Γιατί διστάζουν οι εκπαιδευτικοί να βγουν στη σύνταξη; Σημαντική μείωση φέτος των αιτήσεων παραίτησης!
Οι εκπαιδευτικοί καλούνται για δυο τουλάχιστον χρόνια αφότου συνταξιοδοτηθούν να ζήσουν με λιγότερα από 700 ευρώ το μήνα αφού το κράτος αδυνατεί να υπολογίσει νωρίτερα το ακριβές ύψος της σύνταξής τους.

Έληξε, ως γνωστόν, την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου η προθεσμία που είχαν  οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να βγούν σε σύνταξη το 2022, να υποβάλλουν αίτηση παραίτησης στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Ενώ όλες οι εκτιμήσεις  έκαναν λόγο και για αυξημένη φυγή εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το 2022 οι πρώτες ενδείξεις που υπάρχουν δεν επιβεβαιώνουν την εκτίμηση αυτή.

Για παράδειγμα το 2021 στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Ηρακλείου έκαναν αίτηση παραίτησης 76 Δάσκαλοι και Νηπιαγωγοί (τελικά μετά τις ανακλήσεις) φέτος ο αριθμός "έπεσε" στο 48 (και πιθανόν θα "πέσει" και άλλο μετά τις ανακλήσεις).

Επίσης στη Δ΄ Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας ενώ το 2021 έκαναν αίτηση παραίτησης 210 καθηγητές φέτος έκαναν την αντίστοιχη αίτηση μόλις 120.

Πέρσι (2021) παραιτήθηκαν συνολικά και τελικά μέσω αίτησης στη Διεύθυνση ΠΕ Αχαϊας 80 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί. Αν πάρουμε υπόψη ότι φέτος κατατέθηκαν 68 αιτήσεις παραίτησης οι οποίες θα μειωθούν και άλλο μέσω των ανακλήσεων, καταλαβαίνουμε ότι έχουμε μια μείωση παραιτήσεων, σε σχέση με πέρσι, της τάξης περίπου του 20%

Προφανώς με τα στοιχεία αυτά μπορούμε να μιλάμε μόνο για ενδείξεις και όχι για αποδείξεις. Και ίσως ο μικρότερος αριθμός παραιτήσεων φέτος (εάν επαληθευτεί) να συνδέεται τόσο με την προσπάθεια να αυξήσουν την σύνταξη με περισσότερα χρόνια υπηρεσίας όσο και με το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται πολλοί εκπαιδευτικοί να αντιμετωπίσουν τα έξοδά τους ως συνταξιούχοι με τη "μαύρη" προοπτική των 700 ευρώ μηνιαίως για πάνω από 2 χρόνια.

Πραγματικά σήμερα η συνταξιοδότηση μοιάζει με απειλή. Οδηγεί σε σοβαρή μείωση του εισοδήματος. Η απειλή αυτή έχει ως αποτέλεσμα την παράταση του εργασιακού βίου προκειμένου να αποφύγει κάποιος την άμεση φτωχοποίηση. Αν ο μισθός δεν φτάνει, τότε η σύνταξη αποτελεί εισιτήριο για τη φτώχεια. Οι εκπαιδευτικοί καλούνται για δυο τουλάχιστον χρόνια αφότου συνταξιοδοτηθούν να ζήσουν με λιγότερα από 700 ευρώ το μήνα αφού το κράτος αδυνατεί να υπολογίσει νωρίτερα το ακριβές ύψος της σύνταξής τους. Πρόκειται για μια βίαιη φτωχοποίηση-τιμωρία μετά από 40 χρόνια εργάσιμου βίου. Οι αυξήσεις στις τιμές των βασικών αγαθών και στην ενέργεια οδηγούν στην εξαθλίωση τους συνταξιούχους.

Κινητοποίηση

Δεν είναι τυχαίο που εκπαιδευτικά σωματεία και φορείς, ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ καλούν σε κινητοποίηση - συγκέντρωση αύριο Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου, στις 14:00 στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29).

Οι μειώσεις στις συντάξεις μετά τη λαίλαπα των μνημονίων και την εφαρμογή μιας σειράς αντιασφαλιστικών νόμων φτάνει στο 50%. Η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων οδηγεί σε παραπέρα μείωσή τους, στα όρια της κατάργησής τους.  Και όλα αυτά όταν, για όσους δεν έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης ως 31/12/2021, απαιτούνται 40 χρόνια δουλειάς και όριο ηλικίας τα 62 έτη για να βγει κανείς στη σύνταξη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sporoi-moustardas.jpg
Μουστάρδα: Βοηθάει η όχι στο Αδυνάτισμα;
Η μουστάρδα θεωρείται πλήρες τρόφιμο όταν παρασκευάζεται με ελάχιστα συστατικά, ειδικά όταν παρασκευάζεται παραδοσιακά από σπόρους μουστάρδας, ξύδι ή...
Μουστάρδα: Βοηθάει η όχι στο Αδυνάτισμα;