Απολύμανση σε σχολική αίθουσα
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / INTIME NEWS
Το ΥΠΑΙΘ διατηρεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία, την ώρα που οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για νέα έξαρση της πανδημίας - Δείτε πότε κλείνει ένα τμήμα και σε ποιες περιπτώσεις παρέχεται τηλεκπαίδευση

Το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε, φέτος, παρά την πανδημία του κορονοϊού, τα σχολεία και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης να λειτουργήσουν με μαθήματα διά ζώσης. Έτσι από τις 13 Σεπτεμβρίου όταν και χτύπησε το πρώτο κουδούνι, τέθηκαν σε ισχύ συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Πρωτόκολλα τα οποία έρχονται να εφαρμοστούν σε πολυπληθείς τάξεις και με τον κορονοϊό να καλπάζει. Ειδικά το εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα, που μολύνει εύκολα τα παιδιά τα οποία στην πλειονότητά τους δεν έχουν εμβολιαστεί, έχει θέσει σε επιφυλακή την επιστημονική κοινότητα.

Το υπουργείο Παιδείας, από την πλευρά του, συνεχίζει να εφαρμόζει το αρχικό πλάνο, με εκπροσώπους του να λένε ότι «αν χρειαστεί» θα προσαρμοστούν τα υπάρχοντα πρωτόκολλα.

Πότε αναστέλλεται η λειτουργία ενός τμήματος;

Ποια είναι όμως αυτά τα πρωτόκολλα; Ουσιαστικά τα εξής τρία: α) Διενέργεια συστηματικών διαγνωστικών ελέγχων (self test/rapid test/PCR test), β) χρήση μάσκας και γ) αναστολή λειτουργίας τμήματος σε περίπτωση που νοσήσει το 50%+1 των μαθητών.

Όπως αναφέρουν και οι σχετικές οδηγίες του ΥΠΑΙΘ: «Ένα σχολικό τμήμα, γενικής εκπαίδευσης ή ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν ταυτόχρονα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 σε παραπάνω από τους μισούς (50%+1) μαθητές του».

Δείτε αναλυτικά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα σχολεία


Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι ένα τμήμα 28 παιδιών (συνήθης αριθμός ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα) συνεχίζει κανονικά να λειτουργεί με διά ζώσης μάθημα ακόμη και αν νοσούν αποδεδιγμένα με κορονοϊό οι 14 μαθητές, ενώ αναστέλλει τη λειτουργία του μόνο αν νοσήσουν 15 παιδιά.

Οξύμωρο; Προφανώς! Όχι όμως και για την κυβέρνηση της ΝΔ που επιμένει πάση θυσία να πείσει ότι επανήλθαμε στην «κανονικότητα» και ότι όλα είναι υπό έλεγχο.

Σε ποιες περιπτώσεις παρέχεται τηλεκπαίδευση;

Στην περίπτωση λοιπόν που νοσήσει το 50%+1 μαθητών μίας τάξης, τότε το τμήμα αναστέλλει τη λειτουργία του, όπως εξηγήσαμε, και οι μαθητές αυτού συνεχίζουν τα μαθήματά τους με τηλεκπαίδευση.

Τηλεκπαίδευση, όμως, πραγματοποιείται και στις εξής περιπτώσεις:

  • Για τους μαθητές κάτω των 12 ετών οι οποίοι έχουν ένα από τα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, τα οποία αναφέρονται στο Παράρτημα Ι του πρωτοκόλλου «Μέτρα προστασίας και πρόληψης διασποράς του ιού SARS– CoV-2 στις σχολικές μονάδες»
  • Οι μαθητές από 12 ετών και άνω με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα κατά κανόνα θα παρακολουθούν τα μαθήματά τους δια ζώσης, λόγω της δυνατότητας εμβολιασμού τους. Σε περίπτωση αιτήματος του θεράποντος ιατρού τους και εφόσον δοθεί η απαιτούμενη έγκριση από αρμόδια επιτροπή, θα μπορούν να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσω τηλεκπαίδευσης.

Μάλιστα, όπως διευκρινίζεται, οι περιπτώσεις παιδιών που συγκατοικούν με άτομο με σοβαρό υποκείμενο νόσημα και εξ αυτού θα πρέπει να απέχουν από το σχολείο κάνοντας χρήση τηλεκπαίδευσης περιορίζονται πλέον δραστικά καθώς υπάρχει δυνατότητα εμβολιασμού των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα.

Μόνο σε περίπτωση συγκατοίκησης με άτομα για τα οποία, λόγω σοβαρής ανοσοκαταστολής, τεκμηριώνεται ότι ο εμβολιασμός τους ενδέχεται να μην παρέχει την απαιτούμενη προστασία, και αφού έχουν πρώτα αναζητηθεί όλες οι εναλλακτικές λύσεις, μπορεί να δίνεται άδεια σε μαθητές που συγκατοικούν με άτομο με σοβαρό υποκείμενο νόσημα να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσω τηλεκπαίδευσης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 01/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

open eu
Συμμαχία OpenEU: Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία Πανευρωπαϊκού Ανοικτού Πανεπιστημίου
Η OpenEU είναι μία από τις 14 νέες συμμαχίες, που έλαβαν χρηματοδότηση στο πλαίσιο της τελευταίας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων της Ευρωπαϊκής...
Συμμαχία OpenEU: Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία Πανευρωπαϊκού Ανοικτού Πανεπιστημίου