Επιστολή προς τα υπουργεία Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης απέστειλε ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, διαμαρτυρόμενος για την δωρεάν διάθεση στα σχολεία, εισαγόμενων, από Μαρόκο και Ισπανία, αγροτικών προϊόντων.
Ο Σύλλογος θέτει θέματα ηθικά και πολιτιστικά, καθώς από τη μια δεν στηρίζονται ελληνικά προϊόντα που εφίστανται τεράστιο πλήγμα, λόγω πανδημίας και της εκτόξευσης του κόστους παραγωγής, και από την άλλη είναι απαράδεκτο, να χαρακτηρίζεται αγγουράκι “Κνωσσού” το ισπανικό προϊόν που διατέθηκε.
«Επικοινωνήσαμε με την Ανάδοχο εταιρεία του προγράμματος ώστε να αναζητήσουμε λεπτομέρειες και τους λόγους που επιλέχτηκαν τα παραπάνω προϊόντα εισαγωγής και όχι ελληνικά. Η απάντηση που λάβαμε προς μεγάλη μας έκπληξη ήταν ότι δεν υπήρξε η ανάλογη διαθεσιμότητα στα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά που ορίζονται από το πρόγραμμα στους Έλληνες παραγωγούς και επιπλέον η τιμή του προϊόντος δεν υπήρξε κριτήριο για αυτή την απόφαση σημειωθεί δε, ότι την συγκεκριμένη χρονική περίοδο η Ελλάδα και κυρίως η Κρήτη, παράγει στο μέγιστο βαθμό αυτά τα προϊόντα», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Αναλυτικά η επιστολή:
Αξιότιμοι,
Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας εκφράσουμε την δυσαρέσκειά μας αναφορικά με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δωρεάν Διανομής Φρούτων, Λαχανικών και Γάλακτος σε σχολικές μονάδες, στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας.
Αφορμή αυτής της διαμαρτυρίας, υπήρξε το γεγονός ότι σε σχολεία στην βόρεια Ελλάδα, διανεμήθηκαν λαχανικά (κηπευτικά) προέλευσης Ισπανίας και Μαρόκου. Συγκεκριμένα διανεμήθηκαν αγγουράκια “ΚΝΩΣΟΥ” και τοματίνια cherry όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η ετικέτα που συνόδευε την συσκευασία.
Επικοινωνήσαμε με την Ανάδοχο εταιρεία του προγράμματος ώστε να αναζητήσουμε λεπτομέρειες και τους λόγους που επιλέχτηκαν τα παραπάνω προϊόντα εισαγωγής και όχι ελληνικά. Η απάντηση που λάβαμε προς μεγάλη μας έκπληξη ήταν ότι δεν υπήρξε η ανάλογη διαθεσιμότητα στα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά που ορίζονται από το πρόγραμμα στους Έλληνες παραγωγούς και επιπλέον η τιμή του προϊόντος δεν υπήρξε κριτήριο για αυτή την απόφαση σημειωθεί δε, ότι την συγκεκριμένη χρονική περίοδο η Ελλάδα και κυρίως η Κρήτη, παράγει στο μέγιστο βαθμό αυτά τα προϊόντα.
Προφανώς και δεν εγείρεται νομικό θέμα από την πλευρά της εταιρείας καθώς ο μοναδικός περιορισμός που προϋποθέτει το πρόγραμμα είναι η ποιότητα και όχι η προέλευση τους.
Σας θέτουμε όμως την ΗΘΙΚΗ διάσταση αυτού του συμβάντος, καθώς όπως πολύ καλά γνωρίζετε τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες την τελευταία τριετία λόγω πανδημίας αλλά και της υπέρμετρης αύξησης του κόστους παραγωγής το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Άρα ήταν επιτακτικό, περισσότερο από ποτέ, να υπάρξει πρόβλεψη ή έστω η προτροπή, σε τέτοιες δράσεις να στηρίζονται πρώτα τα ελληνικά προϊόντα, ανεξαρτήτως αν εμπεριέχεται στο θεσμικό πλαίσιο ή όχι.
Επίσης σε μία εποχή που το σύνολο των προϊόντων έχουν επωμιστεί μια τεράστια αύξηση στο κόστος μεταφοράς, είναι οξύμωρο να γίνονται τέτοιου είδους εισαγωγές. Είναι ορθότερο να καλύπτονται οι ανάγκες από την τοπική παραγωγή εφόσον υπάρχει.
Σας θέτουμε επίσης και μια δεύτερη διάσταση του θέματος που είναι η πολιτισμική. Η ποικιλία αγγούρι ΚΝΩΣΣΟΥ ήταν μια καθαρά ελληνική ποικιλία (Κρητική) και ως σήμα κατατεθέν για τον συγκεκριμένο τύπο αγγουριού (πολλές δεκαετίες τώρα) είναι αδιανόητο να χαρακτηρίζει ένα εισαγόμενο προϊόν προέλευσης Ισπανίας.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση