Thumbnail
Η πρόβλεψη για 100% πληρότητα στα αμφιθέατρα προβληματίζει φοιτητές και πανεπιστημιακούς. Δεν πληρούνται σε όλα τα  ΑΕΙ ή τα τμήματά τους οι προδιαγραφές για καλό αερισμό, τήρηση αποστάσεων κλπ

Σοβαρό προβληματισμό σε φοιτητές και πανεπιστημιακούς, αλλά και εντάσεις μέσα στα ιδρύματα, προκαλεί η δια ζώσης επανέναρξη των μαθημάτων στα Πανεπιστήμια που αποφάσισε η κυβέρνηση.

Οι ζυμώσεις και συζητήσεις στα πανεπιστήμια είναι έντονες και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνουν ακόμα εντονότερες, ενόψει της έναρξης των μαθημάτων τη μεθεπόμενη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, παρότι χθες δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στη διεξαγωγή κάθε μορφής εκπαιδευτικής διαδικασίας α΄, β΄ και γ΄ κύκλου σπουδών των ΑΕΙ του χειμερινού εξαμήνου 2021-22 η οποία προβλέπεται να πραγματοποιηθεί υποχρεωτικά δια ζώσης.

Αυτό που κυρίως προβληματίζει τους πανεπιστημιακούς και τους φοιτητές είναι η πρόβλεψη για μέχρι και για 100% πληρότητα των αμφιθεάτρων, δεδομένου ότι η κατάσταση στα ελληνικά ιδρύματα δεν είναι τέτοια που να μπορούν να εξασφαλιστούν κατάλληλες αποστάσεις και σωστός αερισμός στις αίθουσες αυτές.

Ερωτηματικά προκύπτουν ακόμα για το πως θα ελέγχονται οι εισερχόμενοι, καθώς ο τρόπος ελέγχου των πιστοποιητικών ή των τεστ των φοιτητών έγινε λόγος διαφωνιών και έντασης, όταν το υπουργείο Παιδείας  ανακοίνωσε έκτακτη επιχορήγηση προς τα ιδρύματα για τη διενέργεια τακτικών ελέγχων, τήρησης των μέτρων προστασίας και πρόληψης της διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων (αριθμός φοιτητών, αριθμός τμημάτων, γεωγραφική διασπορά των Ιδρυμάτων) στο ποσό των 2.619.880,68 €

Οι φοιτητές

Οι φοιτητές  παρατηρούν ότι η πρόβλεψη αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φέρει ένα είδος αστυνόμευσης από την "πίσω πόρτα" και ζητούν τη λήψη πραγματικών μέτρων ασφαλείας, όπως:

⦁    Δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων και σταθμών διενέργειας μαζικών δωρεάν επαναλαμβανόμενων  rapid test μέσα στα πανεπιστήμια. Δωρεάν rapid test και μέσα ατομικής προστασίας για ΟΛΟΥΣ τους φοιτητές με κρατική ευθύνη. Κανένας αποκλεισμός φοιτητή από την εκπαιδευτική διαδικασία.
⦁    Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Καμπάνια ενημέρωσης για τον covid στις σχολές από εξειδικευμένους επιστήμονες. 
⦁    Να υπάρξει άμεσα σχέδιο για την κάλυψη των μεγάλων γνωστικών κενών της πανδημίας και της τηλεκπαίδευσης.  Να υπάρξει κάθε διευκόλυνση ώστε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους όσοι έχουν καθυστερήσει λόγω πανδημίας. 
⦁    Στελέχωση των ιατρείων των πανεπιστημίων με όλο το αναγκαίο προσωπικό και τις κατάλληλες υποδομές για τη διαχείριση κρουσμάτων, την ιατρική καθοδήγηση και την παρακολούθηση με φαρμακευτική αγωγή
⦁    Να προσληφθεί το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό για να φτιαχτούν ολιγομελείς εργαστηριακές ομάδες και περισσότερα τμήματα στις θεωρίες. Άμεση πρόσληψη επαρκούς προσωπικού καθαριότητας.

Παράλληλα, τονίζουν ότι δεν πληρούνται σε όλα τα  ΑΕΙ ή τα τμήματά τους οι προδιαγραφές για καλό αερισμό, τήρηση αποστάσεων κλπ

 Οι πανεπιστημιακοί

Οι πανεπιστημιακοί από την πλευρά τους, είναι διχασμένοι. Παρότι όλοι συμφωνούν ότι μετά από δύο χρόνια τηλεκπαίδευσης πρέπει επιτέλους τα ιδρύματα να επιστρέψουν στη δια ζώσης λειτουργία, υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις ως προς το κατά πόσο αυτό είναι εφικτό σε όλα τα ιδρύματα. Οι μεν πρυτάνεις, συζήτησαν το θέμα στην έκτακτη σύνοδο που οργάνωσαν πριν από λίγες ημέρες και διατύπωσαν την  επιθυμία και αποφασιστικότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας, διδασκόντων, φοιτητών και εργαζομένων, για επιστροφή στην κανονικότητα της δια ζώσης εκπαίδευσης. Η Σύνοδος χαιρετίζει ιδιαίτερα το φοιτητικό σώμα για την ανταπόκρισή του, η οποία είναι το σημαντικότερο στήριγμα της δια ζώσης εκπαίδευσης υπό τις παρούσες συνθήκες και απευθύνει έκκληση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να ακολουθήσουν την μεγάλη πλειονότητα της κοινότητας. Παρόλα αυτά, ετέθησαν υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, εν όψει έκδοσης υπουργικών αποφάσεων, τα σοβαρά προβλήματα που συνδέονται με την ασφαλή μετάβαση στη δια ζώσης εκπαίδευση.

Η Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) επίσης επιθυμεί την επιστροφή στη δια ζώσης εκπαίδευση, ωστόσο εκφράστηκε πολύ πιο επιφυλακτικά:  "Η Ε.Γ. της ΠΟΣΔΕΠ διαπιστώνει την απαράδεκτη καθυστέρηση στη λήψη μέτρων και στη βελτίωση των υποδομών για τη διασφάλιση της καταλληλότητας των χώρων εκπαίδευσης και επισημαίνει τις σοβαρές ευθύνες τις πολιτείας και των διοικήσεων των πανεπιστημίων για τις ελλείψεις, καθώς ήταν αναμενόμενο ότι η επιστροφή στη διδασκαλία με φυσική παρουσία θα επιδιωχθεί ενόσω η πανδημία συνεχίζεται.

Η Ε.Γ. της ΠΟΣΔΕΠ θεωρεί ακατανόητη και ανεδαφική τη θέση του Υπουργείου για «διά ζώσης εκπαίδευση των φοιτητών (σε ποσοστό 100%) και στην μέγιστη πληρότητα των αιθουσών», όταν σε πολλές περιπτώσεις η πληρότητα ξεπερνά το 100% (με ορθίους στις αίθουσες), πολλές αίθουσες δεν έχουν εξαερισμό ή υπάρχει αδυναμία τακτικού καθαρισμού, και όταν σε άλλους χώρους συγκέντρωσης ατόμων ορίζεται πληρότητα 50- 80% (όπως στα θεάματα).  Τέλος,  τονίζοντας ότι τάσσεται ευθέως υπέρ της δια ζώσης εκπαίδευσηςζητά να δίνεται ρητά η ευχέρεια εξ αποστάσεως ή μικτού τρόπου διδασκαλίας για την αντιμετώπιση τέτοιων δυσμενών συνθηκών που παραβιάζουν τους κανόνες υγιεινής και υπερβαίνουν τα όρια του λελογισμένου επιδημιολογικού ρίσκου. Επίσης ζητά να λαμβάνεται πρόνοια για εξαιρέσεις σε περιπτώσεις ατόμων ευάλωτων, με επιβαρυμένη υγεία"

Το "αντάρτικο της Νομικής"

Σε αυτό το πλαίσιο, η Νομική σχολή του πανεπιστημίου της Αθήνας, ανακοίνωσε διαφορετικές αποφάσεις από αυτές που ακολουθεί το ίδιο το ΕΚΠΑ και πρότεινε η κυβέρνηση: Στόχος είναι μεν, η κατά το δυνατόν ταχύτερη και πληρέστερη επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά η πορεία αυτή θα πρέπει να οργανωθεί έτσι ώστε να διασφαλίζεται η υγεία όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, αποφάσισε και ανακοίνωσε ότι με την υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή και ειδικότερα τις διαθέσιμες αίθουσες διδασκαλίας και το υφιστάμενο προσωπικό του ιδρύματος για τη διεξαγωγή των απαιτούμενων ελέγχων:

  • Τα υποχρεωτικά μαθήματα θα ξεκινήσουν εξ αποστάσεως.

  • Τα μαθήματα υποχρεωτικής επιλογής με συμμετοχή άνω των 65 φοιτητών θα ξεκινήσουν εξ αποστάσεως.

  • Τα μαθήματα υποχρεωτικής επιλογής με συμμετοχή μικρότερη των 65 φοιτητών, τα μαθήματα ελεύθερης επιλογής του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών, τα μαθήματα του προγράμματος Erasmus και τα μαθήματα των ελληνικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων θα πραγματοποιηθούν κατά κανόνα διά ζώσης.

  • Τα ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά προγράμματα της σχολής θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως κατά το χειμερινό εξάμηνο».

    Κατά την προσεχή Συνέλευση της Σχολής της 19.10.2021 ο Κοσμήτορας θα ενημερώσει τα μέλη για την πορεία υλοποίησης των παραπάνω.Σε κάθε περίπτωση, η Συνέλευση θα επανεκτιμήσει την κατάσταση το αργότερο κατά την τακτική συνεδρίασή της του μηνός Νοεμβρίου.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η κ.Κεραμέως να επικοινωνήσει με τον κοσμήτορα της σχολής κ. Λίνο Αλέξανδρο Γ. Σισιλιάνο επιχειρώντας να τον "πιέσει" να ξεκινήσουν όλα δια ζώσης, ωστόσο οι πληροφορίες μας λένε ότι δεν πέτυχε το στόχο της. Να σημειωθεί ότι ο εν λόγω πανεπιστημιακός είναι και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ)

Το υπουργείο και οι προϋποθέσεις

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, τα ποσοστά εμβολιασμού στην ακαδημαϊκή κοινότητα είναι πολύ ενθαρρυντικά και συμβάλλουν καθοριστικά στη θωράκιση της δια ζώσης εκπαίδευσης.

Ειδικότερα:

Το διδακτικό προσωπικό και οι φοιτητές, προκειμένου να συμμετέχουν στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία των ΑΕΙ οφείλουν να πληρούν μία από τις εξής προϋποθέσεις:

  • έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού,
  • επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου, ή
  • έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή PCR) για κορωνοϊό 2 φορές την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως 48 ώρες πριν την προσέλευσή τους στα ΑΕΙ κάθε Τρίτη και Παρασκευή, και επιδεικνύουν βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος.
  • Από 30.9.2021 η συμμετοχή των φοιτητών των Σχολών Επιστημών Υγείας σε εκπαιδευτική διαδικασία ή πρακτική/κλινική άσκηση σε φορείς του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα για τους οποίους έχει καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός πραγματοποιείται μόνο κατόπιν απόδειξης ότι έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη ή μονοδοσική δόση εμβολίου κατά του COVID-19, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει στον προβλεπόμενο χρόνο.

Κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία στο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών Α’ και Β’ κύκλου πραγματοποιείται αποκλειστικά δια ζώσης με τη μέγιστη πληρότητα, με την επιφύλαξη των προβλέψεων του νόμου για μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (παρ. 3, άρ. 30, Ν 4485/2017).

"Στοχευμένοι έλεγχοι" και "Edupass"

Στο μεταξύ, ο ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος δήλωσε ότι οι έλεγχοι εισόδου που θα γίνονται στα πανεπιστήμια θα είναι στοχευμένοι όπου υπάρχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμούΟ Α. Συρίγος υποστήριξε ότι οι πρυτανικές αρχές και οι φοιτητές έχουν δώσει την απάντησή τους, έχοντας εμβολιαστεί σε πολύ υψηλό ποσοστό, πάνω από 75%, που σε κάθε περίπτωση είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο της ελληνικής κοινωνίας. Και επικαλέστηκε αυτό που αναφέραμε στην αρχή,  ότι έχει ψηφιστεί τροπολογία να μπορούν να προσλαμβάνουν οι πανεπιστημιακές αρχές με εξάμηνη σύμβαση ανθρώπους για να κάνουν τους ελέγχους των πιστοποιητικών.

Τα πιστοποιητικά θα "τσεκάρονται" μέσω της νέας πλατφόρμας edupass.gov.gr, η οποία θα είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) και θα στοχεύει στον έλεγχο τήρησης των υγειονομικών προϋποθέσεων, ανάλογα με την ιδιότητά τους, για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία με φυσική παρουσία σε όλες τις εκπαιδευτικές δομές, ανεξαρτήτως βαθμίδας. Οι ενδιαφερόμενοι, μέλη της εκπαιδευτικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, θα δηλώνουν στην πλατφόρμα την προϋπόθεση που πληρούται για τη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία (εμβολιασμός, νόσηση, αρνητικό αποτέλεσμα PCR/rapid test ή self test), ανάλογα με τα ισχύοντα ανά περίπτωση υγειονομικά μέτρα και την ηλικιακή ομάδα, όπου εντάσσεται κάθε φυσικό πρόσωπο. Η ως άνω πλατφόρμα διασυνδέεται με το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών, το Εθνικό Μητρώο Ασθενών και την ειδική πλατφόρμα του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID -19 και ελέγχεται η πλήρωση των προϋποθέσεων συμμετοχής ανά περίπτωση. Τα ως άνω στοιχεία  θα αποστέλλονται στη θυρίδα κάθε εκπαιδευτικής δομής που καταχωρίζει ο αιτών και βάσει αυτών θα καθίσταται δυνατή η συμμετοχή του στην εκπαιδευτική διαδικασία με φυσική παρουσία.

Θα λειτουργήσουν σωστά όλα αυτά; Απομένουν λίγες ακόμα ημέρες για να το δούμε στην πράξη. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sporoi-moustardas.jpg
Μουστάρδα: Βοηθάει η όχι στο Αδυνάτισμα;
Η μουστάρδα θεωρείται πλήρες τρόφιμο όταν παρασκευάζεται με ελάχιστα συστατικά, ειδικά όταν παρασκευάζεται παραδοσιακά από σπόρους μουστάρδας, ξύδι ή...
Μουστάρδα: Βοηθάει η όχι στο Αδυνάτισμα;