Οπως το περιμέναν όλοι, η κ.Κεραμέως επέλεξε να λειτουργήσει ως Υπουργός Θρησκεύματος αντί Παιδείας, και δήλωσε υποταγή στους εκκλησιαστικούς κύκλους για τα Θρησκευτικά: ξεκαθάρισε χθες μιλώντας στον Σκάι, οτι γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων και δεν θα επιτρέψει την απαλλαγή Χριστιανών Ορθόδοξων μαθητών από το μάθημα με επίκληση «λόγων συνείδησης», όπως γνωμοδότησε η Αρχή ότι πρέπει να γίνει...
Λίγο αργότερα εξέδωσε και τη σχετική απόφαση που πράγματι προβλέπει ότι μόνο οι μαθητές/τριες οι οποίοι/ες δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι (δηλαδή αλλόθρησκοι, ετερόδοξοι άθρησκοι, άθεοι, αγνωστικιστές), δύνανται, εφόσον το επιθυμούν, να απαλλαγούν από την υποχρέωση παρακολούθησης του μαθήματος των Θρησκευτικών, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στον/στη Διευθυντή/ντρια της σχολικής μονάδας στην οποία θα αναφέρεται το εξής: «Λόγοι θρησκευτικής συνείδησης δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή (μου ή του παιδιού μου) στο μάθημα των Θρησκευτικών».
Οι μαθητές/τριες που απαλλάσσονται από το μάθημα των Θρησκευτικών απαλλάσσονται και από την προσευχή και τον εκκλησιασμό, εφόσον το έχουν δηλώσει στην αίτησή τους για την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών
Η κ.Κεραμέως αιτιολόγησε την απόφασή της να μην ακολουθήσει τη γνωμοδότηση της ΑΠΔΠΧ, επικαλούμενη 4 αποφάσεις του ΣτΕ που, όπως είπε, έχει αποφανθεί ότι οι Χ.Ο μαθητές δεν δικαιούνται απαλλαγής. Βέβαια «ξέχασε» να πει ότι οι αποφάσεις αυτές εκδόθηκαν πριν από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που καταδίκασε τηνχώρα μας ακριβώς για το θέμα αυτό. Ωστόσο πρόσθεσε ότι «αν αλλάξει η νομολογία του ΣτΕ που είναι το ανώτατο δικαστήριο, το ξανασυζητάμε.
Ξανά στα δικαστήρια: Αλλη μία ήττα του κράτους δικαίου στην Ελλάδα
Η εξέλιξη αυτή, σημαίνει ότι για μια ακόμα φορά, οι ενδιαφερόμενοι γονείς και μαθητές που είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι αλλά παράλληλα δεν επιθυμούν να παρακολουθούν ένα μάθημα (ουσιαστικά) κατήχησης θα προσφύγουν στα δικαστήρια. Ο δικηγόρος κ.Βασίλης Σωτηρόπουλος που έχει κερδίσει πολλές δίκες για την υπόθεση εξηγεί σε ανάρτησή του ποια κατεύθυνση θα πάρει στο εξής:
«Τις τελευταίες ημέρες διάφοροι θρησκευτικοί κύκλοι επιδιώκουν να ασκήσουν επικοινωνιακή πίεση στο Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων να παρακάμψει την νομοθεσία για την προστασία προσωπικών δεδομένων, επικαλούμενοι διάφορες κατά το δοκούν ερμηνευόμενος αποφάσεις του ΣτΕ.
Καμία όμως από αυτές τις ανακοινώσεις δεν τολμά να αναφέρει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων της 31.10.2019, δηλαδή μεταγενέστερη των αποφάσεων του ΣτΕ που επικαλούνται, με την οποία η Ελλάδα καταδικάστηκε στην υπόθεση Παπαγεωργίου και Αναστασιάδου κατά Ελλάδας για παραβίαση του ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ επειδή έμμεσα οι γονείς αναγκάζονταν να δηλώσουν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους.
Η παραβίαση αφορά το δικαίωμα στην εκπαίδευση, το οποίο κατοχυρώνεται στο άρθρο 2 του Πρώτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το οποίο αναφέρει ότι οι γονείς αποφασίζουν για την θρησκευτική και φιλοσοφική εκπαίδευση των παιδιών τους. Οι γονείς κι όχι το κράτος.
Κανένας από τους εν λόγω θρησκευτικούς κύκλους δεν έχει τολμήσει να αναφέρει την απόφαση του ΕΔΔΑ, για την οποία η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε καθεστώς εποπτείας από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως προς την εφαρμογής της. Δηλαδή το Συμβούλιο της Ευρώπης αναμένει από την Ελλάδα να δει ποια ακριβώς μέτρα θα λάβει ώστε να μην είναι υποχρεωμένοι οι γονείς να αποκαλύπτουν έμμεσα τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.
Το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων δεν έχει επιλογή, οφείλει να τηρήσει το ευρωπαϊκό δίκαιο, δηλαδή τόσο το άρθρο 2 (δικαίωμα στην εκπαίδευση) όσο και τον Γενικό Κανονισμό (ΕΕ) Προστασίας Δεδομένων που δεν επιτρέπει την συλλογή δεδομένων ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ πεποιθήσεων.
Εάν το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων ενδώσει στις πιέσεις των θρησκευτικών κύκλων θα έχουμε άλλη μία ήττα του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.
Εμείς συγκεντρώνουμε όλες αυτές τις ανακοινώσεις που δίνονται στην δημοσιότητα από διάφορες θρησκευτικές οργανώσεις. Αυτές τις ανακοινώσεις, σε περίπτωση που το Υπουργείο ενδώσει στις πιέσεις τους, θα τις προσκομίσουμε στο Συμβούλιο της Ευρώπης και θα καταδείξουμε ότι η Ελλάδα παρά την καταδίκη του 2019 δεν εφαρμόζει το ευρωπαϊκό δίκαιο, αλλά ενδίδει.
Επίσης, θα προσκομίσουμε τις εν λόγω ανακοινώσεις και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία από το 2012 ελέγχει κατά πόσον η διαδικασία απαλλαγής από τα θρησκευτικά στην Ελλάδα είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία δεδομένα και εφόσον διαπιστώσει τελικά ότι υπάρχει παραβίαση θα επιβάλλει κυρώσεις στην χώρα, όπως έχει επιβάλλει και σε άλλα κράτη που υποπίπτουν σε τέτοιες παραβιάσεις.
Συνεχίστε, λοιπόν, να δημοσιεύετε τις ανακοινώσεις σας, θα χρειαστούν στους διεθνείς ελέγχους στους οποίους εκθέτετε το κράτος»
Μετά την ανακοίνωση των προθέσεων Κεραμέως, ο κ.Σωτηρόπουλος πρόσθεσε:
«Είναι θλιβερό μια πολιτικός που αυτοπροσδιορίζεται ως ευρωπαΐστρια και ως φιλελεύθερη να περιφρονεί με αυτόν τον τρόπο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, την Αρχή Προστασίας Δεδομένων και να κρύβεται πίσω από ληγμένες αποφάσεις του ΣτΕ που παρεπιπτόντως και ενδεικτικά πρότειναν μια διατύπωση, αφού βέβαια πρώτα έχουν ανασκευάσει τις αρχικές ενδεικτικές διαβεβαιώσεις τους ότι και με το "δεν είναι Χ.Ο." δεν παραβιάζεται τίποτε. Θα ακολουθήσουν όλα τα προβλεπόμενα νόμιμα μέτρα μόλις εκδώσει την κατάπτυστη για δημοκρατική χωρα απόφαση της»
Σε «πολιτική ανυπακοή» και μαζικές αιτήσεις απαλλαγών καλεί Συνταγματολόγος
Στο μεταξύ, το ζήτημα έχει ξεσηκώσει πλήθος σοβαρών αντιδράσεων. Σε μια απο αυτές, ο Συνταγματολόγος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΕΚΠΑ κ.Γιώργος Σωτηρέλης, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα ieidiseis με τίτλο «Ένα ηχηρό «όχι» στη δογματική χειραγώγηση της κοσμοθεωρητικής συνείδησης των μαθητών», καλεί μαθητές και γονείς σε ένα είδος πολιτικής ανυπακοής. Ο Συνταγματολόγος, αφού αναλύει τους λογους για τους οποίους δεν είναι δυνατόν η κ.Κεραμέως να αγνοήσει τη γνωμοδότηση της ΑΠΔΠΧ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (όπως τελικά κάνει...) τονίζει:
«Οι πρόσφατες επιθέσεις φανατικών και σκοταδιστικών κύκλων στην πρόσφατη γνωμοδότηση 2/2022 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), επανέφεραν στο προσκήνιο μια μόνιμη παθογένεια της ελληνικής συνταγματικής πραγματικότητας: την συνεχή προσπάθεια των ποικίλων δυνάμεων του θρησκευτικού φονταμενταλισμού να επιβάλουν στην ελληνική εκπαίδευση τον υποχρεωτικό «ελληνοχριστιανικό» κατηχητισμό, παρά το ότι τόσο το ελληνικό Σύνταγμα όσο και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) κατοχυρώνουν ρητά την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης»
Μάλιστα ο Συνταγματολόγος προχωρά προτρέποντας γονείς και μαθητές να αντισταθούν εμπράκτως:
«Δεν αντέχω πάντως στον πειρασμό, κλείνοντας, να προχωρήσω τον προβληματισμό μου λίγο παραπέρα και να προτρέψω, επί της ουσίας πλέον, τους μαθητές (και τους γονείς) να αντιδράσουν συντονισμένα και έμπρακτα σε μονοφωνικές και κατηχητικές νοοτροπίες και πρακτικές. Να δηλώσουν δηλαδή μαζικά, στην νέα σχολική χρονιά, την απαλλαγή τους από ένα μάθημα που όχι μόνον προσβάλλει την νοημοσύνη τους και βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους αλλά και αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει το ότι ο πλουραλισμός είναι απαρέγκλιτη προϋπόθεση για την οικοδόμηση μιας ανοιχτής και δημοκρατικής κοινωνίας. Μόνο μια τέτοια στάση μπορεί να οδηγήσει σε ένα πράγματι συμβατό με την ελευθερία της συνείδησης μάθημα θρησκευτικών αλλά και γενικότερα στην εγκατάλειψη των κατηχητικών εμμονών και ελληνοχριστιανικών ψυχώσεων του «βαθέος κράτους», οι οποίες στην χώρα μας ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένες με αντιδημοκρατικές ιδεολογίες και με αυταρχικά καθεστώτα…»
Φίλης: Ας σκεφτούμε τι θα διδάσκεται στο μάθημα των Θρησκευτικών για το θέμα των αμβλώσεων
Τέλος, αρνητική εξέλιξη χαρακτήρισε ο Νίκος Φίλης την άρνηση του υπουργείου Παιδείας «να εφαρμόσει την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σύμφωνα με την οποία κάθε παιδί και ο γονιός του, ανεξάρτητα αν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, έχουν δικαίωμα να επικαλεστούν λόγους συνείδησης (και όχι στενά «θρησκευτικής συνείδησης») και να απαλλαγούν από το μάθημα των Θρησκευτικών, το οποίο άλλωστε με βάση αναχρονιστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας οφείλει να έχει ομολογιακό και κατηχητικό χαρακτήρα. Ας σκεφτούμε τι θα διδάσκεται στο μάθημα των Θρησκευτικών για το θέμα των αμβλώσεων...»
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη