panepistimio
Οι καθηγητές αναγκάζονται να εργάζονται μέσα στο κρύο καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για θέρμανση.

Δεν έχει τέλος η απαξίωση των δημόσιων πανεπιστημίων από το υπουργείο Παιδείας το οποίο προετοιμάζει το έδαφος για τα ιδιωτικά.

Οι καθηγητές αναγκάζονται να εργάζονται μέσα στο κρύο καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για θέρμανση. Όπως καταγγέλλει ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, τα γραφεία των μελών του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού είναι παγωμένα.

«Τα air condition δεν λειτουργούν, διότι λείπει κάποιο ανταλλακτικό. Κατόπιν επίμονων ερωτημάτων, λάβαμε την απάντηση ότι έχει μεν εγκριθεί η σχετική δαπάνη, αλλά προς το παρόν δεν εκτελείται καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμο κονδύλι» περιγράφει ο ίδιος και προσθέτει:

«Το δημόσιο πανεπιστήμιο έχει αφεθεί κυριολεκτικά στην τύχη του και αναγκάζεται να λειτουργεί με διαρκώς μειούμενους πόρους, τόσο ανθρώπινους όσο και υλικούς. Σε λίγα λεπτά θα έρθουν να εξετασθούν φοιτητές από τη Ρουμανία, οι οποίοι/ες βρίσκονται στην Κρήτη με το πρόγραμμα erasmus.

Αφού τους ζητήσω συγνώμη για τις συνθήκες της εξέτασης, θα μπω στον πειρασμό να ρωτήσω αν επικρατούν αντίστοιχες συνθήκες στα πανεπιστήμια της χώρας τους. Θλίψη και θυμός».

Υπενθυμίζεται ότι  λίγα 24ωρα  πριν η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης δημοσίευσε αποκαλυπτικά στοιχεία που δείχνουν ότι η υποχρηματοδότηση στα δημόσια  ΑΕΙ έχει μεγάλο βάθος και ακόμη μεγαλύτερο στόχο. Να τα απαξιώσει έτσι ώστε να φανούν αναγκαία τα ιδιωτικά.

Η χρηματοδότηση έχει μειωθεί κατά σχεδόν 7 εκατ. ευρώ τον χρόνο ή 58,62% σε σχέση με το 2009, τα μέλη ΔΕΠ είναι λιγότερα κατά 44 άτομα (-8,76%), το υπόλοιπο προσωπικό έχει μειωθεί κατά 129 άτομα (-22,71%), την ώρα μάλιστα που οι εγγεγραμμένοι φοιτητές έχουν αυξηθεί κατά 39,78%.

«Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, και το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο γενικότερα, χρήζει άμεσης γενναίας ενίσχυσης από την ελληνική Πολιτεία τόσο όσον αφορά στον προϋπολογισμό του όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό για να μπορέσει να συνεχίσει να επιτελεί απρόσκοπτα το έργο του, να στηρίζει την ελληνική κοινωνία και να τιμά τη χώρα μας διεθνώς» υπογράμμιζε χαρακτηριστικά η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η ανακοίνωση της Συγκλήτου

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης εν όψει της κατάθεσης για διαβούλευση του ν/σ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δημοσιοποιεί κάποια στοιχεία που αφορούν στο πανεπιστήμιο και καταδεικνύουν ανάγλυφα την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. 

παν κρητης

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά η κρατική χρηματοδότηση για λειτουργικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς έχει περικοπεί κατά 58,62% σε σχέση με το 2009, τα μέλη ΔΕΠ έχουν μειωθεί κατά 8,76%, οι άλλες κατηγορίες προσωπικού (ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, ΕΕΠ, διοικητικοί υπάλληλοι) κατά 22,71%, ενώ την ίδια περίοδο ο αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών αυξήθηκε κατά 39,78%.

 Κάτω από αυτές τις συνθήκες το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει καταφέρει να διακρίνεται και να τιμά τη χώρα μας διεθνώς. Σύμφωνα με τη λίστα της Times Higher Education World University Rankings το Πανεπιστήμιο Κρήτης βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια  ανάμεσα στα 500 κορυφαία Πανεπιστήμια στον κόσμο και στα 100 καλύτερα νέα πανεπιστήμια με χρόνο ζωής κάτω από 50 χρόνια.  

Οι επιτυχίες αυτές έχουν καταστεί εφικτές χάρις στο φιλότιμο και τις άοκνες προσπάθειες του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου που εργάζεται κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Παρά τις διακρίσεις του πανεπιστημίου όμως, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με τη βιωσιμότητα του πανεπιστημίου, την ποιότητα του παραγόμενου ερευνητικού έργου, το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης και τις υπηρεσίες που προσφέρει στους φοιτητές του.  

Σε αυτόν τον τομέα, το Πανεπιστήμιο Κρήτης πρωτοπορεί καθώς είναι το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο που ξεκίνησε ήδη από το 2019 τη διαδικασία για την κατασκευή 2.846 φοιτητικών κατοικιών μέσω ΣΔΙΤ, ένα έργο που θα βοηθήσει χιλιάδες φοιτητές και τις οικογένειές τους, παρέχοντας στέγαση υψηλής ποιότητας με χαμηλό ή και μηδενικό κόστος. Παρ’ όλα αυτά, το συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα από την παράθεση των παραπάνω στοιχείων, είναι ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης, και το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο γενικότερα, χρήζει άμεσης γενναίας ενίσχυσης από την ελληνική Πολιτεία τόσο όσον αφορά στον προϋπολογισμό του όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό για να μπορέσει να συνεχίσει να επιτελεί απρόσκοπτα το έργο του, να στηρίζει την ελληνική  κοινωνία και να τιμά τη χώρα μας διεθνώς.

Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, εκτός του ότι παρακάμπτει το άρθρο 16 του Συντάγματος, δεν αναμένεται να λύσει κανένα από τα παραπάνω προβλήματα. Πέραν τούτου, το δημόσιο πανεπιστήμιο διασφαλίζει την ποιότητα της έρευνας και της εκπαίδευσης, προασπίζει την ελευθερία της σκέψης και προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους Έλληνες πολίτες για πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση. Η ενίσχυσή του λοιπόν πρέπει να αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα της ελληνικής Πολιτείας.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα