συλλήψεις ΑΠΘ
Πώς διοχετεύτηκε η «είδηση» για την απόπειρα επίθεσης κουκουλοφόρων με στόχο τον πυρηνικό αντιδραστήρα της Φυσικομαθηματικής Σχολής

Τα επικοινωνιακά τρικ αστυνομικών εγκεφάλων πέριξ της κυβέρνησης με την... αποκάλυψη για «πυρηνικό ριφιφί» στο ΑΠΘ αναγκάστηκε να υποβαθμίσει ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης. Ανακοίνωση διάψευσης έβγαλε και η πρυτανεία.

Είναι προφανές ότι πίσω από την είδηση που έγινε πρωτοσέλιδο σε μεγάλη αθηναϊκή εφημερίδα, υποκρύπτεται μια προσπάθεια να κατασταλεί και επικοινωνιακά, εκτός από αστυνομικά, ο αγώνας των φοιτητών ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ. Δεν αρκεί λοιπόν να συλλαμβάνονται και να διώκονται φοιτητές για τις καταλήψεις, πρέπει να θεωρηθούν κι επικίνδυνοι για την κοινή γνώμη και τη δημόσια υγεία, να θεωρηθούν κουκουλοφόροι, να ταυτιστούν με εγκληματίες και να παρουσιαστούν ως τρομοκράτες. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, και προφανώς για να δικαιολογηθούν και οι βίαιες αστυνομικές επιχειρήσεις καταστολής στα δημόσια πανεπιστήμια (και ειδικά στο ΑΠΘ), κάποιοι κυβερνητικοί «δορυφόροι» διοχέτευσαν την «είδηση» ως πηγές και μάλιστα πολύ στοχευμένα...

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στον υπόγειο χώρο της Φυσικομαθηματικής του ΑΠΘ (όπου το περασμένο Σάββατο συνελήφθησαν 49 φοιτητές και φοιτήτριες για την κατάληψη), άγνωστοι που βαφτίζονται «κουκουλοφόροι» αλλά εμμέσως ταυτίζονται με τους φοιτητές πραγματοποίησαν απόπειρα επίθεσης με αλυσοπρίονο, έχοντας στόχο τον πυρηνικό αντιδραστήρα της σχολής, με σκοπό την ανακατάληψη της Βιολογικής! Εμφατικά τονίζεται μάλιστα ότι υπάρχει ποσότητα ουρανίου και μια πιθανή διαρροή θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες, δίνοντας την αίσθηση κάποιου... τοπικού Τσέρνομπιλ! Μιλάει, δε, για καταστροφή του ενός εκ των δύο συστημάτων θωράκισης που, σύμφωνα με την πρυτανεία, ήταν απλώς ένα λουκέτο!

Το πόσο σοβαρή ήταν η πηγή από την οποία προέκυψε το εν λόγω πρωτοσέλιδο προκύπτει από το γεγονός ότι η Εισαγγελία δεν είχε ιδέα για το συμβάν. Ετσι, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Σμυρνής, μόλις χθες παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης της ΕΛ.ΑΣ. Τα διερευνώμενα αδικήματα είναι διακεκριμένη φθορά πράγματος που χρησιμοποιείται για κοινό όφελος, κοινώς επικίνδυνη βλάβη (κατά συναυτουργία) από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για ανθρώπους, και σοβαρή διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας.

Σιγά το Τσέρνομπιλ

Το τραγελαφικό του πράγματος και ίσως για να διασκεδαστούν οι ανησυχίες των αδαών που θεώρησαν ότι ξαφνικά γίναμε πυρηνική δύναμη οδήγησε τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ να εκδώσουν σχετική ανακοίνωση που αναφέρει: «Στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ λειτουργεί μικρής κλίμακας πυρηνική διάταξη, η οποία χρησιμοποιείται καθαρά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Δεν τίθεται θέμα διαρροής ραδιενεργού υλικού, ούτε ανάφλεξης, διότι δεν μπορεί να φτάσει ποτέ λόγω φύσης σε κατάσταση κρισιμότητας. Υπόκειται σε όλους τους απαραίτητους ρυθμιστικούς ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές, με ετήσιους επιτόπιους ελέγχους για την πληρότητα των προδιαγραφών λειτουργίας και χρήσης. Τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας και φυλάσσεται σε χώρο ο οποίος έχει θωρακισμένη πόρτα και υπάρχει συναγερμός. Ουδέποτε παραβιάστηκε ή επιχειρήθηκε να παραβιαστεί ο χώρος όπου φυλάσσεται η διάταξη αυτή».

Τι να κάνει κι ο υπουργός Παιδείας, κ. Πιερρακάκης, αναγκάστηκε να υποβαθμίσει κι αυτός τις αστείες διαρροές: «Μίλησα και με τον πρύτανη του ΑΠΘ και επιβεβαίωσα αυτό που ήξερα. Μιλάμε για ένα περιστατικό που έχει γίνει προ μηνών καταρχήν, δεν είναι κάτι που έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες. Δεν είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει έκρηξη ή διαρροή ραδιενέργειας. Είναι εκεί από το 1971, έγινε παραβίαση ενός λουκέτου, ο αντιδραστήρας είναι πάρα πολύ καλά φυλασσόμενος και το εργαστήριο. Εγινε από κάποιους πριν από λίγους μήνες, αλλά από κει και πέρα μιλάμε για έναν χώρο που είναι πολύ καλά φυλασσόμενος, έχει συναγερμό και πολλαπλές εισόδους», σημείωσε σε τηλεοπτικό σταθμό.

Για να δικαιολογήσει όμως και το αφήγημα της αναγκαιότητας των αστυνομικών επιχειρήσεων στα πανεπιστήμια, συμπλήρωσε: «Ολο αυτό δικαιολογεί απολύτως αυτό το οποίο συμβαίνει, δηλαδή το ότι η πολιτεία, η αστυνομία παρεμβαίνει όπου και όποτε χρειάζεται, διότι για εμάς η εποχή της ανομίας χωρίς συνέπειες στα πανεπιστήμια έχει παρέλθει και ακριβώς για αυτόν τον λόγο πρέπει να παρεμβαίνουμε όποτε και όπου χρειάζεται ώστε να πάει η κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια εκεί που πρέπει. Δεν είμαστε ακόμα στο σημείο που θέλουμε, γι’ αυτόν τον λόγο και εμείς οι ίδιοι σηκώνουμε το θέμα και γι’ αυτό γίνονται και οι παρεμβάσεις της αστυνομίας και των θεσμών της πολιτείας όπου χρειάζεται».

Και με την τοποθέτηση αυτή του κ. υπουργού καταλάβαμε και τον σκοπό των πηγών του δημοσιεύματος.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μετρό Θεσσαλονίκης
Πρόβλημα ξανά στο Μετρό Θεσσαλονίκης: Συρμός ακινητοποιήθηκε μεταξύ δύο σταθμών
Το πρωί της Τετάρτης, ένας συρμός «κόλλησε» μεταξύ των σταθμών «Πανεπιστήμιο» και «Σιντριβάνι», ενώ εκτελούσε δρομολόγιο από τη Νέα Ελβετία προς το...
Πρόβλημα ξανά στο Μετρό Θεσσαλονίκης: Συρμός ακινητοποιήθηκε μεταξύ δύο σταθμών
zukerberk_0.jpg
Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Ποια συσκευή έρχεται να τα αντικαταστήσει smartphones;
Σύμφωνα με τον Ζάκερμπεργκ, τα έξυπνα γυαλιά θα αποτελέσουν τη νέα κύρια συσκευή επικοινωνίας και συνδεσιμότητας μέχρι το τέλος της επόμενης...
Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Ποια συσκευή έρχεται να τα αντικαταστήσει smartphones;
sxoliki aithousa proavlio xionia
"Κρύος καιρός"
«Πάντως στο ζοφερό παρόν, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, την προηγούμενη χρονιά, 733 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετώπισαν πείνα»
"Κρύος καιρός"