αγορια στο ντουζ
Μετά από πολύμηνη Ενορκη Διοικητική Εξέταση, η διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης συμπέρανε ότι η εκπαιδευτικός που πρόβαλε την ταινία “Αγόρια στο Ντους” σε δημοτικό σχολείο έκανε σωστά τη δουλειά της.

Τον Μάιο του 2023, μία εκπαιδευτικός  της Δ' Δημοτικού σε δημοτικό σχολείο στου Ζωγράφου, πρόβαλε στους μαθητές της τη σουηδική ταινία «Αγόρια στο ντους» και στη συνέχεια συζήτησε μαζί τους το περιεχόμενό της.

Οι γονείς ενός από τους μαθητές που είδαν την ταινία, προχώρησαν σε καταγγελία εναντίον της λέγοντας πως πρόκειται για μια ερωτική ιστορία ανάμεσα σε δύο αγόρια. Ισχυρίστηκαν πως ο γιος τους ήταν σε «σοκ» μετά την προβολή της ταινίας, ενώ όταν γύρισε σπίτι «έκανε εμετό» από την ταραχή του. 

Μετά από αυτή την καταγγελία των γονέων (ότι τάχα πρόβαλλε σε μαθητές σε δημοτικό σχολείο του Ζωγράφου ταινία με δήθεν “ακατάλληλο, σεξουαλικής υφής” περιεχόμενο) και το εξώδικο  δικηγόρου γνωστού για την υποστήριξή του στο κόμμα Κασιδιάρη και σημερινού βουλευτή του κόμματος "Σπαρτιάτες", το θέμα πήρε έκταση με το γνωστό τρόπο που ορισμένα ΜΜΕ είναι έτοιμα να κατασπαράξουν κάθε εργαζόμενο και η εκπαιδευτικός διασύρθηκε. 

Είναι γνωστό ότι η τοξικότητα και ο κιτρινισμός μερίδας των ΜΜΕ βλάπτει σοβαρά την ομαλή λειτουργία των σχολείων και οι “κίτρινες” εκπομπές της τηλεόρασης έκαναν θραύση, κάποιες εφημερίδες επίσης ενώ τα περισσότερα δημοσιεύματα είχαν ένα και μοναδικό στόχο: Την εκπαιδευτικό που δήθεν δεν έκανε τη δουλειά της όπως προβλέπεται.

«Είναι αδιανόητο, συνάδελφοι οι οποίοι λειτουργούν μέσα στο πλαίσιο που το ίδιο το Υπουργείο θέτει, χρησιμοποιώντας «παιδαγωγικά εργαλεία» που το ίδιο παρέχει με στόχο την ευαισθητοποίηση και θωράκιση των μαθητών, να γίνονται αποδέκτες εξωφρενικών επιθέσεων και να φιμώνονται με απειλές και διώξεις με το Υπουργείο να κρύβεται ενθαρρύνοντας τον σκοταδισμό», επισήμανε τότε η ΔΟΕ και ζήτησε από το υπουργείο να πάρει άμεσα θέση καλύπτοντας πλήρως την εκπαιδευτικό.

Ωστόσο, η Διεύθυνση Εκπαίδευσης προχώρησε σε ΕΔΕ

Πέντε μήνες μετά, και μετά τη σχετική ΕΔΕ που είχε αρκετά μεγάλη (πολύμηνη) διάρκεια η εκπαιδευτικός απαλλάχθηκε από κάθε κατηγορία με τη βούλα της υπηρεσίας της. Το λογικό δηλαδή που στην Ελλάδα όμως δεν είναι πάντα αναμενόμενο.

Η αρμόδια διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κατέληξε ότι τα πάντα έγιναν σύννομα και ότι δεν συντρέχει ο παραμικρός λόγος για την πειθαρχική δίωξη της εκπαιδευτικού η οποία όμως πρόλαβε να βιώσει ένα διαδικτυακό- και όχι μόνο πογκρόμ- από αγνώστους που την κατηγόρησαν άδικα και χωρίς να έχουν ιδέα για το αντικείμενο, αφού στην αρχή δεν είχαν καν δει την ταινία.

Τι είχε δηλώσει ο σκηνοθέτης για την υπόθεση

Ο σκηνοθέτης της ταινίας "Αγόρια στο ντους" («Shower Boys»), σουηδικής παραγωγής που προβλήθηκε σε δημοτικό σχολείο της Αθήνας δίνει τη δική του απάντηση αναφορικά με τις αντιδράσεις από γονείς με ορισμένους να χαρακτηρίζουν τη ταινία ως ερωτικού περιεχομένου.

Διαβάστε τι δήλωσε ο σκηνοθέτης

Υπέπεσε στην αντίληψη μας πως η ταινία μας, ‘Αγόρια στο Ντους’, βρέθηκε στη δημοσιότητα στα ελληνικά ΜΜΕ. Ο λόγος αφορά στη φερόμενη καταγγελία ενός γονιού, εις βάρος μίας καθηγήτριας που έδειξε την ταινία σε μία ομάδα παιδιών.

Υπήρξαν ισχυρισμοί πως αυτό το μικρού μήκους φιλμ είναι ερωτικού χαρακτήρα και απεικονίζει σεξουαλικές περιπτύξεις μεταξύ παιδιών. Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι χωρίς καμία λογική και, ως σκηνοθέτες, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πως η ταινία και η θεματική της θα μπορούσε να ερμηνευτεί καθ’ αυτόν τον τρόπο. Η ταινία αυτή δε δείχνει απολύτως τίποτα τέτοιο.

Αυτή η παραπληροφόρηση που έχει γιγαντωθεί σε κάποια ελληνικά μέσα είναι σοκαριστικά λανθασμένη και, πραγματικά, έχουμε σοβαρές αμφιβολίες πως κάποιος από τους ιθύνοντες αυτών των ισχυρισμών έχει δει την ταινία.

Τα ‘Αγόρια στο Ντους’ αφηγείται μία ιστορία αρσενικής φιλίας, πως δύο πολύ καλοί φίλοι εξερευνούν τις νόρμες της αρρενωπότητας, τι σημαίνει το να ‘γίνεις άνδρας’ και, σε τελική ανάλυση, πως η φιλία τους αυτή δέχεται ταυτόχρονα αμφιβολίες, αλλά και στήριξη από τους ενήλικες γύρω τους. Είναι ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο φιλμ, με πολλαπλά βραβεία στο ενεργητικό του, συμπεριλαμβανομένου του Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία Μικρού Μήκους για Παιδιά, από το σημαίνον ECFA (Ευρωπαϊκή Ένωση Παιδικών Ταινιών), το οποίο μάλιστα φέρει την αιγίδα πολλών ευρωπαϊκών κινηματογραφικών Ινστιτούτων, ανάμεσά τους και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Το ‘Αγόρια στο Ντους’ χρησιμοποιείται καθημερινά σε εκπαιδευτικές πλατφόρμες σε ολόκληρη την Ευρώπη και το έχουν δει χιλιάδες παιδιά, από την πρώτη του προβολή, το 2021. Στηρίζουμε απερίφραστα την απόφαση της δασκάλας να χρησιμοποιήσει την ταινία στη σχολική αίθουσα. Οι ταινίες πρέπει να συζητιούνται και να υπάρχει διάλογος, μα είναι αναμφισβήτητα προβληματικό όταν γίνονται ισχυρισμοί πάνω σε μία ολωσδιόλου λανθασμένη βάση.

Ελπίζουμε πως το ελληνικό κοινό θα δείξει την κριτική σκέψη, φιλτράροντας τις πληροφορίες που ανακινούνται αυτή τη στιγμή, και ότι οι άνθρωποι θα βρουν χρόνο να παρακολουθήσουν την ταινία εάν τους δοθεί η ευκαιρία.»

Κρίστιαν Ζέτεμπεργκ, σκηνοθέτης

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

thessaloniki
Επικίνδυνα παιχνίδια στην Εγνατία: Παιδιά κρέμονταν από λεωφορείο εν κινήσει
Αδιανόητο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη: Νεαροί κρέμονται σε αστικό λεωφορείο με κίνδυνο τη ζωή τους
Επικίνδυνα παιχνίδια στην Εγνατία: Παιδιά κρέμονταν από λεωφορείο εν κινήσει
vivlio_molyvia.jpg
Σύσκεψη ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΟΙΕΛΕ: «Όχι στις εκδικητικές διώξεις, όχι στην εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης»
ΟΙΕΛΕ: Στόχος της κυβέρνησης είναι η σταδιακή αντικατάσταση του τωρινού εκπαιδευτικού συστήματος από εμπορικές υπερδομές που θα χορηγούν τίτλους...
Σύσκεψη ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΟΙΕΛΕ: «Όχι στις εκδικητικές διώξεις, όχι στην εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης»