foitites_panepistimia
«Αδιέξοδα στην εφαρμογή του νόμου 4957 για τα ΑΕΙ», λέει η ΠΟΣΔΕΠ

Για αδιέξοδα στην εφαρμογή του νόμου για τα ΑΕΙ κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού. Όπως αναφέρουν οι πανεπιστημιακοί, η εφαρμογή του νόμου χωλαίνει και δυσχεραίνει σημαντικά τη λειτουργία των Τμημάτων και των Σχολών των Πανεπιστημίων. 

Επισημαίνεται πως για την «απαράδεκτη δυσλειτουργία», που επικρατεί από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς επαναφέρει στο προσκήνιο την πάγια θέση μας ότι κάθε προσπάθεια νομοθέτησης, η οποία αγνοεί την πραγματικότητα και δεν προκύπτει από μια διαδικασία αλληλεπίδρασης με την πανεπιστημιακή κοινότητα (με άλλα λόγια αγνοεί εκείνους που θα κληθούν να εφαρμόσουν τον όποιο νόμο) είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Aναλυτικά η ανακοίνωση:

H ΠΟΣΔΕΠ έχει πολλάκις επισημάνει ότι ο ν.4957 δεν ήταν αποτέλεσμα διαλόγου και διαβούλευσης, ενώ έχει κάθετα διαφωνήσει με ουσιώδεις πλευρές του, όπως το υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης και η οργάνωση σπουδών πολλών ταχυτήτων. Πέραν τούτων, η ΠΟΣΔΕΠ έχει διατυπώσει έντονο προβληματισμό για την εφαρμοσιμότητα του νόμου. Η έναρξη της ακαδημαϊκής περιόδου δυστυχώς μας επιβεβαιώνει, καθώς η εφαρμογή του χωλαίνει και δυσχεραίνει σημαντικά τη λειτουργία των Τμημάτων και των Σχολών των Πανεπιστημίων. 

Τα συναφή προβλήματα αντανακλούν στην καθημερινή λειτουργία των Ιδρυμάτων, ακόμη και στο διοικητικό τους σκέλος, επειδή ο ν.4957 έχει βασικές ελλείψεις, όσον αφορά σε μεταβατικές και σε εξουσιοδοτικές διατάξεις, ενώ υπάρχουν διατάξεις που θα πρέπει άμεσα να τροποποιηθούν ή στην καλύτερη περίπτωση να ερμηνευθούν. Ενδεικτικά αναφέρονται τα προβλήματα στη συμμετοχή μονοπρόσωπων οργάνων στη σύνθεση των Συνελεύσεων, στη συγκρότηση εκλεκτορικών με βάση τη συνάφεια, στη λήψη εκπαιδευτικών και προσωπικών αδειών. 

Ειδικά για το μείζον θέμα της ανάδειξης των Συμβουλίων Διοίκησης των Πανεπιστημίων, η μη δυνατότητα ουσιαστικού ελέγχου της διαδικασίας κατανομής των ψήφων και η παντελής έλλειψη συναφών παραδειγμάτων και μοντέλων από πλευράς του Υπουργείου αναμένεται να οδηγήσει σε ενστάσεις και σε πιθανή ακυβερνησία τα Ιδρύματα. 
Η απαράδεκτη δυσλειτουργία που επικρατεί από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς επαναφέρει στο προσκήνιο την πάγια θέση μας ότι κάθε προσπάθεια νομοθέτησης, η οποία αγνοεί την πραγματικότητα και δεν προκύπτει από μια διαδικασία αλληλεπίδρασης με την πανεπιστημιακή κοινότητα (με άλλα λόγια αγνοεί εκείνους που θα κληθούν να εφαρμόσουν τον όποιο νόμο) είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

lipos_0.jpg
8 τροφές που «καίνε» το λίπος της κοιλιάς και μειώνουν το βάρος
Για όσους επιθυμούν να αδυνατίσουν «με ασφάλεια», αυτές είναι ορισμένες τροφές που μπορεί να βοηθήσουν στην καύση του λίπους της κοιλιάς
8 τροφές που «καίνε» το λίπος της κοιλιάς και μειώνουν το βάρος
egkefalos.jpg
Αυτισμός: Ποιος είναι ο παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου;
Σύμφωνα με τη μελέτη, κοινοί ατμοσφαιρικοί ρύποι, όπως τα μικροσωματίδια και τα οξείδια του αζώτου, μπορούν να πυροδοτήσουν πολύπλοκους βιολογικούς...
Αυτισμός: Ποιος είναι ο παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου;
arxaia_ellada
Οι βωμολοχίες των αρχαίων Ελλήνων: Γυναικοπίπης, Ηδονοθήκη, Εύπυγος, Μυζούρις κα
Δείτε μερικές λέξεις που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες όταν ήθελαν να μειώσουν κάποιον
Οι βωμολοχίες των αρχαίων Ελλήνων: Γυναικοπίπης, Ηδονοθήκη, Εύπυγος, Μυζούρις κα