Μείωση παρουσίασαν τα κρούσματα κορονοϊού σε παιδιά ηλικίας 4 έως 18 ετών, με την τελευταία εβδομάδα να καταγράφονται 32.772 μολύνσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.
Σημειώνεται πως την προηγούμενη εβδομάδα, τα κρούσματα που αφορούσαν αυτές τις ηλικίες ήταν 37.692 και αποτελούσαν το 25% των συνολικών κρουσμάτων.
Την τρέχουσα εβδομάδα, καταγράφηκαν 4.920 λιγότερα κρούσματα, τα οποία αποτελούν το 23%, των συνολικών μολύνσεων της χώρας.
Αναλυτικότερα, το ποσοστό κρουσμάτων ατόμων ηλικίας 4-18 ετών στο σύνολο των κρουσμάτων COVID-19 ανά επιδημιολογική εβδομάδα αναφοράς: 2021-01-04 έως 2022-03-27
Δείτε το διάγραμμα:
Self test στα φαρμακεία από σήμερα Τετάρτη: Πως θα τα πάρουν μαθητές και εκπαιδευτικοί
Το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει:
Οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, θα προμηθεύονται από την Τετάρτη 30 Μαρτίου έως και την Τρίτη 5 Απριλίου, τρία (3) δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 4 Απριλίου έως και 15 Απριλίου 2022 και για την επιστροφή από τις διακοπές του Πάσχα.
Μαθητές και εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα εισέρχονται στις σχολικές τάξεις έχοντας υποβληθεί σε έναν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο εβδομαδιαίως, ο οποίος θα πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη.
Οι ημερομηνίες που μαθητές και εκπαιδευτικοί θα υποβάλλονται σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο και θα καταχωρίζουν τη δήλωση και το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα edupass.gov.gr, από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19 είναι :
Δευτέρα 4 Απριλίου
Δευτέρα 11 Απριλίου
Δευτέρα 2 Μαϊου
Ωστόσο μαθητές και εκπαιδευτικοί οφείλουν να κάνουν αυτή την Πέμπτη 31 Μαρτίου το τελευταίο self test της τρέχουσας εβδομάδας.
Υπενθυμίζεται ότι:
- Ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.
- Βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.
- Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε δημόσιες σχολικές μονάδες και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί που απασχολούνται σε αυτές καταχωρίζουν τη δήλωση και το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα edupass.gov.gr, από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.
- Η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.
Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί που απασχολούνται σε αυτές εξακολουθούν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19.
Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τους γονείς μαθητών 5 ετών και άνω να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, να αξιοποιήσουν το ισχυρό αυτό όπλο της επιστήμης απέναντι στην COVID-19.
Έξαρση της γρίπης στα παιδιά με ταυτόχρονη νόσηση και από κορονοϊό
Απαντήσεις στις ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί στους γονείς για την έξαρση της γρίπης που σε πολλές περιπτώσεις χαρακτηρίζεται από ταυτόχρονη νόσηση από κορονοϊό, έδωσε η παιδίατρος Άννα Παρδάλη μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα ΜEGA».
Μάλιστα όπως είπε η παιδίατρος Άννα Παρδάλη σε αρκετές περιπτώσεις η γρίπη «χτυπάει» τα παιδιά μετά από νόσηση από κορονοϊό.
«Είναι μία εποχή που τα έχει όλα. Έχει ακόμα και γρίπη και μάλιστα με βαριά περιστατικά. Αυτό που συναντάται είναι να πάθουν γρίπη μόλις ιαθούν από κορoνοϊό ή να είναι και μαζί, κορονοϊός και γρίπη. Είναι πολύ δύσκολο να αναγνωριστεί, μπορείς να το κάνεις με εργαστηριακό έλεγχο. Η γρίπη έχει δυναμική παρουσία στα μικρά παιδιά, έχει πολύ υψηλό πυρετό, που κρατάει μέρες, δεν σιτίζονται. Η γρίπη μπορεί να καταλήξει σε βρογχίτιδα, πνευμονίες, ωτίτιδες, τα πολύ μικρά παιδιά που δεν τρώνε αφυδατώνονται. Γενικά τα ταλαιπωρεί πάρα πολύ» εξήγησε.
Τι γίνεται με το κοξάκι
Σύμφωνα με την κ. Παρδάλη υπάρχουν και άλλοι ιοί που ταλαιπωρούν τα παιδιά. «Το κοξάκι ανήκει στους εντεροϊούς χαρακτηρίζεται από πυρετό και εξάνθημα και προσβάλει μικρότερα παιδιά, βρέφη και νήπια. Όλοι οι ιοί δίνουν ένα σωρευτικό φαινόμενο. Τα παιδάκια που έχουν αλλεπάλληλες ιώσεις, εξαντλείται το ανοσοποιητικό» είπε.
Πότε χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή
Όταν ρωτήθηκε πότε χρειάζεται να δοθεί φαρμακευτική αγωγή η παιδίατρος Άννα Παρδάλη είπε: «Μόνο εάν υπάρχει λοίμωξη στο κατώτερο αναπνευστικό τότε θα πρέπει να πάρει κάποιο φάρμακο. Τα δεδομένα δείχνουν ότι με τον εμβολιασμό μειώνονται οι πιθανότητες βαριάς νόσησης σε πολλά περιστατικά».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση