Διεθνής συνεργασία πραγματοποιείται στην Ανθρωπιστική Μηχανική του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος και του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Austin.
Η Δρ. Μαρία Δρακάκη, Καθηγήτρια στην Ανθρωπιστική Μηχανική, του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημιακού Κέντρου Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών, ΔΙΠΑΕ, και Διευθύντρια του Ινστιτούτου Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών και Κρίσεων, και η Δρ. Janet Ellzey, Καθηγήτρια στη Μηχανική Μηχανολογίας και Διευθύντρια του Προγράμματος Ανθρωπιστικής Μηχανικής στη Σχολή Μηχανικών (Cockrell School of Engineering) του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Austin (University of Texas at Austin), συνεργάστηκαν για τη δημιουργία και υλοποίηση προγράμματος διάρκειας ενός μήνα (Μαΐου) (Maymester) στη Θεσσαλονίκη για το πρόγραμμα Ανθρωπιστικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Austin.
Η Καθ. Μαρία Δρακάκη είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Austin και θεωρεί τη συνεργασία αυτή μία θαυμάσια ευκαιρία για τη διάχυση της ανθρωπιστικής μηχανικής, ενός ταχύτατα αναπτυσσόμενου επιστημονικού πεδίου στην ακαδημαϊκή κοινότητα, όπως επίσης και μία εξαιρετική δραστηριότητα του Ινστιτούτου του ΔΙΠΑΕ Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών και Κρίσεων.
Στα πλαίσια του Maymester, 18 φοιτητές και η Καθ. Ellzey, του Προγράμματος Ανθρωπιστικής Μηχανικής στη Σχολή Μηχανικών (Cockrell School of Engineering) του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Austin παρακολούθησαν το (αγγλόφωνο) εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Refugee Logistics and Management», με Ακαδημαϊκή και Επιστημονική Συντονίστρια την Καθ. Μαρία Δρακάκη, στο Πανεπιστημιακό Κέντρο Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών του ΔΙΠΑΕ.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Refugee Logistics and Management» είναι μία δράση του Ινστιτούτου του ΔΙΠΑΕ Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών και Κρίσεων. Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα δίδαξαν μαθήματα τα μέλη ΔΕΠ του ΔΙΠΑΕ, Καθ. Μαρία Δρακάκη και Καθ. Παναγιώτης Τζιώνας, το μέλος ΔΕΠ και προσωπικό του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ομ. Καθ. Ευτυχία Βουτυρά και Δρ. Στυλιανή Λέτσιου , οι εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Γραφείο Θεσσαλονίκης), Γενικός Διευθυντής κ. Ελευθέριος Κωνσταντόπουλος και Senior Protection Assistant, κ. Γεώργιος Ρεπανάς, και εκπρόσωπος της Solidarity Now, Senior Project Coordinator, κ. Νικόλαος Ράγκος. Την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Γραφείο Θεσσαλονίκης) εκπροσώπησε επίσης η Senior Protection Assistant, κα. Δώρα Κοκοζίδου.
Μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος παρακολούθησαν φοιτήτριες και φοιτητές του αγγλόφωνου Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Humanitarian Logistics and Crisis Management», μεταξύ των Τμημάτων Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημιακού Κέντρου Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών, ΔΙΠΑΕ και Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Η ομάδα του Προγράμματος Ανθρωπιστικής Μηχανικής στη Σχολή Μηχανικών (Cockrell School of Engineering) του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Austin, στη συνέχεια, θα επισκεφτεί προσφυγικό κατσυλισμό κοντά στη Θεσσαλονίκη, με στόχο την ανάπτυξη έργου ανθρωπιστικής μηχανικής για την αντιμετώπιση αναγκών σε επίπεδο τεχνολογίας προσφύγων του καταυλισμού. Στο έργο συμμετέχει και η Καθ. Μαρία Δρακάκη.
Η συνεργασία στοχεύει στην ενδυνάμωση της διεθνοποίησης του ΔΙΠΑΕ και επίσης στην κατανόηση της ανθρωπιστικής μηχανικής ως ακαδημαϊκού και επιστημονικού πεδίου, εφαρμόζοντας το σε έργο πραγματικού χρόνου.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση