Μετά το κρεσέντο βίας στο ΑΠΘ και τις εικόνες του αιμόφυρτου φοιτητή που έκαναν το γύρο του διαδικτύου, ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος ισχυρίζεται ότι «η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν βρίσκεται στο Αριστοτέλειο για καταστολή, αλλά για να προστατεύει από τα μπάχαλα και να φτιαχτεί δημόσια βιβλιοθήκη», ενώ επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ για την στάση του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εξακολουθεί να υποστηρίζει μια αυτοδιαχειριζόμενη τρώγλη».
Μετά από παράκληση των φοιτητών αναδημοσιεύω (από το σχήμα «ΑΝΟΜΙΑ») τη φωτογραφία με τον σοβαρά τραυματισμένο φοιτητή, απ'την επίθεση των ΜΑΤ.
— Chris Avramidis (@chris_avramidis) May 26, 2022
Το ασθενοφόρο μόλις τον μετέφερε στο νοσοκομείο.
Ας ελπίσουμε να μην έχει τίποτα πολύ σοβαρό
Στο #ΑΠΘ έχουν εισβάλει ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ pic.twitter.com/xycnMIvnTG
Παρά τα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδικτύο, και στα οποία φαίνεται ξεκάθαρα η απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας στους φοιτητές που πραγματοποιούσαν κινητοποίηση, ο υφυπουργός Παιδείας έκανε λόγο για επίθεση φοιτητών στην αστυνομία.
«Χθες δυστυχώς υπήρξε επίθεση ομάδας φοιτητών κατά αστυνομικών που φυλάνε τον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου για να φτιαχθεί βιβιλιοθήκη. Περίμενα ξεκάθαρη στάση από την αξιωματική αντιπολίτευση που για κάποιο λόγο απονευρώνεται στην επίφαση επαναστατικότητας που έχει η αντιεξουσιαστική Αριστερά και σέρνεται πίσω από τέτοιες ακραίες κινήσεις. Το ερώτημα είναι αν θέλουμε να φτιαχθεί βιβλιοθήκη.
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση εξακολουθεί να υποστηρίζει μια αυτοδιαχειριζόμενη τρώγλη αλλά ταυτοχρόνως επιμένει σε τσιτάτα για προβοκάτορες που κάνουν επεισόδια για να νομιμοποιήσουν την παρουσία της ΕΛ. ΑΣ.», είπε ο κ. Συρίγος.
Εσωτερικό Erasmus και φοιτητικές εκλογές
Σε ό,τι αφορά τον τρόπο που εκπροσωπούνται οι φοιτητές αυτό είναι θέμα του κράτους, επισημαίνει ο ‘Αγγελος Συρίγος σχετικά με τις φοιτητικές εκλογές.
«Εντύπωση προκαλεί ότι έβγαλε ανακοίνωση ο Κ. Γαβρόγλου ο οποίος νομοθέτησε για το εννιαίο ψηοφέλτιο και ξαφνικά βλέπουμε ότι αυτό καταργεί τις φοιτητές παρατάξεις», είπε στη συνέχεια και παρέθεσε αναλυτικά τον τρόπο ψηφοφορίας «που έχει στόχο να υπάρχουν τρόποι ελέγχοι της απόλυτης εξουσίας του Πρύτανη».
- Προβλέπεται 11μελές σχήμα με απευθείας εκλεγμένα 6 μέλη από όλα τα μέλη του Πανεπιστημίου που ψηφίζουν για εκλογή εξωτερικών μελών και στη συνέχεια τα 6 αυτά μέλη εκλέγουν τον Πρύτανη.
- Θα υπάρχει εκπροσώπηση από κάθε σχολή για να μην μπορεί μια να βγάλει 2-3 μέλη
- Τα χρήματα του Πανεπσιτημίου θα τα διαχειρίζεται διοικητικός διευθυντής που θα επιλέγεται από το Συμούλιο Διοικήσεως. «Επομένως σπάει η εξουσία και ο Πρύτανης θα είναι μέλος του Συμβουλίου αλλά και υπόλογος σε αυτό».
- Ο νόμος δίνει δυνατότητα προσαρμογής και επιλογής των καθηγητών για να προσφέρουν καλύτερη γνώση. Π. Χ τα βιομηχανικά διδακτορικά χρηματοδοτούνται εν μέρει από το Δημόσιο και δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις να συνεργαστούν με Πανεπιστήμιο και να αναπτύξουν κάποιο ιδιαίτερο τομέα.
Το εσωτερικό Erasmus, πρόγραμμα εξαιρετικά επιτυχημένο στην Ευρώπη μεταφέρεται με του ίδιους περίπου όρους, δηλαδή όχι συμμετοχή πάνω από το 10% κάθε τμήματος.
Δίνεται ετσι η δυνατότητα στους φοιτητές να μπορούν για ένα εξάμηνο να παρακολουθήσουν άλλο τμήμα.
ΑΕΙ: Υπάρχουν περιπτώσεις προσλήψεων με βάση την παρεοκρατία
Για τους φοιτητές που είναι συγγενείς, ο κ. Συρίγος αποδίδει τα αίτια σε τρεις τομείς, «την παρεοκρατία, την οικογενειοκρατία και σε ακραίες περιπτώσεις κομματοκρατία που δυστυχώς υπάρχει».
Τέλος ο υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, ανέφερε ότι «δημιουργούνται γέφυρες για να επιστρέψουν ‘Ελληνες επιστήμονες , οι οποίοι μπορούν να αξιοποιήσουν πλέον τη δυνατότητα εξ αποστάσεως εκαπίδευσης, αλλά και να έρθουν σε ελληνικά ΑΕΙ ως ερευνητές».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση