Μια ημέρα μετά την παρουσίαση στο υπουργικό του νομοσχεδίου για την Παιδεία με αιχμή τη μεταρρύθμιση για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, ο κ. Πιερρακάκης πέρασε την πύλη του Προεδρικού και ενημέρωσε σχετικά την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Ανέφερε δε ότι ένας από τους στόχους του υπουργείου είναι η διεθνοποίηση των δημοσίων Πανεπιστημίων, αλλά και η αλληλεπίδρασή τους με ξένα ακαδημαΪκά ιδρύματα, κάτι που θα ενισχύσει τη θέση τους στον παγκόσμιο εκπαιδευτικό χάρτη.
Πότε θα λειτουργήσουν τα νέα ιδρύματα
Ο κ. Πιερρακάκης ενημέρωσε την κα. Σακελλαροπούλου ότι στόχος είναι τα νέα ιδρύματα να λειτουργήσουν στη χώρα μας αρχής γενομένης από το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026.
Στην συνέχεια, ο υπουργός ανέφερε ότι «για την αδειοδότηση παραρτήματος ξένου πανεπιστημίου θα πρέπει, μεταξύ άλλων πολλών αυστηρών, προϋποθέσεων:
– να αποτελείται από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας από τρεις τουλάχιστον πανεπιστημιακές σχολές.
– να είναι αναγνωρισμένο στη χώρα από την οποία προέρχεται,
– τα επιμέρους προγράμματα σπουδών να έχουν επίσης πιστοποιηθεί από τη χώρα προέλευσης,
– οι τίτλοι σπουδών που θα εκδίδονται στην Ελλάδα να προσδίδουν τα ίδια ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα με αυτά που ισχύουν στο κράτος προέλευσης».
Η ανάρτηση του υπουργού Παιδείας
Μετά την συνάντησή τους ανέφερε χαρακτηριστικά: Είχα την τιμή να ενημερώσω την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις επόμενες πρωτοβουλίες του Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει για κάθε μαθητή και φοιτητή την πρόσβαση στη γνώση και τη δυνατότητα να αναπτύξουν την προσωπικότητα και τις δεξιότητές τους.
Ιστορική μεταρρύθμιση για την Παιδεία οι αλλαγές στα ΑΕΙ
Για μια ιστορική μεταρρύθμιση για την Παιδεία για το ‘’Ελεύθερο Πανεπιστήμιο’’, μίλησε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Όπως είπε ο Παύλος Μαρινάκης «το νομοσχέδιο αφορά τόσο στην απελευθέρωση του Δημόσιου Πανεπιστημίου από την γραφειοκρατία και την ενίσχυση του αυτοδιοίκητου, όσο και την διαμόρφωση του πλαισίου για την λειτουργία στη χώρα μας, παραρτημάτων ΑΕΙ τα οποία είναι εγκατεστημένα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε τρίτες χώρες και τα οποία θα έχουν μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα».
Ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε ότι «στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο απλουστεύονται οι διαδικασίες που επιβαρύνουν την καθημερινή λειτουργία των ιδρυμάτων.
Καταργείται η μέχρι σήμερα απαραίτητη υπογραφή του Υπουργού Παιδείας ακόμη και σε μικρής κλίμακας αναθεωρήσεις των προϋπολογισμών, ενώ απλοποιούνται οι διαδικασίες όσον αφορά στους Ειδικούς Λογαριασμούς Καινοτομίας και Έρευνας».
«Τα Πανεπιστήμια αποκτούν μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την ίδρυση, συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων», είπε.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση