epal
Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο με τις ειδικότητες που θα λειτουργήσουν το ερχόμενο σχολικό έτος 2021-22 στην Τάξη Μαθητείας των ΕΠΑΛ - Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για τον καθορισμό του αριθμού των μαθητευομένων

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας που εστάλη στα ΕΠΑΛ και τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, το ερχόμενο έτος (2021-2022), στο Μεταλυκειακό έτος - Τάξη Μαθητείας θα λειτουργήσουν οι εξής ειδικότητες:

1. Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου
2. Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών
3. Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής
4. Υπάλληλος Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού (logistics)
5. Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών
6. Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων
7. Τεχνικός Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής
8. Αργυροχρυσοχοΐας
9. Γραφικών Τεχνών
10. Συντήρησης Έργων Τέχνης – Αποκατάστασης
11. Σχεδίασης και Παραγωγής Ενδύματος
12. Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων
13.Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών
14. Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης, Αερισμού και Κλιματισμού
15. Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών
16. Τεχνικός Μηχανοσυνθέτης Αεροσκαφών
17. Τεχνικός Οχημάτων
18. Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής
19. Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ
20. Αισθητικής Τέχνης
21. Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων
22. Βοηθός Ιατρικών –Βιολογικών Εργαστηρίων
23. Βοηθός Νοσηλευτή
24. Βοηθός Οδοντοτεχνίτη
25. Βοηθός Φαρμακείου
26. Βοηθός Φυσικοθεραπευτή
27. Κομμωτικής Τέχνης
28. Τεχνικός ζυθοποιίας

Στη σχετική εγκύκλιο-πρόσκληση για διάθεση θέσεων Μαθητείας δίνονται επιπλέον αναλυτικές πληροφορίες για την υλοποίηση του Μεταλυκειακού έτους. Σύμφωνα λοιπόν, με τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας, στο Μεταλυκειακό έτος – Τάξη Μαθητείας εφαρμόζεται η μεθοδολογία της μαθητείας, η οποία περιλαμβάνει: α) μαθητεία με εκπαίδευση σε εργασιακό χώρο του ιδιωτικού ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σε ποσοστό κατ' ελάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%) και β) εργαστηριακά μαθήματα ειδικότητας Ειδικότερα, το Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας των αποφοίτων Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) απευθύνεται σε αποφοίτους Λυκείου και πτυχιούχους ΕΠΑ.Λ., έχει διάρκεια 11 μήνες και περιλαμβάνει εργαστηριακά μαθήματα ειδικότητας διάρκειας 7 ωρών την εβδομάδα, που πραγματοποιούνται στο σχολείο και παράλληλα «Πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο» διάρκειας 32 ωρών την εβδομάδα, επιμερισμένες ισομερώς σε τέσσερις ημέρες, το οποίο αναλαμβάνει να παράσχει ο εργοδότης στον μαθητευόμενο.

Η μαθητεία ολοκληρώνεται με την συμπλήρωση 203 ωρών εργαστηριακού μαθήματος και 156 ημερών παρουσίας στο χώρο εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των 12 ημερών κανονικής άδειας που δικαιούται ο μαθητευόμενος. Το Πρόγραμμα βασίζεται σε μαθησιακά αποτελέσματα που ορίζονται στους Οδηγούς Κατάρτισης της εκάστοτε ειδικότητας. Σημειώνεται ότι για το Μεταλυκειακό έτος - Τάξη μαθητείας εξακολουθούν να ισχύουν τα Προγράμματα Σπουδών της Μαθητείας που έχουν ήδη συνταχθεί σύμφωνα με το ν. 4186/2013 μέχρι την αντικατάστασή τους με τη διαδικασία της περ. β) της παρ. 3 του άρθρου 44 του ν. 4763/2020 (Α ́ 254). Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των εμπλεκόμενων μερών ορίζονται με σύμβαση η οποία υπογράφεται από τον εργοδότη και τον μαθητευόμενο και θεωρείται από τον Διευθυντή του ΕΠΑ.Λ.

Η διαδικασία

Προκειμένου να εκδοθεί η σχετική Απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών για τον καθορισμό του αριθμού των μαθητευομένων του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας που δύνανται να πραγματοποιήσουν Μαθητεία σε φορείς του Δημοσίου Τομέα κατά το σχολικό έτος 2021-2022, οι φορείς του Δημόσιου Τομέα οφείλουν να προβούν στις κάτωθι απαραίτητες ενέργειες:

1. Να ορίσουν αρμόδιο υπάλληλο για την καταχώριση της απόφασης στο Πληροφοριακό Σύστημα με ταυτοποίηση στοιχείων.
2. Να συνδεθούν στον ηλεκτρονικό ιστότοπο του Πληροφοριακού συστήματος Διαχείρισης Τάξης Μαθητείας
3. Να καταχωρίσουν τον ΑΔΑ της απόφασης του Δ.Σ του φορέα ή Απόφαση του ανώτατου μονοπρόσωπου ή συλλογικού οργάνου διοίκησης του φορέα. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που ένας φορέας του Δημοσίου έχει ήδη αποστείλει απόφαση σε προηγούμενη φάση υλοποίησης, με πρόβλεψη και δέσμευση προϋπολογισμού, περισσότερων του ενός έτους για συμμετοχή στα προγράμματα μαθητείας, απαιτείται η εκ νέου καταχώριση του ΑΔΑ της απόφασης στην επόμενη φάση υλοποίησης για την περίοδο 2021-2022.
4. Να καταχωρίσουν τους ΑΔΑ των οικονομικών εγγράφων που απαιτούνται για τη συμμετοχή του Δημόσιου τομέα στο Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας.
5. Να καταχωρίσουν τον αριθμό των θέσεων μαθητείας που προσφέρουν ανά ειδικότητα.

Η ηλεκτρονική καταχώρηση θα ξεκινήσει την Τρίτη 20/7/2021 και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 03/09/2021 και ώρα 23:59 στον παραπάνω ηλεκτρονικό ιστότοπο όπου θα υπάρχει αναρτημένος «Οδηγός για την υποβολή θέσεων Μαθητείας». Συγχρόνως θα λειτουργήσει helpdesk στο 2610 960361 μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής προσφερόμενων θέσεων μαθητείας περιόδου 2021- 2022. Τονίζεται ότι η διαδικασία δεν δύναται να ολοκληρωθεί εάν δεν καταχωριστούν οι ΑΔΑ όλων των απαραίτητων εγγράφων όπως ορίζονται στην παρούσα πρόσκληση.

Δείτε εδώ την εγκύκλιο

Αναφορικά με τους εργοδότες, διευκρινίζεται ότι:

Ο εργοδότης πρέπει να διαθέτει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για την εκπαίδευση στο χώρο του στη συγκεκριμένη ειδικότητα, εκπαιδευτή αντίστοιχης επαγγελματικής ειδικότητας, τα κατάλληλα μέσα και τον κατάλληλο εξοπλισμό. Ο εργοδότης, επίσης, μεριμνά για την τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας που προβλέπονται για την προστασία των εργαζομένων. Ο ανώτατος αριθμός μαθητευομένων ανά εργοδότη εξαρτάται από τον αριθμό των εργαζομένων, όπως αυτός παρουσιάζεται στην ετήσια κατάσταση προσωπικού προς την Επιθεώρηση Εργασίας.

Ειδικότερα:

1. Οι ατομικές επιχειρήσεις, χωρίς κανέναν εργαζόμενο, μπορούν να δέχονται ένα (1) μαθητευόμενο.

2. Οι εργοδότες που απασχολούν 1-10 άτομα μπορούν να προσφέρουν θέσεις Μαθητείας που αντιστοιχούν στο 25% (1-2 άτομα) των εργαζόμενων εξαρτημένης εργασίας. Ειδικότερα για εργοδότες που απασχολούν 1-5 άτομα το αποτέλεσμα της ποσόστωσης στρογγυλοποιείται προς τα κάτω, ενώ για εργοδότες που απασχολούν από 6-10 άτομα το αποτέλεσμα της ποσόστωσης στρογγυλοποιείται προς τα πάνω.

3. Οι εργοδότες που απασχολούν από 10 και πάνω εργαζόμενους μπορούν να δέχονται μαθητευόμενους που αντιστοιχούν στο 17% των εργαζομένων εξαρτημένης εργασίας με ανώτατο όριο τα 40 άτομα σε κάθε περίπτωση, αν ο αριθμός που προκύπτει από την ποσόστωση είναι μεγαλύτερος.

4. Οι εργοδότες που απασχολούν πάνω από 250 εργαζόμενους μπορούν να δέχονται μαθητευόμενους που αντιστοιχούν στο 17% των εργαζομένων εξαρτημένης εργασίας ανά υποκατάστημα με ανώτατο όριο τα 40 άτομα σε κάθε περίπτωση, αν ο αριθμός που προκύπτει από την ποσόστωση είναι μεγαλύτερος. Τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα οποία δεν διαθέτουν υποκαταστήματα, μπορούν να δέχονται μαθητευόμενους που αντιστοιχούν στο 17% των υπαλλήλων. Η αποτύπωση των θέσεων μαθητείας που επιθυμείτε να προσφέρετε θα γίνεται με ρητή αναφορά στην αντίστοιχη απόφαση του Δ.Σ. του οργανισμού σας.

Σημαντικές επισημάνσεις:

  • Για την ομαλή έναρξη και απρόσκοπτη συνέχεια και ολοκλήρωση του προγράμματος μάθησης σε εργασιακό χώρο στους φορείς του Δημοσίου Τομέα, είναι απαραίτητο να υπάρχει έγκαιρη δέσμευση (με ΑΔΑ) των κονδυλίων που απαιτούνται για την αποζημίωση των μαθητευομένων. Σε άλλη περίπτωση οι φορείς δεν θα καταχωρούνται στην υπό έκδοση Κοινή Υπουργική Απόφαση.

  • Στην περίπτωση που ένας φορέας του Δημοσίου έχει ήδη αποστείλει απόφαση σε προηγούμενη φάση υλοποίησης μαθητείας με πρόβλεψη περισσοτέρων του ενός έτους για συμμετοχή στα προγράμματα μαθητείας απαιτείται η εκ νέου αποστολή απόφασης στην επόμενη φάση υλοποίησης με έγκαιρη δέσμευση (με ΑΔΑ) των κονδυλίων που απαιτούνται για την αποζημίωση των μαθητευομένων για την περίοδο 2021-2022.

  • Οι αποφάσεις φορέων του Δημοσίου που δεν έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια και δεν περιέχουν ΑΔΑ δεν δύναται να καταχωριστούν στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Τάξης Μαθητείας και ως εκ τούτου δεν θα περιλαμβάνονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό του αριθμού των μαθητευομένων του Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας που δύνανται να πραγματοποιήσουν Μαθητεία σε φορείς του Δημοσίου Τομέα κατά το σχολικό έτος 2021-2022.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

thrania-sxoleio-intime-4-768x480.jpg
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Σε ποιες περιοχές τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν την Δευτέρα που έρχεται
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Παιδιά στη Γάζα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
Τα παιδιά που έχουν εκτεθεί σε πολεμικά γεγονότα εμφάνιζουν αλλαγές DNA σε πολλές τοποθεσίες και περιοχές στο γονιδίωμα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
μηλοξιδο
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες
Το μήλο έχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, κάτι που τα καθιστά ένα υγιεινό σνακ ή συστατικό σε κάθε δίαιτα
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες