Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία για την επάρκεια των παιδιατρικών κλινών, ΜΕΘ, καθώς όπως φαίνεται εξαιτίας της έξαρσης των εποχικών ιώσεων και της γρίπης, εξαντλείται η διαθεσιμότητά τους.
Σε υψηλά επίπεδα κυμαίνεται η πληρότητα στις ΜΕΘ των νοσοκομείων Παίδων. Στο «Αττικόν», στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστημιακό Ηρακλείου η πληρότητα φτάνει στο 100%.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, Μιχάλη Γιαννάκο, ουδέποτε έμεινε παιδί διασωληνωμένο εκτός ΜΕΘ, αλλά η κατάσταση επιδεινώνεται όσο περνούν οι μέρες.
Επίσης, καλεί τους γονείς να φορούν μάσκες στα παιδιά τους σε χώρους που έχει συγχρωτισμό, και να κάνουν στα παιδιά ηλικίας άνω των 2 ετών το αντιγριπικό εμβόλιο.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ:
- Παίδων «Αγία Σοφία»: Λειτουργούν 9 κλίνες ΜΕΘ στις οποίες νοσηλεύονται 6 παιδιά.
- Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: 6 κλίνες ΜΕΘ και νοσηλεύονται 4 παιδιά. Λειτουργούν, επίσης, 5 κλίνες ΜΕΘ CΟVΙD, στις οποίες δεν νοσηλεύεται κανένα παιδί.
- Παίδων Πεντέλης: 6 κλίνες ΜΕΘ, στις οποίες νοσηλεύονται 3 παιδιά.
- Νοσοκομείο «Αττικόν»: 6 κλίνες ΜΕΘ και νοσηλεύονται 6 παιδιά.
- «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης: 8 κλίνες ΜΕΘ και νοσηλεύονται 8 παιδιά. Λειτουργούν, επίσης, 2 κλίνες ΜΕΘ CΟVΙD, όπου νοσηλεύεται 1 παιδί.
- Πανεπιστημιακό Ρίου: 5 κλίνες ΜΕΘ και νοσηλεύονται 4 παιδιά. Λειτουργούν, επίσης, και 2 κλίνες ΜΕΘ CΟVΙD, οι οποίες είναι κενές.
- Πανεπιστημιακό Ηρακλείου: 5 κλίνες ΜΕΘ και νοσηλεύονται 5 παιδιά. Λειτουργεί και 1 κλίνη ΜΕΘ CΟVΙD, στην οποία νοσηλεύεται 1 παιδί.
- Στα νοσοκομεία της Ανατολικής Μεκεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Νήσων (πλην Κρήτης) δεν διατίθενται ΜΕΘ Παίδων. Όσα παιδιά χρειάζονται νοσηλεία, διακομίζονται σε ΜΕΘ.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Γιαννάκος, σημειώνει ότι «εάν συνεχιστεί η έξαρση της γρίπης και των άλλων ιώσεων του αναπνευστικού, ίσως χρειαστεί η λειτουργία νέων κλινών ΜΕΘ. Υπάρχουν εφεδρείες σε κλίνες, αλλά όχι σε προσωπικό», σχολιάζει.
Η πρόταση για παράταση των σχολικών διακοπών
Παράταση των σχολικών διακοπών για μία εβδομάδα πρότεινε ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, λόγω της έξαρσης κρουσμάτων κορονοϊού και γρίπης στα παιδιά την περίοδο μετά τις γιορτές.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Καπραβέλος ανέφερε πως τα κρούσματα σε συνδυασμό με την έλλειψη κλινών σε ΜΕΘ στα νοσοκομεία Παίδων θα έπρεπε να οδηγήσουν την Επιτροπή των Ειδικών να αποφασίσει την παράταση των σχολικών διακοπών, ώστε να μην ανοίξουν την Δευτέρα, αλλά τουλάχιστον μια εβδομάδα αργότερα, καθώς αυτό θα επιτείνει το πρόβλημα.
«Μπορεί να δούμε παιδιά στις εντατικές», προειδοποίησε. «Η Ελλάδα δεν έχει άλλες κλίνες εντατικής. Η Βόρεια Ελλάδα αναγκάστηκε να στείλει παιδί στο στην Αθήνα. Πρέπει να σκεφτούμε τον παιδικό πληθυσμό, να τον προστατέψουμε» σημείωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, υπάρχουν περίπου 200 ιοί που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα. «Όλοι είχαν προβλέψει πως το κύμα το χειμωνιάτικο θα είναι τρομακτικό», λέει.
Σύμφωνα με τον γιατρό, η έξαρση στα κρούσματα κορονοϊού έχει περιοριστεί σε σχέση με πέρυσι και η πίεση στα νοσοκομεία είναι λόγω των ιογενών λοιμώξεων.
Σημείωσε ότι «όπως δυστυχώς φάνηκε και στην περίπτωση του 6χρονου από τα Γρεβενά, δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες σε ΜΕΘ Παίδων, για αυτό θα πρέπει όλοι να είναι πολύ προσεκτικοί».
Παράλληλα ο κ. Καπραβέλος εκτιμά πως ακόμη δεν έχουμε φτάσει ως χώρα στην κορύφωση του κύματος των ιώσεων.
Απουσίες μαθητών λόγω γρίπης: Tι ισχύει για τα σχολεία
Να καταχωρίζονται, χωρίς να προσμετρώνται, οι απουσίες έως πέντε εργάσιμων ημερών που οφείλονται σε εποχικό επιδημικό ρεύμα της γρίπης από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023 προβλέπει εγκύκλιος που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας και εστάλη στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας.
Σύμφωνα με την ισχύουσα Υπουργική Απόφαση, στην οποία παραπέμπει η εγκύκλιος, ο Σύλλογος Διδασκόντων, κατόπιν σχετικής ανακοίνωσης, αποφασίζει να καταχωρίζει αλλά να μην προσμετρά τις εν λόγω απουσίες, με την προσκόμιση από τους ενδιαφερόμενους μαθητές πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας.
H εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας
Σημειώνεται ότι οι απουσίες αυτές είναι πέραν του προβλεπόμενου από τις γενικότερες ή ειδικότερες διατάξεις αριθμού απουσιών. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ανταποκρινόμενο στην παγκόσμια έξαρση της γρίπης, απέστειλε τη φετινή οδηγία στα σχολεία στη βάση εισήγησης του Υπουργείου Υγείας νωρίτερα από άλλες χρονιές, συμπεριλαμβάνοντας ένα ευρύ χρονικό διάστημα για τη μη προσμέτρηση απουσιών. Συστήνεται σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να τηρούν σταθερά τα μέτρα υγιεινής, όπως πλύσιμο χεριών και παραμονή στο σπίτι σε ενδεχόμενη ασθένεια, να ακολουθούν τις υποδείξεις των ειδικών και να εμπιστεύονται τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τις κατά περίπτωση οδηγίες.
«Λάθος να κλείνουν τα σχολεία εξαιτίας της γρίπης»
Τέτοιο καιρό πριν 3 χρόνια, τον Ιανουάριο του 2020 πολλά Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία τις τελευταίες ημέρες είχαν βάλει «λουκέτο» εξαιτίας της έξαρσης της εποχικής γρίπης αλλά και των απλών ιώσεων, που έχουν ρίξει στο κρεβάτι χιλιάδες παιδιά. Από πολλά Νηπιαγωγεία και Δημοτικά -κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα- απουσίαζαν καθημερινά σχεδόν τα 2/3 των μαθητών.
Ωστόσο τότε πολλοί επιστήμονες χαρακτήρισαν «υπερβολή» το κλείσιμο των σχολείων και δήλωναν κάθετα αντίθετοι με το μέτρο αυτό. Το κλείσιμο σχολείων χαρακτηρίστηκε ως «λάθος στρατηγική» για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
«Δεν συμβαίνει τίποτε περισσότερο, από τις αναμενόμενες για την εποχή επιπτώσεις που βιώνει η χώρα μας εξαιτίας της γρίπης», σχολίαζε τότε μιλώντας στο iatropedia.gr ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κ. Σωτήρης Τσιόδρας.
Όπως τόνιζε: «Τα σχολεία δεν κλείνουν ούτε με εντολή δική μας, ούτε κανενός από τους υπευθύνους της πολιτείας. Τα σχολεία κλείνουν από τις απουσίες των παιδιών. Δεν έχω δεδομένα για το ποια σχολεία έχουν κλείσει. Είναι λάθος στρατηγική να κλείνει κάποιος το σχολείο. Τα παιδιά που έχουν γρίπη θα πρέπει να απομονώνονται στο σπίτι τους. Αν απουσιάζουν τα περισσότερα παιδιά από μία τάξη, μοιραία δεν γίνεται το μάθημα. Δεν είναι στρατηγική δημόσιας υγείας, να κλείνει κάποιος το σχολείο για περιστατικά γρίπης. Όπου γίνεται και αν γίνεται από κάποιους, είναι λάθος και δεν έχουν ρωτήσει τον ΕΟΔΥ», σημείωνε ο ειδικός.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση