«Τα ΑΕΙ είναι κτήμα όλων και όχι ιδιοκτησία της εκάστοτε κυβέρνησης». Αυτό σημείωσε η αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπη Τζούφη, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
«Οι ανάγκες των πανεπιστημίων είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση με την κυβερνητική ατζέντα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση», υπογράμμισε ακόμα η ίδια, ενώ σημείωσε πως η πανδημία δημιουργεί νέες συνθήκες για τα ΑΕΙ, τα οποία καλούνται να αναβαθμίσουν τον εκπαιδευτικό και ερευνητικό τους ρόλο.
«Αντίθετα, η μόνη μέριμνα της κυβέρνησης είναι να ιδρύσει πανεπιστημιακή αστυνομία και να στερήσει από περισσότερους από 24.000 μαθητές, την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ». Τόνισε επίσης πως «ενώ η κυβέρνηση δήθεν κόπτεται για την αναβάθμιση των σπουδών, με τον προϋπολογισμό του 2021 περιέκοψε 30 εκατ. ευρώ από τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων και με αυτά προσλαμβάνει ειδικούς φρουρούς για να επιτηρούν την πανεπιστημιακή κοινότητα».
Στο ίδιο μήκος κύματος, η αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε ειδική αναφορά στη στελέχωση των ΑΕΙ με ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό και μίλησε για το νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προβλέπει πως για κάθε μια αποχώρηση προβλέπεται μια πρόσληψη. «Έχετε ακυρώσει το νόμο στην πράξη» υπογράμμισε και κάλεσε την κυβέρνηση να ενισχύσει τα Πανεπιστήμια με πόρους, προσωπικό και υποδομές, αντί να τοποθετεί φράχτες, συναγερμούς και κάμερες που θα καταγράφουν την εσωτερική ζωή των πανεπιστημίων.
Ακόμα, η βουλευτής Ιωαννίνων υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας εισπράττει την απόρριψη όχι μόνο της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και πρώην υπουργών και βουλευτών της ΝΔ, αστυνομικών και φορέων. Όλες και όλοι εκφράζουν την αντίθεσή τους και προβλέπουν ότι η εφαρμογή του θα χειροτερέψει τα πράγματα αντί να τα βελτιώσει.
Τέλος, απευθυνόμενη προς την υπουργό Παιδείας σημείωσε: «Κυρία Κεραμέως, τα πανεπιστήμια υπήρχαν και πριν από σας. Ήταν και θα παραμείνουν δημόσια και δωρεάν. Δεν είναι ούτε δικά σας, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κανενός κόμματος και καμίας κυβέρνησης για να τα αντιμετωπίζει ως ιδιοκτησία της. Είναι κτήμα όλων και εθνική περιουσία που εσείς δεν έχετε το δικαίωμα να παίζεται στα ζάρια».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 31/03
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ