Υπουργείο Παιδείας - ΥΠΑΙΘ
Η μετακίνηση των συναδέλφων ήταν αιφνιδιαστική & αναγκαστική, χωρίς την θέλησή τους.

Στο 4ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Κεντρικών Δομών Υπουργείου Παιδείας (ΟΣΕΚΔΥΠ), στις 25 Οκτωβρίου 2023, ψηφίστηκε και το παρακάτω ψήφισμα, που αφορά στην μετακίνηση της Διεύθυνσης Νεολαίας του ΥΠΑΙΘ στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, μαζί με τους συναδέλφους που έτυχε να υπηρετούν εκεί, όταν 2 ημέρες μετα τις εκλογές εκδόθηκε το ΠΔ 77/27.6.23 (ΦΕΚ 130Α/27.6.23), δυνάμει των διατάξεων του Ν 4622/2019, Αρ 53, παρ 4. «Περί Επιτελικού Κράτους».

Η μετακίνηση των συναδέλφων ήταν αιφνιδιαστική & αναγκαστική, χωρίς την θέλησή τους.

Αναίτια και άστοχη πλήρως, μη εξυπηρετούσα τις αρχές της χρηστής και σύγχρονης διοίκησης (πχ συνάφεια αντικειμένου, περιγράμματα θέσεων κλπ) .

Μετακινήθηκαν οι συνάδελφοι αλλά ΚΑΙ οι οργανικές τους θέσεις από το ΥΠΑΙΘ!!!. 

Δηλαδή πρόκειται για μια αναγκαστική μετάταξη, επι της ουσίας.

Και η οποία, μάλιστα, βρίσκεται σε ευθεία σύγκρουση με τις διατάξεις και το πνεύμα του του Ν 4440/2016, που στο Αρ 2 ρητά προβλέπει ότι η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων είναι εθελοντική

Το ψήφισμα αναλυτικά

Για τη μετακίνηση της Δ/νσης Νεολαίας του ΥΠΑΙΘ στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Με την εκλογή της νέας κυβέρνησης, ιδρύθηκε νέο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, στη νεοσύστατη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής του οποίου μεταφέρονται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, υπηρεσιακών μονάδων και θέσεων προσωπικού, η Διεύθυνση Νεολαίας από τη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Συνεπώς, οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες, που μέχρι τώρα υπηρετούν στην εν λόγω Διεύθυνση μετακινούνται εκεί. Έτσι απλά. Χωρίς να μετρά η γνώμη τους, χωρίς να έχουν επιλογή για τη μετακίνηση ή τη μη μετακίνησή τους (βάσει τόπου κατοικίας, οικογενειακής κατάστασης κλπ) χωρίς να ερωτώνται ως υπάλληλοι, εάν η μεταφορά αρμοδιοτήτων εξυπηρετεί τη χρηστή λειτουργία της διοίκησης και τις αρχές της καλής διακυβέρνησης, που τόσο «ωραία» περιγράφονται στο ν.4622/19 περί επιτελικού κράτους. Και που πάνε όλες αυτές οι «όμορφες» λέξεις, οι οποίες δικαιολογούν τη μετακίνηση των συναδέλφων; Στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: όπου κοινωνική συνοχή σημαίνει, απαίτηση αποδοχής ανισοτήτων και εξορκισμός των κοινωνικών διεκδικήσεων, με την οικογένεια να αποκτά το ρόλο ενός ιδεολογικού εργαλείου του νέου κοινωνικού συντηρητισμού.

Στην ουσία μας λένε ότι είναι μια καλή ιδέα να σηκωθεί ένας/μια εργαζόμενος/η το πρωί και να πληροφορηθεί ότι θα μετακινηθεί και αυτός και η θέση στην οποία υπηρετεί κάπου αλλού, με ασαφές περιεχόμενο του «τι θα κάνει», αν αυτό θα εξυπηρετήσει το αντικείμενο της εργασίας του κι αν θα έχει επιπτώσεις στην προσωπική του ζωή. Επίσης μας λένε ότι είναι μια καλή ιδέα να αποδεχθεί κανείς το ιδεολόγημα ότι όλο αυτό είναι αναπόσπαστο κομμάτι επιτυχούς επιτελικής οργάνωσης, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος χρηστής διοικητικής πρακτικής κι ότι εκχωρώντας το δικαίωμα στην έκφραση άποψης για κάτι τόσο σημαντικό, παραμένει κάποιος/α αξιοπρεπής. Χαμηλές λοιπόν προσδοκίες, αποδοχή ανισοτήτων, πειθαναγκασμός. 2 Και κάπως έτσι το αφύσικο καθίσταται φυσιολογικό.

Συνάδελφοι/ισσες, ας μην ξεχνάμε ότι ο δημόσιος τομέας είναι στο στόχαστρο μιας πολιτικής που έχει ως στρατηγικό στόχο τον δραστικό περιορισμό του, την κατάργηση δομών – υπηρεσιών και την εκχώρηση μεγάλου μέρους των δραστηριοτήτων του στο ιδιωτικό κεφάλαιο και κατ’ επέκταση κατάργηση της μονιμότητας. Στο όνομα μιας υποτιθέμενης αναδιοργάνωσης των δημοσίων υπηρεσιών, οι κρίσιμοι τομείς της Υγείας, της Παιδείας, των Ασφαλιστικών Ταμείων, βρίσκονται εδώ και καιρό στα όρια των δυνατοτήτων τους. Το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών. Η λειτουργία τους εξασφαλίζεται χάριν της αυτοθυσίας, σε πολλές περιπτώσεις, των εργαζόμενων.

Η κυβέρνηση νομίζει ότι μπορεί να φτιάξει ένα κόσμο, όπου η διεκδίκηση, ο αγώνας, δεν υπήρξαν ποτέ. Μας λένε να πάψουμε, να μην ακούγεται πια η φωνή μας. Κι όμως η ελευθερία μας, δεν μπορεί να είναι άλλη από τη συντροφικότητά μας. Στο πλευρό των συναδέλφων. Όχι στις μετακινήσεις με το «έτσι θέλω». Αλλαγές χωρίς την ενεργή συμμετοχή των ανθρώπων που αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» των υπηρεσιών, δεν είναι αλλαγές, είναι αυθαιρεσίες. Στηρίζουμε τους συναδέλφους/ισσες στο δικαίωμα της επιλογής και θα διεκδικήσουμε μαζί τους το δίκιο τους. Είναι θέμα αρχής, που απαιτεί ουσιαστικές παρεμβάσεις, έτσι ώστε τα ψηφισθέντα κείμενα να νοηματοδοτούν ουσιαστικές δεσμεύσεις και να αντανακλούν έμπρακτα την αλληλεγγύη προς τους συναδέλφους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ntountouka-diamartyria-6.jpg
Πειθαρχικές διώξεις: Αγωνιστικό «ραντεβού» εκπαιδευτικών στα Προπύλαια στις 28 Ιανουαρίου
«Μπροστά στο νέο κύμα διώξεων που εξαπολύεται σε όλους τους χώρους δουλειάς, ενάντια σε εκπαιδευτικούς και άλλους-ες εργαζόμενους-ες που μάχονται για...
Πειθαρχικές διώξεις: Αγωνιστικό «ραντεβού» εκπαιδευτικών στα Προπύλαια στις 28 Ιανουαρίου
Ιωάννα ζαφειρίου
Η Ελληνίδα εκπαιδευτικός Ιωάννα Ζαφειρίου ανάμεσα στους 50 φιναλίστ για το «Νόμπελ των εκπαιδευτικών» με βραβείο 1 εκ. δολάρια!
Το «Global Teacher Prize» είναι ένα βραβείο ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων, που απονέμεται από το Ίδρυμα Varkey υπό την αιγίδα της UNESCO, σε έναν...
Η Ελληνίδα εκπαιδευτικός Ιωάννα Ζαφειρίου ανάμεσα στους 50 φιναλίστ για το «Νόμπελ των εκπαιδευτικών» με βραβείο 1 εκ. δολάρια!
54-epaggelmatiki_ekpaideysi.jpg
Αυτά είναι τα επαγγέλματα που πληρώνουν πάνω από 100.000$ και χωρίς πτυχίο!
Η έρευνα διαπίστωσε ότι ορισμένες θέσεις εργασίας προετοιμάζουν καλύτερα τους μη κατόχους πτυχίου για επιτυχία από άλλες
Αυτά είναι τα επαγγέλματα που πληρώνουν πάνω από 100.000$ και χωρίς πτυχίο!