Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ και της Κρήτης ανασκουμπώνονται και ετοιμάζονται να καταθέσουν τις προτάσεις τους, αφού πρώτα αποφασίσουν σχετικά τα Τμήματα, οι Σχολές και οι Σύγκλητοι των Ιδρυμάτων.
Η τελική προθεσμία λήγει στις 31 Μαρτίου και όλοι περιμένουν να δουν τι ακριβώς έχει στο μυαλό της η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και αν θα ακολουθήσουν καταργήσεις ή συγχωνεύσεις τμημάτων ή συνέργειες μεταξύ Πανεπιστημίων.
Σε ρεπορτάζ που δημοσιεύσει σήμερα η τοπική εφημερίδα Πατρίς οι πρυτάνεις των ιδρυμάτων του νησιού καταθέτουν τις απόψεις τους για τις επικείμενες συγχωνεύσεις.
Πανεπιστήμιο Κρήτης
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Γιώργος Κοντάκης αναφέρει πως το Ίδρυμα θα εξετάσει τι συμβαίνει με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής καθώς ορισμένα Τμήματα του Π.Κ. είχαν ελάχιστους εισακτέους. Όπως εξηγεί, όταν ένα Τμήμα δέχεται μικρό αριθμό εισακτέων μπαίνει σε αμφιβολία η βιωσιμότητά του, συνεπώς κρίνεται σκόπιμο να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις.
Γενικότερα, όμως, ο κ. Κοντάκης αναφέρει πως σε επίπεδο Πανεπιστημίου Κρήτης δεν αναμένονται θεαματικές αλλαγές και δε θα υπάρξει πρόταση για κάποια συγχώνευση, εξάλλου δεν υπάρχει κάποιο Τμήμα… υπό εξαφάνιση. Οι προτάσεις θα έχουν στόχο την αναπτυξιακή τροχιά του Ιδρύματος.
Σε ερώτηση της «Π» αν υπάρχει ακόμα στο τραπέζι η πρόταση για ίδρυση Νομικής Σχολής, ο κ. Κοντάκης απαντά χαρακτηριστικά πως πρέπει να είμαστε πραγματιστές.
Όσο αφορά στο ξενόγλωσσο Τμήμα της Ιατρικής σχολής, το οποίο είναι στα σκαριά, λέει πως χρειάζεται ακόμα διαδικασία μέχρι να υποδεχτεί τους πρώτους φοιτητές.
ΕΛΜΕΠΑ
Ο πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Νίκος Κατσαράκης υπενθυμίζει πως έχει τεθεί σε αναστολή η λειτουργία έξι τμημάτων του Ιδρύματος. Πρόκειται για τα Τμήματα α) Χημικών Μηχανικών με έδρα τα Χανιά, β) Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων με έδρα το Ηράκλειο, γ) Μηχανικών Βιοϊατρικής με έδρα το Ηράκλειο, δ) Μουσικών Σπουδών με έδρα το Ρέθυμνο, ε) Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με έδρα τον Άγιο Νικόλαο και στ) Φυσικοθεραπείας με έδρα την Ιεράπετρα, τα οποία ιδρύθηκαν με το ν. 4610/07.05.2019.
Το Ίδρυμα έχει, ωστόσο, έχει καταθέσει μελέτες βιωσιμότητας και σκοπιμότητας.
Παράλληλα, εντοπίζεται το εξής παράδοξο, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πιστοποίησης των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών των λεγόμενων νέων Τμημάτων από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), το ΕΛΜΕΠΑ έχει έντεκα νέα Τμήματα από την εξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης σε ΕΛΜΕΠΑ, και η προθεσμία για την κατάθεση των φακέλων λήγει, επίσης, στις 31 Μαρτίου.
Υπενθυμίζεται πως το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών είναι αποτέλεσμα συγχώνευσης δύο Τμημάτων του ΤΕΙ Κρήτης.
Όπως και να έχει, το ΕΛΜΕΠΑ θα ανταποκριθεί και στα δύο καλέσματα, της ΕΘΑΕΕ και του Υπουργείου Παιδείας. Θα συνεδριάσουν σχετικά τα Τμήματα, στη συνέχεια οι Σχολές και οι εισηγήσεις θα φτάσουν στη Σύγκλητο του ΕΛΜΕΠΑ.
Πολυτεχνείο Κρήτης
Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητής Βαγγέλης Διαμαντόπουλος σχολιάζει πως είναι εδώ και καιρό σε εξέλιξη μία συζήτηση για πρωτοβουλίες των Ιδρυμάτων, ωστόσο τα Πανεπιστήμια εμφανίζονται διστακτικά για να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες κινήσεις. Ο κ. Διαμαντόπουλος αναρωτιέται γιατί δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλία το ίδιο το Υπουργείο, να θέσει, για παράδειγμα, ένα όριο, ότι τα συνολικά Τμήματα των ΑΕΙ πρέπει να συγχωνευτούν κατά 20%;
Τη δεδομένη στιγμή, τα Ιδρύματα δε γνωρίζουν ποιος είναι ο στόχος του Υπουργείου, συνεπώς, κινούνται στα τυφλά.
Σημειώνει πως τα Ιδρύματα λειτουργούν με αυτονομία, τα προβλήματα λόγω πανδημίας είναι δεκάδες και είναι δύσκολο να παραμερίσει κανείς όλα αυτά και να αρχίσει έναν διάλογο για το μέλλον των ΑΕΙ χωρίς κατευθυντήριες γραμμές.
Υπάρχουν, όπως λέει, περιφερειακά ΑΕΙ, όχι στην Κρήτη αλλά σε άλλες περιοχές, με έλλειψη προσωπικού, διασπορά Τμημάτων σε πολλές πόλεις.
Το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει πέντε Τμήματα ή μονοθεματικές Σχολές σε μία πόλη, τα Χανιά.
Ο κ. Διαμαντόπουλος επισημαίνει πως το να κλείσει κανείς ένα Τμήμα και να περιορίσει τη διασπορά είναι πολιτική απόφαση που θα ξεσηκώσει αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες και τα Ιδρύματα δεν είναι σε θέση να τη λάβουν.
Προτάσεις και αλλαγές έχουν γίνει και στο παρελθόν. Υπενθυμίζει πως επί υπουργίας Γαβρόγλου, υπήρχαν Πανεπιστήμια που δέχτηκαν στους κόλπους τους ΤΕΙ, μία καθόλου εύκολη διαδικασία. Ακόμα υπάρχουν ΑΕΙ που προσπαθούν να βρουν τα πατήματά τους.
Συνεπώς, οι όποιες αλλαγές για να γίνουν χρειάζονται και κατευθύνσεις κεντρικά.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 6/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη