«Εχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του Προεδρικού Διατάγματος αναφορικά με τις επαγγελματικές δραστηριότητες για κατόχους τίτλων σπουδών βρετανικών πανεπιστημίων για τις συγκεκριμένες ερωτηθείσες ειδικότητες με σκοπό την πρόσβαση των πτυχιούχων στην επαγγελματική δραστηριότητα».
Την απάντηση αυτή έδωσε στη Βουλή η υφυπουργός Παιδείας κ.Ιωάννα Λυτρίβη, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού κ. Σοφίας-Χάϊδως Ασημακοπούλου σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των ειδικοτήτων Νοσηλευτικής και Μαιευτικής, αποφοίτων κολεγίων που συνεργάζονται με βρετανικά πανεπιστήμια.
Η ερώτηση ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
Από το τμήμα σπουδών Νοσηλευτικής γνωστού Κολλεγίου τετραετούς φοίτησης, το οποίο παρεχόταν σε συνεργασία με Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν αποφοιτήσει εκατοντάδες απόφοιτοι τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, όπως διαπίστωσαν μετά την αποφοίτησή τους, οι τίτλοι σπουδών που απέκτησαν, δεν ήταν «αναγνωρισμένοι» στη χώρα μας. Εκτός από εκείνους, ζήτημα προκύπτει και για τους αποφοίτους του τμήματος Μαιευτικής ετέρου Κολλεγίου, καθώς τα πτυχία που έχουν λάβει από πρόγραμμα σπουδών που παρείχε παλαιότερα το Κολλέγιο, δεν αναγνωρίζονται στη χώρα μας.
Οι απόφοιτοι του τμήματος Νοσηλευτικής, καταγγέλλουν ότι ουδέποτε είχαν ενημερωθεί από τους αρμόδιους του Κολλεγίου, ότι τα πτυχία τους δεν είναι αναγνωρισμένα και επομένως δεν θα είχαν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με νεότερο δημοσίευμα γνώστες των σχετικών θεμάτων αναφέρουν ότι, αφενός δε προβλεπόταν ποτέ επαγγελματική ισοδυναμία για συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως της Μαιευτικής και της Νοσηλευτικής, και αφετέρου το Συμβούλιο της Νοσηλευτικής και Μαιευτικής της Αγγλίας δεν είχε δώσει ποτέ έγκριση για να προσφέρονται τα συγκεκριμένα προγράμματα Μαιευτικής και Νοσηλευτικής στην 2 Ελλάδα στο εν λόγω Κολλέγιο.
Σε απάντησή του, για το εν λόγω ζήτημα, ο πρόεδρος του ΔΣ του Κολλεγίου, ανέφερε ότι: «Το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων της Νοσηλευτικής προέκυψε με την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. (Brexit). Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, τα πτυχία των αποφοίτων χορηγούνται από τα συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια του εξωτερικού». Όμως σύμφωνα με δήλωση μητέρας σπουδάστριας, όταν η κόρη της τελείωσε, η Αγγλία ήταν ακόμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ούτε σε αυτήν χορηγήθηκαν επαγγελματικά δικαιώματα.
Η απάντηση της κ.Λυτρίβη ήταν η ακόλουθη:
Τα Κολλέγια σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 280 του ν.4442/2016(Α’230), όπως ισχύει, υπάγονται για την ίδρυση και τη λειτουργία τους σε καθεστώς έγκρισης του άρθρου 7 του ως άνω νόμου και αδειοδοτούνται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 279 α και 280 παρ.1, 2,3 του ν.4442/2016 (Α’207).
Τα προγράμματα σπουδών των Κολλεγίων εγκρίνονται βάσει των άρθρων 1 και 10 του ν. 3696/2008, των διατάξεων της αριθμ.πρωτ. 10131/ΙΑ/2012, (Β’ 3057) Υπουργικής Απόφασης και της αριθμ.14715/ΓΓ4/12.02.2022 (Β’609) Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
Ο καθορισμός της διαδικασίας, του περιεχομένου των δικαιολογητικών, του παραβόλου και των κυρώσεων για την έγκριση της ίδρυσης και λειτουργίας, των μεταβολών, της τροποποίησης ή της μεταβίβασης της έγκρισης ίδρυσης και λειτουργίας λαμβάνει χώρα κατ’ εφαρμογήν του άρθρου 285 του ν.4442/2016 (Α’ 230) σύμφωνα με την αριθμ.πρωτ.14715/ΓΓ4/12.02.2022(Β’ 609) Κ.Υ.Α και οι σχετικές αποφάσεις εκδίδονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 279 του ν. 4442/2016 (Α’ 230).
Τέλος,επισημαίνεται ότι έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του Προεδρικού Διατάγματος αναφορικά με τις επαγγελματικές δραστηριότητες για κατόχους τίτλων σπουδών βρετανικών πανεπιστημίων για τις συγκεκριμένες ερωτηθείσες ειδικότητες με σκοπό την πρόσβαση των πτυχιούχων στην επαγγελματική δραστηριότητα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής - Αιτήσεις έως 3/01
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση