Ιστορία: Διαδεδομένοι μύθοι που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα
Η ιστορία των μύθων και οι μύθοι της Ιστορίας

Μύθος 1: Ο Γαλιλαίος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που αντιλήφθηκε ότι η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο

Ο Ιταλός αστρονόμος, μαθηματικός και φιλόσοφος Γαλιλαίος Γαλιλέι από μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης θεωρείται ο άνθρωπος που αντιλήφθηκε πως η Γη δεν είναι το κέντρο του σύμπαντος, αλλά αντιθέτως οι πλανήτες γυρίζουν γύρω από τον Ήλιο.

Στην πραγματικότητα, η σύλληψη  ανήκει στον Αρίσταρχο της Σάμου, 300 περίπου χρόνια πριν την γέννηση του Χριστού. Όμως ο Γαλιλαίος ήταν ο πρώτος που προσπάθησε με υπολογισμούς του τηλεσκοπίου να εδραιώσει τη συγκεκριμένη αντίληψη ως την επιστημονικά ορθή.

Μύθος 2: Οι μονομάχοι ήταν σκλάβοι

Η παραπάνω εικασία ισχύει μόνο εν μέρει, καθώς οι μονομάχοι αρχικά πράγματι ήταν σκλάβοι που συμμετείχαν σε μάχες για την διασκέδαση του κοινού. Όμως, η δόξα και το χρήμα που μπορούσε να εξασφαλίσει κάποιος (μάλιστα οι επιτυχημένοι μονομάχοι συχνά κέρδιζαν την ελευθερία τους αν ξεκινούσαν ως σκλάβοι), οδήγησε όλο και περισσότερους ελεύθερους ανθρώπους στις σχολές μονομάχων και στην αρένα.

Συχνά μονομάχοι γίνονταν και απόστρατοι μισθοφόροι για να εξασφαλίσουν υψηλά εισοδήματα, ενώ δεν έλειψαν ακόμη και ευγενείς που διάλεξαν αυτόν τον δρόμο.

Μύθος 3: Ο Μέγας Αλέξανδρος δημιούργησε τη μεγαλύτερη αυτοκρατορία που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα

Ο ισχυρισμός αυτός θα είχε μια βάση, αν δεν τον κατέρριπτε αρκετούς αιώνες αργότερα (12ος-14ος) η μεγάλη αυτοκρατορία των Μογγόλων που εκτεινόταν από την Κορέα ως την Αυστρία και από τον Περσικό Κόλπο μέχρι την Σιβηρία.

Μύθος 4: Στο Μεσαίωνα οι μάγισσες καίγονταν στην πυρά

Ο συγκεκριμένος ισχυρισμός δεν έχει βάση, καθώς τα χρόνια του Μεσαίωνα αγνοείται κάποια συγκεκριμένη αναφορά σχετικά με την συγκεκριμένη πρακτική. Μάλιστα μέχρι τον 15ο αιώνα η Καθολική Εκκλησία δεν αναγνώριζε επισήμως την ύπαρξη μαγισσών.

Όμως το φαινόμενο πήρε μεγάλες διαστάσεις τον 16ο και τον 17ο αιώνα με τη διάδοση της χολέρας, όταν το 1/5 του πληθυσμού της Ευρώπης εξαφανίστηκε. Η δράσγη των μαγισσών, εν μέσω μαζικής υστερίας, καθιερώθηκε ως η "αιτία" της καταστροφής.

Μύθος 5: Οι Σπαρτιάτες πέταγαν τους ανάπηρους και τα αδύναμα παιδιά στον Καιάδα

Η συγκεκριμένη αναφορά ανήκει στον ιστοριογράφο Πλούταρχο, ωστόσο οι σύγχρονοι ερευνητές αμφισβητούν έντονα πως αποτελούσε μια πάγια τακτική των Σπαρτιατών καθώς δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο. Αποτέλεσε, όμως, ο συγκεκριμένος λόφος τόπο εξόντωσης κρατουμένων και καταδικασμένων για προδοσία.

Μύθος 6: Στις Θερμοπύλες πολέμησαν 300 Σπαρτιάτες

Στην πραγματικότητα, εκτός από τους 300 Σπαρτιάτες μαχητές του Λεωνίδα, πολέμησαν άλλοι 1000 περίοικοι Λακεδαιμόνιοι και άλλοι τόσοι είλωτες, καθώς και άλλοι 1.500 Έλληνες (Θηβαίοι και Θεσπιείς). Κατά προσέγγιση, ο αριθμός των Ελλήνων στρατιωτών προσέγγισε τους 5.000 άνδρες.

Φυσικά παραμένει μια από τις πιο άνισες μάχες της παγκόσμιας στρατιωτικής ιστορίας και μια σπάνια επίδειξη θάρρους και αυταπάρνησης, σε συνδυασμό με στρατιωτικές αρετές, καθώς ο περσικός στρατός αριθμούσε τουλάχιστον 130.000 στρατιώτες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ereynites_0.jpg
Τα δημόσια Πανεπιστήμια «ατμομηχανή» της ερευνητικής δραστηριότητας στην Ελλάδα - Πραγματοποιούν το 29,2% της έρευνας με το 45,5% των ερευνητών
Tο συνολικό προσωπικό σε Ε&Α το 2023 ανέρχεται σε 73.306 θέσεις πλήρους απασχόλησης (ΙΠΑ) και οι ερευνητές σε 54.680 ΙΠΑ. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η...
Τα δημόσια Πανεπιστήμια «ατμομηχανή» της ερευνητικής δραστηριότητας στην Ελλάδα - Πραγματοποιούν το 29,2% της έρευνας με το 45,5% των ερευνητών
ρεμπουτσικα
ΕΟΠΠΕΠ: Αρχές Δεκεμβρίου οι εξετάσεις πιστοποίησης αποφοίτων ΣΑΕΚ, τέλη Νοεμβρίου οι εξετάσεις Π.ΕΠΑΣ
Τέλη Νοεμβρίου και οι εξετάσεις Πιστοποίησης του «Προσωπικού Ιδιωτικής Ασφάλειας»
ΕΟΠΠΕΠ: Αρχές Δεκεμβρίου οι εξετάσεις πιστοποίησης αποφοίτων ΣΑΕΚ, τέλη Νοεμβρίου οι εξετάσεις Π.ΕΠΑΣ