apth sxoli thetikon epistimon
INTIME/ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ
Αύριο θα διενεργηθεί η τρίτη και τελευταία προσπάθεια εκλογής εσωτερικών μελών. Εαν αποτύχει και αυτή οι εκλογές θα επαναληφθούν

«Ναυάγησε» και η δεύτερη προσπάθεια για εκλογή των 5 εξωτερικών μελών στο Συμβούλιο Διοίκησης του ΑΠΘ -και συνεπώς η μετέπειτα εκλογή πρύτανη- καθώς στη συνεδρίαση που έγινε σήμερα τα 6 εσωτερικά μέλη και πάλι δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν.

Χθες είχε αποτύχει η πρώτη προσπάθεια.

Αύριο θα διενεργηθεί η τρίτη προσπάθεια εκλογής εσωτερικών μελών, η οποία θα είναι και η τελευταία. Εαν, όπως όλα δείχνουν, αποδειχθεί άγονη και αυτή, τότε οι εκλογές θα επαναληφθούν εξ αρχής, όπως ήδη συνέβη στο ΕΜΠ.

Οπως ανακοίνωσαν πριν από λίγο τα εσωτερικά μέλη: 

«Σήμερα, Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023, τα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου του ΑΠΘ, που εκλέχτηκαν από την ακαδημαϊκή κοινότητα, πραγματοποίησαν τη δεύτερη μυστική ψηφοφορία προκειμένου να αναδείξουν τα πέντε πρόσωπα που κρίνονται καταλληλότερα για την πλήρωση των θέσεων των εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του Ιδρύματος, όπως προβλέπεται στο άρθρο 10 παρ. 4 του ν. 4957, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Κανένας από τους υποψήφιους για τη θέση εξωτερικού μέλους δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία και συνεπώς η διαδικασία θα επαναληφθεί αύριο, Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023».

Προβληματικός ο νόμος Κεραμέως

Η εξελίξεις αυτές σε δύο από τα μεγαλύτερα και ιστορικά Πανεπιστήμια, οι οποίες έχουν συμβεί προ μηνών και σε άλλα ιδρύματα όπως τα Πανεπιστήμια Μακεδονίας, Αιγαίου και Θεσσαλίας καταδεικνύουν το πόσο ατελής και προβληματικός είναι ο νόμος Κεραμέως για την εκλογή Πρυτανικών αρχών και Συμβουλίων Διοίκησης στα ΑΕΙ της χώρας, ο οποίος αντί να επιλύει, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται ότι θα αντιμετώπιζε.

Αυτό καθώς ο νόμος-τερατούργημα, όπως τον χαρακτήρισαν ορισμένοι -ανάμεσα στους επικριτές ήταν και η Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ)`- ευνοούσε τις λεγόμενες «παρασκηνιακές διαδικασίες» μεταξύ των έξι εσωτερικών μελών. Ετσι όπως τον έφτιαξε, όποια ομάδα καταφέρει να πάρει την πλειοψηφία στις 6 θέσεις του συμβουλίου (δηλαδή, τουλάχιστον 4), θα μπορεί να επιλέξει τα 5 εξωτερικά μέλη και εντέλει να διαμορφώσει μια πλειοψηφία εντός του 11μελούς συμβουλίου. Κατόπιν τούτου η ομάδα που πλειοψηφεί θα εκλέξει τον αρεστό της πρύτανη μεταξύ των έξι...

Εξάλλου η ίδια η απελθούσα υπουργός Παιδείας, όταν κατάλαβε το αδιέξοδο που προκαλούσε η εμμονή της να μην έχει προβλέψει διέξοδο σε περίπτωση ισοψηφιών (κάτι που προφανώς παραπέμπει σε σχηματισμό «ομάδων» εντός των ΑΕΙ, προχώρησε σε αλλαγές. 

Σύμφωνα με αυτές τις αλλαγές, τα 6 εκλεγμένα εσωτερικά μέλη ενός Συμβουλίου Διοίκησης δεν κατορθώνουν σε τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες να συμφωνήσουν στην εκλογήν των εξετερικών, οι εκλογές κηρύσσονται άγονες και προκηρύσσονται εκ νέου εντός αποκλειστικής προθεσμίας επτά (7) ημερών. 

Εάν μετά και από την επαναπροκήρυξη δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία του συνόλου των εσωτερικών μελών για την ανάδειξη του συνόλου των εξωτερικών μελών   και τη συγκρότηση του Συμβουλίου Διοίκησης, η αρμοδιότητα ανάδειξης των εξωτερικών μελών περιέρχεται στη Σύγκλητο, όπου  η  ψηφοφορία διενεργείται μεταξύ του συνόλου των υποψηφίων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη θέση του εξωτερικού μέλους. Τέλος, άν εξαντληθεί ο ανώτατος αριθμός των συνεδριάσεων και δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία για την κάλυψη του συνόλου των θέσεων των εξωτερικών μελών, διενεργείται κλήρωση μεταξύ των υποψηφίων που ισοψήφησαν στην πρώτη θέση, και σε περίπτωση μη ισοψηφίας στην πρώτη θέση μεταξύ αυτών που έλαβαν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.

Η παρέμβαση της Συγκλήτου συνέβη εξάλλου ήδη στο ΠΑΜΑΚ στα τέλη Μαϊου, όπου δόθηκε λύση στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί από την ασδυναμία συνεννόησης των εσωτερικών μελών και έτσι τα εξωτερικά μέλη επελέγησαν με απόφαση της Συγκλήτου και συγκροτήθηκε εντέλει το Συμβούλιο Διοίκησης.

Η Σύνοδος Πρυτάνεων ετοιμάζει «αντεπίθεση»

Ολα αυτά τα προβλήματα, αναμένεται να θέσει ξανά, στον νέο υπουργό που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές, η πρώτη Σύνοδος Πρυτάνεων που προγραμματίστηκε να διεξαχθεί μετά από αυτές, τον Ιούλιο στην Καστοριά.

Οι Πρυτάνεις είναι επόμενο ότι θα προτείνουν αρκετές νομοθετικές βελτιώσεις,  καθώς το επόμενο έτος  θα διεξαχθούν  Πρυτανικές εκλογές, για την ανάδειξη των Συμβουλίων Διοίκησης και Πρυτάνεων σε ακόμα 6 Πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ιόνιο, το Πάντειο, το Χαροκόπειο, Πατρών και Οικονομικό.

Οι πρυτάνεις αναμένεται να επισημάνουν τα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε ο νόμος της κ.Κεραμέως, να αναδείξουν τις δυσλειτουργίες και τις αντιδικίες που προκύπτουν ανάμεσα στα μέλη των Συμβουλίων Διοίκησης και να εισηγηθούν συγκεκριμένες τροποποιήσεις.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ 

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα