Οι απάτες με τη μέθοδο της τηλεφωνικής ή διαδικτυακής «μαϊμού» ταυτότητας δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί παρόμοιες περιπτώσεις και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, από επιτήδειους που παρουσιάζονται ως:
Δημόσιοι υπάλληλοι
Τραπεζικοί σύμβουλοι
Τεχνικοί υποστήριξης (δήθεν από εταιρείες όπως Microsoft)
Πριν λίγες εβδομάδες συναγερμός σήμανε στην εκπαιδευτική κοινότητα της Μαγνησίας, όπου απάτες που στοχεύουν εκπαιδευτικούς και σχολικές μονάδες δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια προσωπικών και σχολικών οικονομικών στοιχείων.
Οι πρώτες αναφορές έγιναν στα μέσα Φεβρουαρίου όταν τηλεφωνήματα από άγνωστους που προσποιούνταν υπαλλήλους της οικονομικής υπηρεσίας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας έθεσαν στο στόχαστρο διευθυντές και υποδιευθυντές σχολείων. Οι επιτήδειοι ζητούσαν προσωπικά στοιχεία, όπως αριθμούς χρεωστικών καρτών και PIN, προσποιούμενοι προβλήματα στη μισθοδοσία των εκπαιδευτικών ή ζητώντας στοιχεία από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των σχολικών επιτροπών.
Το πιο ανησυχητικό περιστατικό αφορά τη διευθύντρια γυμνασίου, η οποία έπεσε στην παγίδα των απατεώνων και έχασε μέρος του μισθού της. Το γεγονός αυτό, καθώς και οι τέσσερις άλλες απόπειρες εξαπάτησης, προκάλεσαν άμεση αντίδραση από τις εκπαιδευτικές αρχές της περιοχής. Παράλληλα, οι απατεώνες δεν δίστασαν να επικοινωνήσουν ακόμη και με ανήλικη κόρη υποδιευθύντριας, αποδεικνύοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης, έχει ήδη δώσει εντολή για την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς κατά αγνώστων και ενημέρωσε τους διευθυντές όλων των σχολείων, ζητώντας τους να μεταφέρουν την προειδοποίηση στους συναδέλφους τους. Επιπλέον, συνιστά άμεση επικοινωνία με τις τράπεζες για την ακύρωση οποιουδήποτε χακαρισμένου λογαριασμού και ενημέρωση των αστυνομικών αρχών για το περιστατικό.
Νέες καταγγελίες από τη Ζάκυνθο
Ανησυχία προκαλούν τις τελευταίες ημέρες καταγγελίες από σχολικές μονάδες της Ζακύνθου, σύμφωνα με τις οποίες άγνωστοι προσποιούνται τηλεφωνικά υπαλλήλους της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΠΕ) Ζακύνθου, επιχειρώντας να αποσπάσουν προσωπικά δεδομένα ή ακόμα και να προξενήσουν οικονομική ζημία σε ανυποψίαστους εκπαιδευτικούς.
Όπως επισημαίνει σε επίσημη ανακοίνωσή του ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου, Αθανάσιος Κατσίμπελης, τουλάχιστον πέντε σχολεία έχουν δεχτεί τέτοιες ύποπτες κλήσεις ή παρόμοιες μορφές προσέγγισης.
Οι δράστες επικοινωνούν τηλεφωνικά ή διαδικτυακά, δηλώνοντας ψευδώς ότι είναι στελέχη της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Με τη χρήση προσχηματικών δικαιολογιών, προσπαθούν να αποσπάσουν:
Προσωπικά δεδομένα (ΑΦΜ, αριθμούς ταυτότητας, ημερομηνίες γέννησης)
Τραπεζικά στοιχεία (λογαριασμούς, IBAN, PIN ή κωδικούς e-banking)
Άλλες ευαίσθητες πληροφορίες που μπορούν να αξιοποιηθούν για απάτες ή οικονομική εκμετάλλευση.
Επίσημη τοποθέτηση και προειδοποίηση
Η ΔΠΕ Ζακύνθου ξεκαθαρίζει κατηγορηματικά ότι:
Δεν πραγματοποιεί τηλεφωνικές ή διαδικτυακές έρευνες για προσωπικά ή οικονομικά στοιχεία.
Κανένας υπάλληλος δεν ζητά τραπεζικά δεδομένα ή κωδικούς ασφαλείας με οποιονδήποτε τρόπο.
Σε περίπτωση ύποπτης επικοινωνίας, οι πολίτες καλούνται να ΜΗΝ απαντούν ούτε να δίνουν οποιοδήποτε στοιχείο.
Η Διεύθυνση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, έχει ήδη κινηθεί για τη διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ ζητά από εκπαιδευτικούς και πολίτες να αναφέρουν άμεσα τυχόν περιστατικά απάτης.
Για επιβεβαίωση ή αναφορά περιστατικών, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν απευθείας στο 2695 045091.
Πώς να προστατευτείτε – Τι να κάνετε αν δεχθείτε ύποπτη κλήση
Τι να κάνετε:
Διατηρήστε ψυχραιμία και επιφυλακτικότητα.
Καταγράψτε τον αριθμό και τις πληροφορίες της κλήσης.
Επικοινωνήστε με τον φορέα που επικαλούνται οι καλούντες, για να επιβεβαιώσετε την εγκυρότητα.
Ενημερώστε άμεσα τις τοπικές αρχές ή την Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου.
Τι να μην κάνετε:
Μην παρέχετε προσωπικά ή τραπεζικά δεδομένα.
Μην προχωράτε σε καμία συναλλαγή ή αλλαγή στοιχείων χωρίς επιβεβαίωση.
Μην εμπιστεύεστε "κατεπείγοντα αιτήματα" που ασκούν ψυχολογική πίεση.
Το νέο περιστατικό στη Ζάκυνθο αναδεικνύει την ανάγκη για συστηματική ενημέρωση και εκπαίδευση των εκπαιδευτικών σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας. Ειδικά σε ένα περιβάλλον όπου η τηλεργασία και η ψηφιακή διακυβέρνηση έχουν ενταθεί, οι δημόσιοι λειτουργοί, όπως οι εκπαιδευτικοί, οφείλουν να είναι θωρακισμένοι απέναντι στις απειλές της σύγχρονης απάτης.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ