Ταυτοποιήθηκαν έξι άτομα, ανάμεσά τους δύο ανήλικοι, που κατηγορούνται ότι έκαναν φάρσες στην Άμεση Δράση για την τοποθέτηση δήθεν εκρηκτικών μηχανισμών στη Θεσσαλονίκη, κυρίως σε σχολεία.
Οι τηλεφωνικές φάρσες έγιναν από τον Οκτώβριο του 2022 έως τον Σεπτέμβριο του 2023. Πρόκειται για πέντε περιπτώσεις, τέσσερις σε σχολεία και μία σε αθλητική εγκατάσταση, όλες σε περιοχές του δήμου Παύλου Μελά, στη Θεσσαλονίκη.
Ανάμεσα στους δράστες είναι δύο ανήλικοι, ένας 15χρονος κι ένας 16χρονος, ενώ οι υπόλοιποι είναι ενήλικες (ο μεγαλύτερος ηλικίας 59 ετών). Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για διασπορά ψευδών ειδήσεων.
Άρθρο 191 - Ποινικός Κώδικας (Νόμος 4619/2019, με ημερομηνία ισχύος την 1η Ιουλίου 2019) - Διασπορά ψευδών ειδήσεων
Όπως ορίζει ο Ποινικός Κώδικας, όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις με αποτέλεσμα να προκαλέσει φόβο σε αόριστο αριθμό ανθρώπων ή σε ορισμένο κύκλο ή κατηγορία προσώπων που αναγκάζονται έτσι να προβούν σε μη προγραμματισμένες πράξεις ή σε ματαίωσή τους, με κίνδυνο να προκληθεί ζημία στην οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία (3) έτη ή με χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο πραγματικός ιδιοκτήτης ή εκδότης του μέσου με το οποίο τελέστηκαν οι πράξεις του παρόντος.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση