αμφιθέατρο πανεπιστήμιο πανελλήνιες πανελλαδικές 2021
Με τον νόμο-πλαίσιο της κ.Κεραμέως, τα 5 εξωτερικά μέλη των Συμβουλίων Διοίκησης εκλέγονται κατόπιν ψηφοφορίας από τα 6 εσωτερικά μέλη, αλλά δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη του τι γίνεται αν προκύψει ισοψηφία!

Ενα σκηνικό αδιαφανούς συνδιαλλαγής ανάμεσα σε Πανεπιστημιακούς έχει δημιουργήσει η προχειρότητα του νόμου για την ανάδειξη Συμβουλίων Διοίκησης στα Πανεπιστήμια, που προκάλεσε αδιέξοδα σε 3 ιδρύματα τα οποία δεν καταφέρνουν, εδώ και πολλές μέρες, να εκλέξουν εξωτερικά μέλη των Συμβουλίων!

Ο νόμος της κ.Κεραμέως, φαίνεται πως έχει ως μόνο στόχο την ανάδειξη ηγεσιών που θα ωθήσουν τα ιδρύματα προς την κατεύθυνση του επιχειρηματικού πανεπιστημίου, κάτι που εξάλλου δεν κρύβει ότι επιθυμεί και η ίδια, αφού δηλώνει την επιθυμία της για κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, το οποίο απαγορεύει την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ στη χώρα. Εχει λοιπόν συμβεί το εξής:

Με τον νόμο-πλαίσιο της κ. Κεραμέως, τα εξωτερικά μέλη των Συμβουλίων Διοίκησης εκλέγονται κατόπιν ψηφοφορίας από τα 6 εσωτερικά μέλη, αλλά δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη του τι γίνεται αν προκύψει ισοψηφία! Αποτέλεσμα;

Συνδιαλλαγές στο παρασκήνιο προκαλούν αδιέξοδα

Εδώ και μέρες σε τρία πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΠΑΜΑΚ, τα εσωτερικά μέλη ισοψηφούν 3-3, με αποτέλεσμα να μην έχουν ακόμα εκλεγεί τα 5 εξωτερικά μέλη και η διαδικασία ανάδειξης πρύτανη (η οποία θα ξεκινήσει εφόσον εκλεγούν όλα -τα 11- μέλη σε κάθε Συμβούλιο) να βρίσκεται στον αέρα! Γιατί; μα γιατί ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου θα εκλεγεί σε επόμενη φάση με ψηφοφορία μεταξύ των 11 μελών και θα είναι ένας εκ των 6 εσωτερικών μελών.

Συνεπώς οι 6 πανεπιστημιακοί ενδιαφέρονται να εκλέξουν εξωτερικά μέλη που κατόπιν θα υποστηρίξουν την υποψηφιότητα όσων εξ αυτών ενδιαφέρονται να γίνουν Πρυτάνεις! Αυτό όμως, δημιουργεί συνθήκες αδιαφανούς συνδιαλλαγής, όπου αντί να υπολογίζονται τα βιογραφικά των εξωτερικών μελών, υπολογίζονται κυρίως οι υποσχέσεις για το ποιον θα ψηφίσουν στη συνέχεια για πρύτανη, κλπ...

Πανεπιστημιακός που υπηρετεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ερωτηθείς από το alfavita.gr, επιβεβαίωσε ότι αυτή τη στιγμή συμβαίνουν συνδιαλλαγές στο ίδρυμα, καθώς τα 6 εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου έχουν ήδη κάνει 5 συνεδριάσεις οι οποίες απέβησαν όλες άκαρπες και η ισοψηφία συνεχίστηκε:

«Πρόκειται για ξεκάθαρη συνδιαλλαγή. Κάθε μέλος επιθυμεί να εκλεγούν τα πρόσωπα που θεωρεί ότι θα εξυπηρετήσουν καλύτερα τις στοχεύσεις του, όπως ποιος θα εκλεγεί κατόπιν πρύτανης, ποιος θα γίνει αντιπρύτανης, ποιός θα αναλάβει μάνατζερ, κλπ. Ολα αυτά δείχνουν ότι η κυβέρνηση για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι να εκλεγούν διοικήσεις που θα εξυπηρετούν τους σκοπούς της και όχι η καθαρή διαδικασία. Ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα λυθεί εσωτερικά το θέμα και θα βρεθούν οι υποψήφιοι-εξωτερικά μέλη που θα συγκεντρώσουν έστω τα 4/6 των ψήφων χωρίς να χρειαστεί να παρέμβει πάλι, με τις γνωστές «δημοκρατικές» του πρακτικές του, το υπουργείο. Ομως αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι ντροπιαστικό για τα Πανεπιστήμια...», είπε.

Αν δεν λυθεί πάντως, υπάρχουν σκέψεις ακόμα και για κλήρωση, κάτι που εάν συμβεί προφανώς υποβιβάζει ακόμα περισσότερο την εκλογική διαδικασία...

Και αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που το υπουργείο Παιδείας πανηγύρισε για τη σχεδόν καθολική συμμετοχή των πανεπιστημιακών στις εκλογές για την ανάδειξη Συμβουλίων Διοίκησης των Πανεπιστημίων έφτασε στο 95,7%. Συγκεκριμένα, από τους 3.179 δυνητικούς ψηφοφόρους, οι 3.043 προσήλθαν στην ηλεκτρονική κάλπη.

Μπορεί λοιπόν ο «πολυδιαφημισμένος» νόμος Κεραμέως -με τον οποίο διαφώνησε η συντριπτική πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας- να υλοποιείται σταδιακά στα πανεπιστήμια και να έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες ανάδειξης των νέων διοικήσεων, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί τι μέλλει γενέσθαι στην περίπτωση που υπάρξει ισοψηφία στην εκλογή των εξωτερικών μελών των Συμβουλίων Διοίκησης.

Αυτό το πρόβλημα καλούνται να επιλύσουν τα τρία πανεπιστήμια, ενώ θα πρέπει να αποσαφηνιστεί επίσης τι θα συμβεί σε περίπτωση που παρέλθει ο χρόνος της μη εκλογής των εξωτερικών μελών των συμβουλίων. 

Υπενθυμίζεται ότι με το νέο νόμο τα πανεπιστήμια θα διοικούνται από 11μελη συμβούλια. Τα έξι από τα 11 μέλη εκλέγονται από το σύνολο των μελών ΔΕΠ, ενώ τα άλλα πέντε μέλη θα επιλέγονται από αυτούς που εκλέχθηκαν και θα είναι από το εξωτερικό. Έπειτα, προκηρύσσεται η θέση του πρύτανη για τη θέση του οποίου μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα μόνο τα έξι «εσωτερικά» μέλη του Συμβουλίου, ενώ ο Πρύτανης θα είναι και Πρόεδρος του Συμβουλίου.

Και προσφυγή στο ΣτΕ

Σημειώνεται τέλος, ότι στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε και η ΠΟΣΔΕΠ, ζητώντας ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης που αφορά τις εκλογές μελών του Συμβουλίου Διοίκησης των ΑΕΙ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού, μετά από ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, κατέθεσε στις 10/11/2022, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, αίτηση ακύρωσης της Υπουργικής Απόφασης που αφορά τη «Διαδικασία εκλογής μελών του Συμβουλίου Διοίκησης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και θέματα σχετικά με την εφαρμογή της ταξινομικής ψήφου” (99286/Ζ1 - ΦΕΚ’ Β 4211/9.8.2022), καθώς και κάθε άλλης συναφούς πράξης ή παράλειψης, προγενέστερης ή μεταγενέστερης της διοίκησης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Καθηγήτρια παραιτήθηκε λόγω του ChatGPT!

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29/10

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα