Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι γονείς και οι τοπικές αρχές στο Γαράζο Μυλοποτάμου από την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τόσο το Νηπιαγωγείο όσο και το Δημοτικό Σχολείο του χωριού, ειδικά σε μια περιοχή που κανονικά θα έπρεπε η πολιτεία να δίνει μάχη για να μείνουν ανοιχτές οι σχολικές μονάδες.
Όπως σημειώνει ο Μάριος Διονέλλης στην efsyn.gr, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν συνολικά 6 παιδιά στις ηλικίες των 4 και 5 ετών (προνήπια και νήπια), η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου αποφάσισε να κλείσει το Νηπιαγωγείο και να στείλει σε διπλανές περιοχές τα παιδιά αυτά. Παρόμοια ήταν η αρχική απόφαση και για το Δημοτικό Σχολείο του Γαράζου, ωστόσο το λουκέτο σε αυτή την περίπτωση φαίνεται να αποτρέπεται, τουλάχιστον για φέτος, μετά τις έντονες αντιδράσεις των γονέων και των τοπικών αρχών.
Στην περίπτωση του Μυλοποτάμου φαίνεται το υπουργείο Παιδείας να προσπαθεί με λαθροχειρίες και μαγειρέματα να εξαφανίσει τα κενά και τις ελλείψεις, εξαφανίζοντας εν τέλει τα ίδια τα σχολεία. Οπως επισημαίνουν σε επιστολή τους προς την κ. Κεραμέως οι γονείς, τόσο στο Δημοτικό όσο και στο Νηπιαγωγείο τηρείται η δέσμευση που θέτει ο νόμος για τουλάχιστον 5 παιδιά ώστε να διατηρείται ανοιχτή κάθε σχολική μονάδα.
Ειδικά για το Νηπιαγωγείο, που επί τρία χρόνια έμεινε κλειστό, ήδη από τον περασμένο Μάρτιο είχαν δηλωθεί 6 παιδιά που κανονικά θα φοιτούσαν στον τόπο τους το τρέχον σχολικό έτος. Ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας φαίνεται αμετακίνητη για το κλείσιμο του Νηπιαγωγείου, υποχρεώνοντας τους γονείς να μεταφέρουν τα παιδιά τους καθημερινά στην Αξό, κάνοντας διαδρομές αρκετών χιλιομέτρων.
Ειδικά για την περιοχή του Μυλοποτάμου, η λειτουργία των σχολείων έχει ζωτική σημασία. Τα τεράστια σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα ποσοστά σχολικής διαρροής (περίπου ένα στα 20 παιδιά εγκαταλείπει το σχολείο για να ασχοληθεί με τα αγροτικά ή την κτηνοτροφία) συνδέονται ευθέως με τα κρούσματα εγκληματικότητας και ανομίας σε μια περιοχή που τροφοδοτεί συχνά τα δελτία ειδήσεων με θανατηφόρες συρράξεις, βεντέτες, ναρκωτικά και προσφάτως απειλές και νταηλίκια εναντίον τουριστών κ.ά.
Το γεγονός επισημαίνει σε δημόσια δήλωσή του και ο Γιώργος Παπακωνσταντής, επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον Δήμο Μυλοποτάμου, πρώην αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. και διδάσκων εγκληματολογίας: «Είναι πραγματικά οξύμωρο, όταν όλοι στιγματίζουν τον Μυλοπόταμο και δείχνουν με το δάχτυλο την περιοχή ότι έχει έλλειψη παιδείας, με έναν από τους υψηλότερους δείκτες σχολικής διαρροής, να αποφασίζεται το κλείσιμο οποιουδήποτε σχολείου […] Ειδικά στον Μυλοπόταμο, η παιδεία έπρεπε να είναι πρώτη προτεραιότητα […] Δεν μπορεί η παρουσία του κράτους στον Μυλοπόταμο να είναι μόνο με αστυνομικούς, αλλά με την παιδεία να παραμένει λειψή…», αναφέρει μεταξύ άλλων.
Σε ανάλογο κλίμα είναι και η επιστολή της αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαίρης Λιονή προς την υπουργό Παιδείας, στην οποία επισημαίνει πως «είναι υποχρέωση της πολιτείας να προστατεύει το δικαίωμα στη μάθηση και να παρέχει τις διευκολύνσεις, ώστε ειδικά σε δυσπρόσιτες περιοχές της ενδοχώρας, οι οποίες μάλιστα πλήττονται ακόμα και στις μέρες μας από οπισθοδρομικά φαινόμενα σχολικών διαρροών και αναλφαβητισμού, οι μαθητές μας να μην αποκλείονται από την εκπαιδευτική διαδικασία. Η κοινωνία μας χρειάζεται ανοιχτά σχολεία και όχι επιστροφή σε προηγούμενες δεκαετίες, όταν η μάθηση ήταν προνόμιο των λίγων και των αστών», τονίζει η κ. Λιονή, χωρίς όμως, όπως φαίνεται, να έχει καταφέρει να συγκινήσει τη Νίκη Κεραμέως.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη