Για τις κατηγορίες για τιμωρητική διάθεση που ακολουθεί το υπουργείο Παιδείας απέναντι στον μαθητή και όχι τον γονέα-αρνητή κλήθηκε να δώσει απαντήσεις η Νίκη Κεραμέως.
«Αν ένας πατέρας πει ότι το παιδί του δεν θα κάνει self test, δεν θα φορά μάσκα και δεν θα πάει στο σχολείο. Έχω δικαίωμα να καθορίζω το μέλλον του παιδιού μου; Παιδί μου είναι και ό,τι θέλω το κάνω; Γιατί παιδάκια του δημοτικού σχολείου τα άφησαν στην ίδια τάξη. Ποιον τιμωρήσατε; Τον πατέρα και τη μάνα; Το παιδάκι που έχει το στίγμα ότι έμεινε στην ίδια τάξη. Μήπως δεν είναι σωστή η αντιμετώπιση;» ρώτησε την υπουργό Παιδείας ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαδάκης.
Η Νίκη Κεραμέως απάντησε:
«Μας πάτε σε άλλα χωράφια. Αυτά έχουν να κάνουν με το οικογενειακό δίκαιο, με τι σχέσεις μεταξύ γονέων και τέκνων. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο το οποίο ρυθμίζει τις σχέσεις της οικογένειας. Το ποιος είναι υπεύθυνος για το παιδί. Αυτό ρυθμίζεται από το αστικό δίκαιο, το οικογενειακό δίκαιο σε όλες τις χώρες. Προφανώς υπάρχει κάποιος υπεύθυνος, αλλά θέλω να είμαι ξεκάθαρη. Υπάρχει ένα πρωτόκολλο, υπάρχει ένα πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων το οποίο έχει θετηθεί μετά από εισήγηση των ειδικών».
Διάταξη προστατεύει τους εκπαιδευτικούς από τις μηνύσεις αρνητών-γονέων
«Την περασμένη εβδομάδα όταν ξεκίνησε η σχολική χρονιά και είχαμε τα πρώτα περιστατικά. Στείλαμε ξεκάθαρο μήνυμα απόλυτης καταδίκης των πράξεων, απόλυτης στήριξης των εκπαιδευτικών» είπε η υπουργός για τις μηνύσεις γονέων-αρνητών σε βάρος εκπαιδευτικών.
«Από την περσινή σχολική χρονιά, περάσαμε ειδική διάταξη η οποία καλύπτει πλήρως νομικά τους εκπαιδευτικούς. Δεύτερον είμαστε σε στενή συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία ( Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης) για τα ζητήματα αυτά. Τρίτον, και στο παρελθόν είχαμε προσφύγει στην εισαγγελία και τώρα όπως βλέπετε έχει κινητοποιηθεί η εισαγγελία για τα θέματα αυτά. Δεν θα ανεχθούμε τίποτα και θα προστατεύσουμε τους εκπαιδευτικούς μας, οι οποίοι κάνουν το καθήκον τους».
«Πέρυσι, τέτοια εποχή συζητούσαμε για το τεράστιο κύμα εναντίον της μάσκας. Είχαμε μόλις εξαγγείλει ότι τη μάσκα θα τη φοράνε τα παιδιά από την ηλικία των τεσσάρων ετών. Στο γραφείο μας, υπήρχε ουρά από εξώδικα από γονείς, οι οποίοι έλεγαν ότι το παιδί μου δεν θα μπορεί να αναπνεύσει, η μάσκα θα το εμποδίσει κτλ».
Τότε, ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαδάκης διέκοψε την υπουργό και υπενθύμισε ότι στην αρχή της πανδημίας και οι επιστήμονες αυτό έλεγαν. «Βέβαια, με την εξέλιξη της πανδημίας άλλαξαν τα επιστημονικά δεδομένα» πρόσθεσε.
«Τότε, είχα προσφύγει στην εισαγγελία εναντίον των αρνητών της μάσκας διότι δεν θα δεχθούμε απολύτως τίποτα, οι εκπαιδευτικοί μας κάνουν εξαιρετική δουλειά» απάντησε η Νίκη Κεραμέως.
Τι ισχύει για τα 7 self test την εβδομάδα
Σε περίπτωση κρούσματος σε σχολείο, τα παιδιά που βρίσκονταν κοντά σε παιδί φορέα του ιού, μπορούν να κάνουν 7 τεστ την εβδομάδα, όλα πληρωμένα από το κράτος, επισήμανε η υπουργός Παιδείας.
«Τα δύο τεστ που κάνουν οι μαθητές την εβδομάδα, τα προμηθεύονται έτσι κι αλλιώς από το φαρμακείο. Τα επιπλέον self test και εργαστηριακά που θα χρειαστούν οι μαθητές τα έχει στείλει το υπουργείο Υγείας σε όλα τα σχολεία της χώρας, στους διευθυντές για όλους αυτούς που είναι κοντινά κρούσματα» δήλωσε.
Διευκρίνισε πως δεν υπάρχει τηλεκπαίδευση για τα παιδιά που λείπουν από το τμήμα λόγω νόσησης.
Όταν το παιδί βρίσκεται σε καραντίνα, προβλέπεται άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς, επiσήμανε η N. Κεραμέως.
Τέλος, είπε ότι θα γίνουν προσλήψεις ειδικού προσωπικού στα ΑΕΙ για τους ελέγχους των πιστοποιητικών εμβολιασμού.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση