βαρύτητας στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα που θέλει
- Συγκεκριμένο αριθμός επιλογών στο μηχανογραφικό - Διπλό μηχανογραφικό
- Παράλληλα μηχανογραφικά για ΙΕΚ
- Χρονικό όριο φοίτησης. Έρχεται τέλος στους «αιώνιους φοιτητές»
Σχετικά με την προστασία του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος το Νομοσχέδιο προβλέπει:
- Ελεγχόμενη είσοδος στα ΑΕΙ
- Ίδρυση Μονάδας και Επιτροπής ασφαλείας και προστασίας στα ΑΕΙ
- Θεσμοθέτηση Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων που θα υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία
- Πρόβλεψη ολοκληρωμένου πλαισίου πειθαρχικού δικαίου στα ΑΕΙ.
Διπλά Μηχανογραφικά
Τα Διπλά Μηχανογραφικά αναμένεται να ισχύσουν για πρώτη φορά στις Πανελλήνιες από τον επόμενο χρόνο, δηλαδή από τον Ιούνιο του 2022. Από το υπουργείο έγινε ξεκάθαρο πως φέτος τα μηχανογραφικά θα συμπληρωθούν σε μία φάση, όπως ακριβώς δηλαδή έγινε και πέρυσι.
Τι αλλάζει όμως από το 2022 στην κατάθεση των μηχανογραφικών και γιατί μιλάμε για «διπλά μηχανογραφικά»; Τα μηχανογραφικά θα συμπληρώνονται από το 2022 σε δύο διαφορετικές φάσεις.
Στην Α φάση, οι υποψήφιοι θα καλούνται να συμπληρώσουν ένα μηχανογραφικό με περιορισμένο αριθμό επιλογών, που θα υπολογίζεται σε περίπου 10% των Τμημάτων πεδίου των Γενικών Λυκείων και 20% των ΕΠΑΛ. Δηλαδή περίπου 15 έως 18 πρώτες επιλογές, ανάλογα με το είδος του Λυκείου.
Στην Β' φάση που θα ακολουθεί δεν θα υπάρχει μεν περιορισμός επιλογών, αλλά τα μηχανογραφικά αυτά θα συμπληρώνονται ΜΟΝΟ από όσους υποψηφίους δεν εισήχθησαν στην Α' Φάση και θα περιέχουν ΜΟΝΟ τις θέσεις που απομένουν κενές και τα Τμήματα που δεν έχουν συμπληρώσει όλες τις θέσεις τους. Η εισαγωγή στη Β' φάση θα γίνεται εφόσον επιτυγχάνεται και η καθορισμένη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής κάθε τμήματος.
Σε τι εξυπηρετεί όμως το διπλό μηχανογραφικό και ο συγκεκριμένος αριθμός επιλογών στο μηχανογραφικό στη Α΄Φάση ;
Κατά την υπουργό Παιδείας, Ν.Κεραμέως, το μέτρο αυτό έχει ως στόχο να αυξηθεί ο αριθμός όσων εισάγονται σε σχολές ψηλά στις προτιμήσεις τους και το ποσοστό έγκαιρης ολοκλήρωσης σπουδών, αλλά και στη μείωση των μετεγγραφών.
Συγκεκριμένα για τη νέα ρύθμιση το υπουργείο αναφέρει:
«Σήμερα, που δεν υπάρχουν δύο φάσεις και είναι συνολικά απεριόριστος ο αριθμός των επιλογών στο μηχανογραφικό, μπορεί ο φοιτητής να καταλήξει να εγγραφεί σε τμήμα το οποίο έχει επιλέξει ως 250ο στις επιλογές του, με αυξημένη πιθανότητα να μην φοιτήσει ποτέ και να μην αποφοιτήσει, ενώ καταλαμβάνει τη θέση από κάποιον που μπορεί να επιθυμεί να σπουδάσει στο συγκεκριμένο τμήμα.
Η ρύθμιση αποσκοπεί λοιπόν στο να προβαίνουν οι υποψήφιοι σε πιο συνειδήτες επιλογές, ανάλογα με τις κλίσεις, δεξιότητες και προτεραιότητές τους, και τελικά να εισάγονται περισσότεροι υποψήφιοι σε τμήματα στα οποία επιθυμούν πραγματικά να σπουδάσουν.»
Παράλληλα μηχανογραφικά και για τα ΙΕΚ
Μία μεγάλη αλλαγή που αναμένεται να ισχύει από φέτος είναι η εισαγωγή των μαθητών στα Δημόσια ΙΕΚ με χρήση του μηχανογραφικού. Για πρώτη φορά δίνεται δυνατότητα συμπλήρωσης, πέρα από το μηχανογραφικό για τα ΑΕΙ, βάσει πανελληνίων, και παράλληλο μηχανογραφικό για εισαγωγή σε δημόσια ΙΕΚ για να εισαχθούν οι μαθητές βάσει απολυτηρίου.
Χωρίς να αλλάξει η σημερινή διαδικασία επιλογής στα Δημόσια ΙΕΚ, προστίθεται και μια δεύτερη διαδικασία με προαιρετικό μηχανογραφικό για επιλογή δημοσίων ΙΕΚ από τους μαθητές της Γ' Λυκείου.
Το υπουργείο αναφέρει σχετικά με τη δυνατότητα υποβολής παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για τη φοίτηση σε δημόσιο ΙΕΚ:
«Μέλημά μας είναι οι νέοι μας να έχουν επιλογές, να έχουν εναλλακτικές και να ακολουθούν εκπαιδευτικές διαδρομές που υπηρετούν τις κλίσεις, τις δεξιότητες και τις προτιμήσεις τους.
Με το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο, προβλέφθηκαν οι προϋποθέσεις για την ουσιαστική αναβάθμιση των δομών αυτών και την καλύτερη σύνδεσή τους με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας, για να έχουν οι νέοι μας καλύτερες προοπτικές και διεξόδους.
Με το παρόν νομοσχέδιο, δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα για υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για τη φοίτηση σε δημόσιο Ι.Ε.Κ. Συνεπώς, ένας υποψήφιος μπορεί να υποβάλει παράλληλα α) μηχανογραφικό για είσοδο σε ΑΕΙ, βάσει της επίδοσής τους στις Πανελλαδικές εξετάσεις και β) μηχανογραφικό για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ βάσει του απολυτηρίου του και επιπλέον κριτηρίων σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των ΙΕΚ.»
Πως ορίζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής:
Από τις επερχόμενες κιόλας πανελλαδικές εξετάσεις του 2021 θεσπίζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) ως ποσοστό επί του μέσου όρου επιδόσεων συνυποψηφίων, ανά επιστημονικό πεδίο. ΤΟ ΥΠΑΙΘ θα δίνει το εύρος το εύρος της διακύμανσης της βάσης, από 80% έως 120% και το κάθε πανεπιστημιακό Τμήμα θα μπορεί να προσδιορίζει ποιο ποσοστό επιθυμεί.
Παράδειγμα:
Αν είναι η ΕΒΕ είναι για ένα πεδίο 12 (μέσος όρος των βαθμών όλων των εξετασθέντων τουν πεδίου) και το Τμήμα επιλέξει να βάλει 90% τότε η βάση για το συγκεκριμένο Τμήμα διαμορφώνεται σε 10,8. Αν η ΕΒΕ είναι 11/20 τότε με το 90% κατεβαίνει στο 9,9 για το ίδιο Τμήμα.
Επίσης κάθε τμήμα θα μπορεί (αλλά από το επόμενο έτος, δηλαδή από τις εξετάσεις του 2022) να ορίζει και συντελεστές βαρύτητας στα μαθήματα. Οι υποψήφιοι, είπε η κ.Κεραμέως, θα γνωρίζουν ΠΡΟΤΟΥ συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τις βάσεις ανά πεδίο και ανά Τμήμα
Συνοψίζοντας
Συνοψίζοντας από φέτος θα ισχύσει
- Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και
- Παράλληλο μηχανογραφικό για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ
Από το 2022 θα ισχύσει
- Υποβολή μηχανογραφικού σε 2 φάσεις με συγκεκριμένο αριθμό επιλογών στην Α φάση
- Ορισμός συντελεστής βαρύτητας πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων από τα ΑΕΙ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση