Τη Δευτέρα 10 Μαΐου αναμένεται το άνοιγμα των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με «οδηγό» τα self-tests, σε συνδυασμό με όλα τα μέτρα προστασίας που ήδη ισχύουν για μαθητές, εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό. Ταυτόχρονα, προβλέπεται η δικαιολόγηση των απουσιών μαθητών/τριών που διαμένουν με ευπαθή άτομα.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας, θα υπάρξει παράταση του σχολικού έτους κατά δύο εβδομάδες, ενώ οι υποψήφιοι της Γ' Λυκείου προετοιμάζονται για τις πανελλήνιες εξετάσεις 2021.
Ακόμα, ξεκινούν πρακτικές, κλινικές και κατατακτήριες στα ΑΕΙ.
Σχολεία-Πανελλαδικές-Παράταση διδακτικού έτους: Όλες οι ημερομηνίες
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας, έως τώρα κλείδωσαν οι εξής ημερομηνίες:
- Σχολεία:
- Άνοιγμα σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: 10 Μαΐου
- Στις 14 Ιουνίου ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις για τα Γενικά Λύκεια
- Στις 15 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια
Η παράταση του σχολικού έτους έχει ως εξής:
- Μέχρι την Παρασκευή 25 Ιουνίου για τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά
- Μέχρι την Παρασκευή 11 Ιουνίου για τα Γυμνάσια και Λύκεια
Απουσίες μαθητών/τριών που διαμένουν με ευπαθή άτομα: Έως 12 Μαΐου τα έγγραφα
Ακόμα, το υπουργείο Παιδείας έδωσε διευκρινίσεις για τις απουσίες μαθητών που συνοικούν με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς.
Με εγκύκλιο που εστάλη στα σχολεία, δίνονται αναλυτικές οδηγίες για τη δικαιολόγηση των απουσιών μαθητών/τριών που συνοικούν με άτομα που πάσχουν από σοβαρό/ά υποκείμενο/α νοσήματα και την ένταξή τους στην εξ αποστάσεως εκπαιδευτική διαδικασία.
Στην εγκύκλιο εξηγείται βήμα-βήμα η διαδικασία καθώς και τα δικαιολογητικά που οφείλουν να προσκομίσουν σύμφωνα με όσα προβλέπει το άρθρο 3 της με αρ. πρωτ. 14109/ΓΔ4/05-02-2021 ΚΥΑ (Β ́ 455).
Self test σε όλες τις βαθμίδες
Όπως τονίζεται εδώ και αρκετό διάστημα τόσο από κυβερνητικά στελέχη και υπουργούς όσο και την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, Λύκεια, Γυμνάσια και Δημοτικά επαναλειτουργούν στις 10 Μαΐου με βασικό εργαλείο τα self-tests.
Μάλιστα, όπως επισήμανε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σημαντικότερος παράγοντας για το άνοιγμα των σχολείων ήταν το «πολύτιμο εργαλείο» των self test το οποίο βοηθάει να εντοπίζονται φορείς του πιο νωρίς που είναι ασυμπτωματικοί.
«Αν δεν υπήρχε το self test θα υπήρχαν εκατοντάδες ασυμπτωματικοί φορείς και στα Λύκεια και στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα», είπε χαρακτηριστικά.
«H εισήγηση των ειδικών είναι τα self tests να γίνονται σε όλες τις βαθμίδες», τόνισε παράλληλα η Νίκη Κεραμέως, καθώς όπως είπε «πρόκειται για ένα απλό ρινικό τεστ που μπορεί να γίνεται με τη βοήθεια του γονέα στα μικρότερα παιδιά ενώ τα μεγαλύτερα μπορούν να το κάνουν μόνα τους».
Χωρίς ενδοσχολικές εξετάσεις για μία ακόμα χρονιά
Όπως ανακοινώθηκε, δεν θα διεξαχθούν οι ενδοσχολικές εξετάσεις και η βαθμολογία των μαθητών θα προκύψει κατόπιν υπολογισμού του μέσου όρου των βαθμών του Α’ και Β’ τετραμήνου.
«Οι λόγοι για τους οποίους αποφασίσαμε μετά από σύσταση του αρμόδιου οργάνου της εκπαιδευτικής πολιτικής να μη γίνουν φέτος οι προαγωγικές και οι απολυτήριες εξετάσεις είναι πρώτον γιατί καταλαβαίνουμε τη γενικευμένη πίεση στην εκπαιδευτική κοινότητα όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι μάς δίνεται η δυνατότητα να εμβαθύνουμε περισσότερο δια ζώσης στην ύλη και με βάση και τις οδηγίες που έχουν δοθεί για την προτεραιοποίηση της ύλης θέλουμε να αξιοποιήσουμε αυτό τον πολύτιμο χρόνο για να μπορέσουν τα παιδιά μας να εμβαθύνουν περισσότερο στην ύλη», δήλωσε παράλληλα στον ΣΚΑΪ πριν λίγες ημέρες η κα Κεραμέως.
Επιμένει η υπουργός Παιδείας για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
Παρά το γεγονός ότι αποφασίστηκε να μην διεξαχθούν ούτε φέτος οι ενδοσχολικές/προαγωγικές εξετάσεις, ακυρώνοντας ουσιαστικά στην πράξη την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων που επανέφερε πρόσφατα, η Νίκη Κεραμέως εμφανίζεται αμετακίνητη αναφορικά με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, αγνοώντας τις έντονες αντιδράσεις από τον εκπαιδευτικό κόσμο.
«Το υπουργείο Παιδείας προσδοκά να εισάγονται στο Πανεπιστήμιο φοιτητές που πληρούν ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις, που θα μπορέσουν να φοιτήσουν και να αποφοιτήσουν από το Πανεπιστήμιο, και που συνεπώς θα έχουν προοπτικές για το μέλλον τους. Προσδοκά να θωρακίσει το κύρος των πανεπιστημιακών σπουδών και να ενισχύσει τη δυνατότητα του κάθε πανεπιστημιακού τμήματος να διαμορφώσει την ιδιαίτερη ακαδημαϊκή του φυσιογνωμία επιλέγοντας το συντελεστή της βάσης εισαγωγής που επιθυμεί», ανέφερε η υπουργός Παιδείας, μιλώντας στο iefimerida.
Μέτρα προστασίας στις Πανελλήνιες
Η υπουργός Παιδείας, μιλώντας στο iefimerida.gr, παρέπεμψε παράλληλα στην ανακοίνωση των αναλυτικών μέτρων προστασίας και πρόληψης που θα εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, σε ημερομηνία πλησιέστερα στην ημερομηνία έναρξής τους τονίζοντας ότι: «Η πανδημία είναι μια δυναμική διαδικασία την οποία παρακολουθούμε στενά, και κινούμαστε βήμα-βήμα».
Επιπλέον, αν κάποιος μαθητής νοσήσει, μπορεί να συμμετέχει στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το πλαίσιο που υπάρχει.
«Υπάρχει ένα συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο. Αν κάποιος πάθει οποιαδήποτε ασθένεια, τότε μπορεί να συμμετέχει στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου. Οι περεταίρω λεπτομέρειες θα δοθούν πλησιέστερα σε εκείνη την ημερομηνία» δήλωσε συγκεκριμένα η υπουργός Παιδείας.
Ξεκινούν πρακτικές, κλινικές και κατατακτήριες στα ΑΕΙ
Τέλος, ξεκινούν οι δια ζώσης πρακτικές, κλινικές, εργαστηριακές ασκήσεις και κατατακτήριες εξετάσεις στα ΑΕΙ, μετά από έναν ολόκληρο χρόνο, βάζοντας έτσι τέλος στην αγωνία χιλιάδων φοιτητών των ελληνικών πανεπιστημίων.
Το ζήτημα απασχόλησε ιδιαίτερα τους φοιτητές, ενώ το alfavita.gr έχει λάβει και δημοσιεύσει τους προηγούμενους μήνες πλήθος επιστολών και ανακοινώσεων.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 13/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση