Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Έντονες αντιδράσεις των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για τα επιπλέον κριτήρια που θέτει ο εσωτερικός κανονισμός για τη διαμονή στις φοιτητικές κατοικίες

Την έντονη αντίδραση φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προκαλεί η εφαρμογή του εσωτερικού κανονισμού με τον οποίο τίθενται επιπλέον περιορισμοί και προϋποθέσεις στη διαμονή στις φοιτητικές εστίες της πανεπιστημιούπολης. Αρκετές δεκάδες φοιτητές από τον σύλλογο εστιακών φοιτητών και άλλους φοιτητικούς συλλόγους έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή το πρωί στην πρυτανεία και νέα κινητοποίηση χθες στις 6 το απόγευμα στην πλατεία της πόλης. Από τη μεριά της η πρυτανεία απάντησε με δική της ανακοίνωση αργά το βράδυ της Παρασκευής, υπερασπιζόμενη τον εσωτερικό κανονισμό.

Το πεδίο της αντιπαράθεσης διαπερνά το στεγαστικό πρόβλημα που πλήττει συνολικά την πόλη των Ιωαννίνων, με ακριβά ενοίκια και έλλειψη προσιτής στέγης όχι μόνο για τους φοιτητές, αλλά και για πολλούς νέους, με την Πολιτεία να μένει απαθής και να μην εξαγγέλλει καμία ουσιαστική πολιτική με συγκεκριμένα αποτελέσματα που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τα νοικοκυριά. Όπως δεν έχει προχωρήσει και καμία επέκταση των φοιτητικών κατοικιών στην Ήπειρο, παρά τις μεγάλες ανάγκες που καταγράφονται.

Πιο συγκεκριμένα τώρα, η αντίδραση των φοιτητών πυροδοτήθηκε από τη θυροκόλληση και την αποστολή ειδοποιητηρίων προς τους φοιτητές, που έδειξαν ότι εφαρμόζονται πλέον συγκεκριμένα κριτήρια για τη διαμονή στα δωμάτια των Εστιών, πέρα από το κριτήριο για χαμηλό εισόδημα που θέτει ο νόμος. Με τον εσωτερικό κανονισμό, για να μείνει ένας φοιτητής σε ένα δωμάτιο πρέπει να πληρώνει ένα μηνιαίο ποσό (40 ευρώ) και να περνά έναν αριθμό μαθημάτων ανά έτος, ενώ η διαμονή προβλέπεται αρχικά για δύο έτη, οπότε και θα πρέπει να ξανακάνει αίτηση.

Από τη μεριά του το Πανεπιστήμιο απαντά με την ανακοίνωση της πρύτανη Άννας Μπατιστάτου, ότι τα ειδοποιητήρια αφορούσαν όσους δεν φοιτούν πλέον σε Τμήματα, ότι ο νέος Κανονισμός μείωσε έως και 20% την προϋπάρχουσα οικονομική συμμετοχή και ότι κατήργησε την παλαιότερη διαδικασία της μακροχρόνιας διάθεσης δωματίων, «η οποία είχε οδηγήσει σε κακή χρήση των δωματίων και στην απώλεια ελέγχου των Φοιτητικών Κατοικιών από το Ίδρυμα».

Η διάθεση των δωματίων γίνεται για διάστημα 2 ετών, μετά την πάροδο του οποίου οι δικαιούχοι έχουν δικαίωμα υποβολής νέας αίτησης, ενώ το μέγιστο διάστημα παραμονής φτάνει τα ν+2 χρόνια για προπτυχιακούς φοιτητές, ν+1 εξάμηνο για μεταπτυχιακούς φοιτητές και τα 4 χρόνια για διδακτορικούς φοιτητές, «διαστήματα τα οποία υπερκαλύπτουν τους χρόνους φοίτησης των αντίστοιχων προγραμμάτων σπουδών». Ενώ όσον αφορά τα ακαδημαϊκά κριτήρια προόδου των φοιτητών που διαμένουν στις εστίες, θεωρεί ότι «στοχεύουν στην ενθάρρυνση της διατήρησης επαφής με τις σπουδές στο Πανεπιστήμιο». Τονίζει ότι οι ενέργειες της διοίκησης έχουν σκοπό «την κοινωνικά δίκαιη διάθεση των δωματίων» και ότι θα επαναληφθεί και φέτος η ικανοποίηση «όλων των αιτήσεων (255 στον αριθμό) προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών/τριών που υπέβαλαν αίτημα στέγασης».

Στην πράξη, μέσα από την αντιπαράθεση αυτή προκύπτει ότι η διαχείριση του στεγαστικού προβλήματος αφορά μόνο τον πολύ μικρό αριθμό των φοιτητών που δικαιούνται να κάνουν αίτηση για δωμάτιο και ότι και στην περίπτωση που βρουν δωμάτιο θα πρέπει να εκπληρώνουν κι επιπλέον κριτήρια ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να το διατηρούν, αυξάνοντας έτσι την αβεβαιότητα και την ασφυκτική πίεση για το αν θα καταφέρουν να σπουδάσουν έχοντας τελικά ένα δωμάτιο να μείνουν.

Από πουθενά δεν προκύπτει ότι οι ακαδημαϊκοί και άλλοι τοπικοί φορείς των Ιωαννίνων έχουν σχέδιο για την ανάπτυξη νέων φοιτητικών κατοικιών ή ακόμα περισσότερο για αύξηση των κατοικιών που θα στεγάσουν τους χιλιάδες φοιτητές που έχουν επίσης μεγάλη οικονομική ανάγκη, αλλά δεν καλύπτονται καν από τον νόμο που προβλέπει πολύ χαμηλά εισοδήματα για να δώσει δικαίωμα στέγασης στις υπάρχουσες Εστίες. Πρόκειται για μία διαχείριση του λίγου, αφήνοντας έξω τους πολλούς. Όσο για την κυβέρνηση και το κράτος, απλώς δεν ασχολούνται.

Πηγή: efsyn

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

trimperis
Πρόταση του Ομότιμου Καθηγητή Φυσικής Γ.Τριμπέρη για τα πτυχία που αναγνωρίζονται ως Integrated Master
Ένα αναβαθμισμένο 5ετές Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών θα δώσει ισχυρότερα εφόδια
Πρόταση του Ομότιμου Καθηγητή Φυσικής Γ.Τριμπέρη για τα πτυχία που αναγνωρίζονται ως Integrated Master