pierrakakis
Λείπουν 83.000 εργαζόμενοι από τον κλάδο της πληροφορικής στην Ελλάδα

Η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού τέθηκε στο επίκεντρο της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας στην οποία τοποθετήθηκε, ανάμεσα σε άλλους, και ο ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο Υπουργός Παιδείας, στην ομιλία του δεν παρέλειψε να κάνει εκτενή αναφορά στην έλλειψη προσωπικού στον τομέα ΤΠΕ, τονίζοντας ότι θα πρέπει να μπει η αλγοριθμική σκέψη στα προγράμματα σπουδών με αλλαγές στα σχολικά εγχειρίδια, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη θεμελίωση της αλγοριθμικής – μαθηματικής σκέψης στα σχολεία από μικρή ακόμα ηλικία, σημειώνοντας ταυτόχρονα: «Πρέπει να υπάρχει από τα σχολεία ένα πιστοποιητικό, που θα αναγνωρίζει τη γνώση αλγορίθμων, το οποίο θα παρέχεται δωρεάν, ώστε να ακολουθηθούν νέα προγράμματα σπουδών και να μεγεθυνθούν τα τμήματα σπουδών των σχολών ΤΠΕ».

Ανακοίνωσε ακόμη ότι το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει πολύ σύντομα σε ένα πρόγραμμα εμπλουτισμού δεξιοτήτων χιλιάδων πολιτών σε συγκεκριμένες ειδικότητες της πληροφορικής, ώστε να μπορέσει να αυξηθεί ο όγκος των ανθρώπων που χρειάζεται ο κλάδος και για τον λόγο αυτό θα ζητηθεί η συμβολή του ΣΕΠΕ με προτάσεις για τις δεξιότητες που απαιτούνται, αλλά και για το περιεχόμενο του εν λόγω προγράμματος.

Όλες οι τοποθετήσεις στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας

Στις κενές θέσεις εργασίας στον κλάδο της πληροφορικής που αναμένεται να εκτοξευτούν στις 83.000 μέχρι το 2030, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), κ. Γιώτα Παπαρίδου.

Αναφερόμενη στη Δημιουργική Τεχνητή Νοημοσύνη, υπογράμμισε ότι αναμένεται να ενισχύσει κατά 5,5% το ΑΕΠ της χώρας έως το 2030 (δηλαδή κατά 10,7 δισ. ευρώ επιπλέον), ενώ υπό συγκεκριμένες συνθήκες, μπορεί να αγγίξει ακόμα και το +9,8%. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στην αναμενόμενη όξυνση της πρόκλησης που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην εξεύρεση ανθρώπινου δυναμικού. Όπως τόνισε, από 60.000 άτομα που έλειπαν από τον Κλάδο μέχρι το 2030, εάν προσθέσουμε και την ΤΝ, έχουμε μία αύξηση κατά 30% και οι κενές θέσεις εκτοξεύονται στις 83.000! Στοιχεία που προέκυψαν από τη μελέτη της Deloitte για τον ΣΕΠΕ, με τη συνδρομή του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), «Η Επίδραση της Δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης στην ελληνική οικονομία».

Παράλληλα αναφέρθηκε στις δυνατότητες του κλάδου που εξακολουθεί να διακρίνεται διεθνώς μέσα σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον. Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης συνεργειών και κοινών πρωτοβουλιών με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, με δεδομένο τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι επιχειρήσεις Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην καθημερινότητα του πολίτη αλλά και στην ενίσχυση της παραγωγικότητας Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Αδιάψευστη επιβεβαίωση των παραπάνω είναι η ανάπτυξη του ΣΕΠΕ με τη ραγδαία αύξηση νέων μελών από όλα τα σημεία της χώρας.

Ταυτόχρονα, η κ. Παπαρίδου κάλεσε την κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες για την αξιοποίηση όλων των ευρωπαϊκών πόρων που θα συμβάλλουν στον επιδιωκόμενο ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, αλλά και να επιλύσει χρόνια προσκόμματα και αναχρονιστικές πρακτικές, που τον επιβραδύνουν, όπως το «ψηφιακό χαράτσι» για τα πνευματικά δικαιώματα, το οποίο επιβαρύνει άπαντες στη χώρα μέχρι και 10 φορές παραπάνω από τις Ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες εφαρμόζεται.

Αναφερόμενη σε στοιχεία που προκύπτουν από την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ψηφιακή Δεκαετία, η Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΠΕ σημείωσε ότι στην Ελλάδα υπάρχει πρόοδος σε δύο βασικούς τομείς, στις υποδομές συνδεσιμότητας και στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών. «Στις υποδομές συνδεσιμότητας το Εθνικό Σχέδιο Ευρυζωνικότητας 2021-2027 και οι επενδύσεις των παρόχων αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς, επιτυγχάνοντας αύξηση 10 ποσοστιαίων μονάδων στην κάλυψη VHCN/FTTP τον περασμένο χρόνο. Ταυτόχρονα, η κάλυψη 5G (98,1%), είναι υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (89,3%) και θέλει λιγότερο από 2 ποσοστιαίες μονάδες, για να επιτύχει τον στόχο 100% του 2030. Ο δεύτερος τομέας είναι η ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών για τις επιχειρήσεις, στον οποίο οι επιδόσεις της χώρας μας (86,2%) ξεπερνούν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (85,4%), αντιπροσωπεύοντας μια ετήσια ανάπτυξη 17,5%. Στις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες για τους πολίτες, αν και η Ελλάδα έχει ελαφρώς χαμηλότερες επιδόσεις από τον μέσο όρο της ΕΕ (75,9 έναντι μέσου όρου της ΕΕ 79,4), καταγράφει πρόσφατη ετήσια ανάπτυξη 17,5%.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις, όπως η έλλειψη ειδικών ΤΠΕ, το χαμηλό ποσοστό πληθυσμού με βασικές ψηφιακές δεξιότητες, το χαμηλό ποσοστό ΜμΕ με βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης και χαμηλό επίπεδο υιοθέτησης προηγμένων τεχνολογιών (AI, cloud ή data analytics)» τόνισε η κ. Παπαρίδου.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κύριος Δημήτρης Παπαστεργίου, αναγνώρισε στην ομιλία του τη συμβολή του ΣΕΠΕ στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Αναφερόμενος στα ευρήματα από τις διεθνείς μελέτες, τόνισε ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν ενσωμάτωσε στον βαθμό που θα έπρεπε την τεχνολογική εξέλιξη, καθώς προτεραιότητα της Πολιτείας ήταν η ανάπτυξη και η ενσωμάτωση των τεχνολογιών στον Δημόσιο Τομέα, όπου οι εκκρεμότητες ήταν αρκετές και η ανάγκη για προσφορά στους πολίτες μεγάλη. Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σημείωσε ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι απαραίτητες ενέργειες, για να απορροφηθούν όλοι οι πόροι, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά. Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα μας περιμένει. Πρέπει να συμπορευθούμε ακόμη περισσότερο, ώστε και τα έργα να ολοκληρωθούν στην ώρα τους, αλλά και να αφήσουν ένα αποτύπωμα στην ελληνική κοινωνία».

Παράλληλα, αναγνώρισε ότι υπάρχουν προβλήματα πληρωμών από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά και από άλλα Υπουργεία προς εταιρείες-μέλη του ΣΕΠΕ, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να γίνει και από τις δύο πλευρές συζήτηση για το μείζον αυτό θέμα. Ο κύριος Παπαστεργίου, αναφερόμενος στο έργο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπογράμμισε ότι προωθούνται συγκεκριμένες δράσεις μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης στους τομείς της Υγείας, της Δικαιοσύνης και της Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα, αναγνώρισε το πρόβλημα που δημιουργείται από τις χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις στον Τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, επισημαίνοντας ότι πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα.

Τοποθετούμενος στο θέμα της αμοιβής προς τους δημιουργούς για νόμιμη αναπαραγωγή των έργων τους από ιδιώτες, αναγνώρισε το δίκαιο αίτημα του ΣΕΠΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτή η αμοιβή είναι παράλογη, δεν είναι εύλογη. Είναι ένα ζήτημα του Υπουργείου Πολιτισμού. Από την πλευρά μας, ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναγνωρίζουμε τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών, αλλά θα πρέπει να σταθμίσουμε με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο τα πράγματα».

Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κύριος Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφερόμενος στα στοιχεία για την εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας στη χώρα μας, απένειμε τα εύσημα στον ΣΕΠΕ και στις εταιρείες - μέλη του, τονίζοντας ότι ο κλάδος έχει κατακτήσει πολλά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Ενώ σημείωσε τη σπουδαιότητα των ψηφιακών αλμάτων που έγιναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τα αποτελέσματα των οποίων φαίνονται σήμερα στον ψηφιακό συντονισμό της χώρας. Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα του ψηφιακού μετασχηματισμού στον Ιδιωτικό Τομέα, σημείωσε ότι θα πρέπει να αναληφθούν συγκεκριμένες δράσεις από το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και από άλλα Υπουργεία.

Στην ομιλία του δεν παρέλειψε να κάνει εκτενή αναφορά και στην έλλειψη προσωπικού στον τομέα ΤΠΕ, τονίζοντας ότι θα πρέπει να μπει η αλγοριθμική σκέψη στα προγράμματα σπουδών με αλλαγές στα σχολικά εγχειρίδια, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη θεμελίωση της αλγοριθμικής – μαθηματικής σκέψης στα σχολεία από μικρή ακόμα ηλικία, σημειώνοντας ταυτόχρονα: «Πρέπει να υπάρχει από τα σχολεία ένα πιστοποιητικό, που θα αναγνωρίζει τη γνώση αλγορίθμων, το οποίο θα παρέχεται δωρεάν, ώστε να ακολουθηθούν νέα προγράμματα σπουδών και να μεγεθυνθούν τα τμήματα σπουδών των σχολών ΤΠΕ».

Ανακοίνωσε ακόμη ότι το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει πολύ σύντομα σε ένα πρόγραμμα εμπλουτισμού δεξιοτήτων χιλιάδων πολιτών σε συγκεκριμένες ειδικότητες της πληροφορικής, ώστε να μπορέσει να αυξηθεί ο όγκος των ανθρώπων που χρειάζεται ο κλάδος και για τον λόγο αυτό θα ζητηθεί η συμβολή του ΣΕΠΕ με προτάσεις για τις δεξιότητες που απαιτούνται, αλλά και για το περιεχόμενο του εν λόγω προγράμματος.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Καθηγήτρια παραιτήθηκε λόγω του ChatGPT!

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29/10

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα