Σύμφωνα με μελέτη από Κινέζους ερευνητές, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Alzheimer’s and Dementia, όσοι δυσκολεύονται να φτάσουν στο βαθύ ύπνο REM μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πρώιμων αλλοιώσεων στον εγκέφαλο που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Το στάδιο REM το στάδιο όπου βλέπουμε όνειρα παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της μνήμης, της μάθησης και της δημιουργικότητας. Αν αυτό το στάδιο καθυστερεί ή δεν επιτυγχάνεται σωστά, ενδέχεται να είναι σημάδι ότι ο εγκέφαλος δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε.
Η μελέτη παρακολούθησε 128 άτομα ηλικίας περίπου 70 ετών, μεταξύ των οποίων υπήρχαν υγιείς εθελοντές, αλλά και άτομα με ήπια γνωστική διαταραχή ή νόσο Αλτσχάιμερ. Οι συμμετέχοντες που καθυστερούσαν να μπουν στον ύπνο REM παρουσίαζαν:
16% περισσότερη συγκέντρωση της πρωτεΐνης αμυλοειδές
29% περισσότερα επίπεδα της πρωτεΐνης tau
Χαμηλότερα επίπεδα του νευροτροφικού παράγοντα BDNF, που βοηθά στη διατήρηση της υγείας των νευρώνων
Και οι δύο παραπάνω πρωτεΐνες συνδέονται στενά με την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.
Οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία του ποιοτικού ύπνου και ειδικά του ύπνου REM. Ορισμένες παρεμβάσεις που έχουν δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα:
Μελατονίνη: Έχει φανεί πως ενισχύει τον ύπνο REM και περιορίζει την εναπόθεση βλαβερών πρωτεϊνών στον εγκέφαλο.
Φάρμακα για την αϋπνία: Ορισμένα φάρμακα που βοηθούν στην ποιότητα του ύπνου μπορεί επίσης να προστατεύουν τον εγκέφαλο, αν και χρειάζεται προσοχή στη χρήση τους.
Καλές συνήθειες ύπνου: Καθημερινό πρόγραμμα ύπνου, αποφυγή καφεΐνης και αλκοόλ πριν τον ύπνο, καθώς και αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η υπνική άπνοια, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά.
Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας, και επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Τα συμπτώματα ξεκινούν με προβλήματα μνήμης και χειροτερεύουν σταδιακά, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων και ο αντίκτυπος στο σύστημα υγείας αυξάνεται κάθε χρόνο.
Καθώς δεν υπάρχει ακόμη οριστική θεραπεία, οι ειδικοί επισημαίνουν τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης αναγνώρισης των πρώιμων σημαδιών. Ο ύπνος, λοιπόν, φαίνεται να είναι ένα σημαντικό και συχνά υποτιμημένο κομμάτι αυτής της προσπάθειας.
Όπως δήλωσε η Δρ. Yue Leng από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, η διαταραχή στον ύπνο REM μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ιππόκαμπο περιοχή του εγκεφάλου υπεύθυνη για τη μνήμη και να αυξήσει το στρες μέσω της αυξημένης κορτιζόλης.
Την ίδια στιγμή, η επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Dantao Peng, σημειώνει ότι είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε εγκαίρως τα προβλήματα ύπνου και να τα αντιμετωπίζουμε, είτε με ιατρική καθοδήγηση είτε με αλλαγές στον τρόπο ζωής.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ