Τριπλασιασμό (!) στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών από μαθητές την τελευταία 20ετία, διαπιστώνουν οι επιστήμονες...
Από τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) προκύπτει ότι ένα σημαντικό ποσοστό μαθητών (13-14%) έχει πειραματιστεί έστω και μια φορά με κάποια ουσία και κυρίως με κάνναβη ενώ παρατηρείται ότι έχει μειωθεί η ηλικία πρώτης επαφής.
Ενώ δηλαδή τις περασμένες δεκαετίες ο πειραματισμός γίνονταν συνήθως στις ηλικίες που αντιστοιχούν στη Β’ με Γ’ Λυκείου, τώρα ουσιαστικά η ηλικία έναρξης πειραματισμού έχει πέσει στα 13 έτη!
Μάλιστα, στις προσπάθειες που έχουν γίνει όλα τα προηγούμενα έτη από φορείς των οργανώσεων γονέων και του ΕΣΥΝ να προωθήσουν προγράμματα πρόληψης μέσα στα σχολεία καταδεικνύοντάς ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό 4% των μαθητών εντέλει τα παρακολούθησε λόγω της υποστελέχωσης και του κατακερματισμού των δομών πρόληψης...
Τα ανατριχιαστικά αυτά στοιχεία προέκυψαν στη διάρκεια σύσκεψη της Ομοσπονδίας Γονέων Περιφέρειας Αττικής με θέμα: " Η πρόληψη της τοξικοεξάρτησης στη μαθητική κοινότητα, ο ρόλος του σχολείου και των οργανώσεων γονέων", η οποία έγινε στα μέσα Δεκεμβρίου με πρωτοβουλία του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής και των Προέδρων και εκπροσώπων από 15 Ενώσεις Γονέων της Αττικής με το ΕΣΥΝ στο αμφιθέατρο του 52ου Λυκείου Αθηνών στον Κολωνό.
Σκοπός της σύσκεψης ήταν να φωτιστούν πλευρές που έχουν να κάνουν με τη τοξικοεξάρτηση στις μαθητικές ηλικίες, εξελίξεις που παρατηρούνται στο φαινόμενο και η δράση όλων των εμπλεκόμενων, γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών στη αντιμετώπιση του.
Όπως επισημάνθηκε από τις εισηγητικές ομιλίες τόσο της Προέδρου της Ομοσπονδίας Βαλαβάνη Στέλλας όσο και του Αντιπροέδρου του ΕΣΥΝ, Κατηφέ Παναγιώτη, τα παιδιά μας καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ένα περιβάλλον που γίνεται ολοένα και πιο εχθρικό. Το σχολείο καθημερινά γίνεται πιο απαιτητικό και έντονο, η ίδια η οικογένεια βάλλεται από παντού (ακρίβεια, ανεργία, εντατικοποίηση εργασίας των γονέων), βιώνουμε ένα διεθνές περιβάλλον έντασης και ανασφάλειας (πόλεμος στην Ουκρανία, μακελειό στην Παλαιστίνη), χωρίς να ξεχνάμε τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης- κορονοϊού ιδίως στο ψυχισμό των νέων παιδιών.
Σε αυτά τα πλαίσια παρακολουθούμε στην Αττική, τα περιστατικά χρήσης ουσιών αλλά και άλλων ειδών εξαρτήσεων (όπως το internet), βίαιες συμπεριφορές κυρίως εφήβων, που μας κινητοποιούν.
Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην σύσκεψη αναδεικνύεται:
Ότι σε πανελλαδικό επίπεδο σε σύγκριση με 20 χρόνια πριν έχει τριπλασιαστεί η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών από μαθητές. Από τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) προκύπτει ότι ένα σημαντικό ποσοστό μαθητών (13-14%) έχει πειραματιστεί έστω και μια φορά με κάποια ουσία και κυρίως με κάνναβη ενώ παρατηρείται ότι έχει μειωθεί η ηλικία πρώτης επαφής. Ενώ δηλαδή τις περασμένες δεκαετίες ο πειραματισμός γίνονταν συνήθως στις ηλικίες που αντιστοιχούν στη Β’ με Γ’ Λυκείου, τώρα ουσιαστικά η ηλικία έναρξης πειραματισμού έχει πέσει στα 13 έτη.
Στη σύσκεψη τονίσθηκε η προσπάθεια πολλών κυβερνήσεων έως σήμερα να παρουσιάσουν την κάνναβη ως ένα παρεξηγημένο φυτό αποκρύβοντας ότι είναι μια ουσία εξαρτησιογόνα, η οποία έχει επίδραση, όπως κάθε ναρκωτική ουσία, στα εγκεφαλικά κύτταρα, ιδίως σε παιδιά που ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εγκεφαλικές συνάψεις.
Στις προσπάθειες που έχουν γίνει όλα τα προηγούμενα έτη από φορείς των οργανώσεων γονέων και του ΕΣΥΝ να προωθήσουν προγράμματα πρόληψης μέσα στα σχολεία καταδεικνύοντάς ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό 4% των μαθητών εντέλει τα παρακολούθησε λόγω της υποστελέχωσης και του κατακερματισμού των δομών πρόληψης.
Στην ανάγκη στελέχωσης των σχολείων με μόνιμο προσωπικό ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών ειδικά όταν αναδεικνύεται ότι στην 2η θέση όσον αφορά σε ποιον απευθύνονται τα παιδιά όταν αντιμετωπίζουν τέτοια ζητήματα βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί τους.
Στην ανάγκη να δοθεί το βάρος στην πρόληψη αναδεικνύοντας τις οργανώσεις γονέων καθοριστικούς παράγοντες που θα θέσουν τα ζητήματα αυτά στις διεκδικήσεις τους, στην πάλη για μία καλύτερη και ολοκληρωμένη ζωή για τα παιδιά τους.
Τις εισηγητικές ομιλίες ακολούθησαν πλήθος ερωτήσεων, παρεμβάσεων και προτάσεων από τους συμμετέχοντες αναδεικνύοντας την ανάγκη περεταίρω πρωτοβουλιών εκ μέρους της Ομοσπονδίας αλλά και κάθε Ένωσης και συλλόγου γονέων χωριστά
Τι αποφάσισαν οι γονείς
Ως ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής θεωρούμε ότι με ευθύνη του κράτους το βάρος της πρόληψης της τοξικοεξάρτησης πρέπει να δοθεί στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών ώστε να μπορούν τα ίδια τα παιδιά, ως ολοκληρωμένες προσωπικότητες, να έχουν αντιστάσεις απέναντι σε κάθε είδους εξαρτήσεις. Αυτό σημαίνει ότι η Πολιτεία χρειάζεται να δημιουργήσει τόσα Κέντρα Πρόληψης, πλήρως στελεχωμένα, όσα έχει ανάγκη ο τόπος.
Πρόληψη δεν σημαίνει απλώς ενημέρωση αλλά διαμόρφωση μιας άλλης στάσης ζωής. Αυτό σημαίνει να δίνεις δημιουργικές και υγιείς διεξόδους στους νέους και θετικά πρότυπα. Πρότυπα με τα οποία θα μπορούν τα παιδιά να έρθουν σε επαφή και μέσα από το σχολείο. Κάτι που επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα να συνεχίσουμε ως γονείς να διεκδικούμε όλα τα απαραίτητα μέσα και τις υποδομές ώστε το σχολείο να μπορεί να καλλιεργεί την αγάπη για τη γνώση αλλά και για τον αθλητισμό, τις τέχνες. Αλλά και το να δίνεται από την Πολιτεία η δυνατότητα σε κάθε οικογένεια για μαζικό αθλητισμό, μαζική καλλιτεχνική δημιουργία, δωρεάν. Υπό αυτή την έννοια θεωρούμε ότι η πρόληψη θα πρέπει να έχει μια διάρκεια, να ξεκινάει από την προσχολική ακόμα αγωγή και να συνεχίζεται μέχρι και την ολοκλήρωση της φοιτητικής ζωής ενώ τα ίδια τα προγράμματα να απευθύνονται και στις οικογένειες αλλά και τους εκπαιδευτικούς.
Στα πλαίσια αυτά ως ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τις ευθύνες που απορρέουν για εμάς:
Θα προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα σε κεντρική πρωτοβουλία ενημέρωσης και σχεδιασμού δράσης για το ζήτημα της πρόληψης της τοξικοεξάρτησης στην μαθητική κοινότητα.
Καλούμε τις Ενώσεις Γονέων και τους συλλόγους γονέων ειδικά εκεί που εντοπίζεται οξυμένο ζήτημα να απευθυνθούν στην Ομοσπονδία Γονέων, στο ΕΣΥΝ και στα κέντρα πρόληψης που υπάρχουν σε κάθε περιοχή ώστε από κοινού να δούμε πρωτοβουλίες και δράσεις σε κάθε περιοχή.
Αναδεικνύουμε την ανάγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ της ενίσχυσης των Κέντρων Πρόληψης που σήμερα λειτουργούν με πολύ σημαντικό έργο. Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα τους ενάντια στο νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και ιδιαίτερα στην ίδρυση του Ε.Ο.Π.Α.Ε. (Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων), που ανοίγει διάπλατα την πόρτα για τους επιχειρηματικούς ομίλους κάνοντας την τοξικοεξάρτηση ένα ακόμα «φιλέτο» για τα κέρδη τους.
Το ΔΣ της Ομοσπονδίας με βάση και τη συζήτηση που αναπτύχθηκε στην σύσκεψη θα επανέλθει με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα.
Δίνουμε τον αγώνα για ζωή ουσιαστική και ολοκληρωμένη για τα παιδιά μας και όχι με δόσεις.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ