Ερευνα: Σοκ για την ιδιωτικότητα των νέων στο διαδίκτυο - Τεράστιος ο όγκος πληροφοριών που συλλέγεται...
Η έρευνα διαπίστωσε υψηλά επίπεδα ανησυχίας μεταξύ των ενηλίκων και των νέων που συμμετείχαν στην έρευνα, οι οποίοι υπογραμμίζουν την ανάγκη υποστήριξης και εφαρμογής ενός ισχυρού κώδικα για την διασφάλιση της ιδιωτικότητας των παιδιών στο διαδίκτυο

Έρευνα για την διαδικτυακή ασφάλεια και ιδιωτικότητα των παιδιών στην Ελλάδα καταδεικνύει υψηλά επίπεδα ανησυχίας μεταξύ ενηλίκων και νέων.

Η Έρευνα αναδεικνύει την τρέχουσα ελληνική πραγματικότητα, εξετάζοντας τις προκλήσεις, τις ανησυχίες και τις συστάσεις των νέων για την ενίσχυση της προστασίας και της ιδιωτικής τους ζωής στο διαδίκτυο.

Συνολικά, η έρευνα διαπίστωσε υψηλά επίπεδα ανησυχίας μεταξύ των ενηλίκων και των νέων που συμμετείχαν στην έρευνα, οι οποίοι υπογραμμίζουν την ανάγκη υποστήριξης και εφαρμογής ενός ισχυρού κώδικα για την διασφάλιση της ιδιωτικότητας των παιδιών στο διαδίκτυο. Επιπλέον, η έρευνα υπογραμμίζει πόσο κρίσιμη είναι η ανάγκη επένδυσης στην ευαισθητοποίηση των Ελλήνων πολιτών, ενήλικων και μη, σε θέματα ιδιωτικότητας, προστασίας και ασφάλειας στο διαδίκτυο. Ενδεικτικά μερικά από τα αποτελέσματα της έρευνας:

  • Το 83% των Ελλήνων ανησυχούν για την ιδιωτικότητα των παιδιών στο διαδίκτυο.

  • Οι περισσότεροι Έλληνες (71%) εξέφρασαν έλλειψη εμπιστοσύνης στις ψηφιακές πλατφόρμες για τη διασφάλιση της ιδιωτικής ζωής των παιδιών και των νέων στο διαδίκτυο.

  • Η σημαντική πλειοψηφία των Ελλήνων (84%) πιστεύει ότι τα παιδιά έχουν ελάχιστο έλεγχο στον τρόπο συλλογής και χρήσης των δεδομένων τους.

  • Οι περισσότεροι Έλληνες (68%) πιστεύουν ότι οι γονείς είναι πρωτίστως υπεύθυνοι για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο.

  • Το 76% των Ελλήνων θεωρεί ότι οι ισχύοντες κανόνες είναι ανεπαρκείς για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων των παιδιών και των νέων, ενώ το 38% των Ελλήνων δεν πιστεύει ότι οι πλατφόρμες συμμορφώνονται στους κανόνες και λογοδοτούν στους κανόνες.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστημονικοί υπεύθυνοι συναντήθηκαν με νέους συμμετέχοντες -κάτω των 18- σε τριμελείς ομάδες (focus group), οι οποίες παρείχαν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις εμπειρίες των τελευταίων στον ψηφιακό κόσμο. Συγκεκριμένα, οι νέοι εξέφρασαν:

  • Όταν έμαθαν, οι περισσότεροι για πρώτη φορά, τις επεμβατικές διαδικασίες συλλογής δεδομένων που χρησιμοποιούνται διαδικτυακά, οι νεαροί συμμετέχοντες εξέφρασαν σοκ και υψηλά επίπεδα ανησυχίας για τον τεράστιο όγκο πληροφοριών που συλλέγονται γι‘ αυτούς, νιώθοντας πως δεν έχουν τον έλεγχο για να σταματήσουν κάτι τέτοιο.

  • Αισθάνθηκαν πως το να παρέχουν αδιακρίτως τα δεδομένα τους στις ψηφιακές πλατφόρμες είναι μονόδρομος, διαφορετικά διακινδυνεύουν την απομόνωση από φίλους, οικογένειες και την κοινωνική τους ζωή στο διαδίκτυο.

  • Έλλειψη προστασίας: Θεωρούν τους ισχύοντες κανόνες και κανονισμούς ως ανεπαρκείς για την προστασία τους.

Μπορείτε να βρείτε την έρευνα και να μάθετε περισσότερα για τα αποτελέσματά της εδώ στα ελληνικά & εδώ στα αγγλικά.

* Το δείγμα της έρευνας ήταν 1.006 Έλληνες ηλικίας 18 ετών και άνω, με λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο (323) των ερωτηθέντων να είναι γονείς παιδιών κάτω των 18 ετών. Για να εξασφαλιστεί η ακρίβεια και η αντιπροσωπευτικότητα των πορισμάτων, εφαρμόστηκαν κατάλληλες τεχνικές στάθμισης Για παράδειγμα οι απαντήσεις της έρευνας προσαρμόστηκαν ώστε να ταιριάζουν με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά ολόκληρου του ελληνικού ενήλικου πληθυσμού, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή η έρευνα είναι εθνικά αντιπροσωπευτική των ατόμων άνω των 18 ετών.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την YouGov, την Humankind Research και τη HomoDigitalis τον Μάιο του 2023.

Σχετικά με την Homo Digitalis: Η Homo Digitalis, είναι η πρώτη οργάνωση στην Ελλάδα με αντικείμενο την προστασία του πλήρους φάσματος των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην ψηφιακή εποχή. Ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2018 και πλέον αριθμεί πάνω από 120 μέλη-εθελοντές. Δεδηλωμένοι στόχοι της είναι η καλύτερη δυνατή πληροφόρηση του κοινού για την ορθή χρήση του διαδικτύου, η προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, αλλά και η στήριξη τους σε περιπτώσεις υφιστάμενων παραβιάσεων. Η Homo Digitalis έχει ήδη συνεργαστεί με διεθνείς, ευρωπαϊκούς και εθνικούς οργανισμούς για στοχευμένες μελέτες, δράσεις και παρεμβάσεις, ενώ παράλληλα είναι το μοναδικό μέλος από την Ελλάδα της EDRi (European Digital Rights). Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ανακαλύψει περισσότερα, είτε με μία επίσκεψη στον ιστότοπό www.homodigitalis.gr, είτε αποστέλλοντας πιθανές ερωτήσεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

thrania-sxoleio-intime-4-768x480.jpg
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Σε ποιες περιοχές τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν την Δευτέρα που έρχεται
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Παιδιά στη Γάζα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
Τα παιδιά που έχουν εκτεθεί σε πολεμικά γεγονότα εμφάνιζουν αλλαγές DNA σε πολλές τοποθεσίες και περιοχές στο γονιδίωμα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
μηλοξιδο
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες
Το μήλο έχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, κάτι που τα καθιστά ένα υγιεινό σνακ ή συστατικό σε κάθε δίαιτα
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες