pierrakakis
Πιερρακάκης: Σχετικά με την κατανομή κλάδων και ειδικοτήτων στους διορισμούς των εκπαιδευτικών

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» και τον δημοσιογράφο Απόστολο Λακασά, παραχώρησε ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου "Εξαγγείλατε 10.000 διορισμούς εκπαιδευτικών για την επόμενη σχολική χρονιά. Πώς θα γίνει η κατανομή τους ανά βαθμίδα και ειδικότητες;" ο υπουργός Παιδείας σημείωσε και πάλι ότι ο στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι το 2025 να επαναλάβει ανάλογο αριθμό διορισμών, με έμφαση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ωστόσο δεν ήταν έτοιμος να απαντήσει για την κατανομή των ειδικοτήτων φέτος.

Απόστολος Λακασάς (καθημερινή):  Εξαγγείλατε 10.000 διορισμούς εκπαιδευτικών για την επόμενη σχολική χρονιά. Πώς θα γίνει η κατανομή τους ανά βαθμίδα και ειδικότητες;

Κυριάκος Πιερρακάκης: Φέτος θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στην ειδική αγωγή. Δεν έχω ακόμη απάντηση για τις ειδικότητες. Ο στόχος μας είναι το 2025 να επαναλάβουμε ανάλογο αριθμό διορισμών, με έμφαση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Πιερρακάκης: Σχετικά με την κατανομή κλάδων και ειδικοτήτων στους διορισμούς των εκπαιδευτικών

 

Υπενθυμίζουμε ότι το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα πραγματοποιηθούν 10.000 διορισμοί εκπαιδευτικών με έμφαση:

  • Στην ειδική αγωγή όπου θα καλυφθούν περισσότερες από τετραπλάσιες σε σχέση με το προηγούμενο έτος θέσεις ειδικοτήτων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και οκταπλάσιες θέσεις Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες, δεδομένου ότι την προηγούμενη χρονιά οι διορισμοί αφορούσαν αποκλειστικά ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς,
  • Στις ειδικότητες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αφού σε υπάρχουσες και νεοσυσταθείσες θέσεις ειδικοτήτων τοποθετούνται πενταπλάσιοι σε σχέση με πέρσι εκπαιδευτικοί, ενώ συνολικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση οι διορισμοί θα ξεπεράσουν τους 2.800.
  • Στην κάλυψη αναγκών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου θα γίνουν άνω των 5.000 προσλήψεων σε όλες τις ειδικότητες.

Γιατί δίνεται προτεραιότητα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Από τη μέρα που ανακοινώθηκαν οι 10.000 διορισμοί έχει ξεσπάσει "γκρίνια" στους κόλπους των εκπαιδευτικών καθώς φαίνεται ότι δίνεται προτεραιότητα στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στην οποία θα καλυφθούν περισσότερες από 5.000 θέσεις. Ο  ΠΑΣΑΔ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί είναι οι «φτωχοί συγγενείς» της κατανομής των προσλήψεων, καθώς τους αντιστοιχούν μόλις 1.600 θέσεις.

Ο υπουργός Παιδείας απατώντας στις επικρίσεις σημείωσε χαρακτηριστικά πως φέτος δίνεται προτεραιότητα στη δευτεροβάθμια, αλλά τα επόμενα έτη θα δοθεί προτεραιότητα στην πρωτοβάθμια. Με αυτό τον τρόπο προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση έχει σκοπό να προχωράει σε νέους διορισμούς εκπαιδευτικών κάθε χρόνο. 

Συγκεκριμένα ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι φέτος αξιοποιήθηκαν πόροι από τις προσλήψεις αναπληρωτών στην δευτεροβάθμια για να μετατραπούν σε μόνιμες οργανικές θέσεις. Το ίδιο θα συμβεί, όπως είπε, τα επόμενα έτη και για την πρωτοβάθμια. 

Μάλιστα, στήριξε τις δηλώσεις του λέγοντας πως η νέα φιλοσοφία της κυβέρνησης είναι να μειώσει τον αριθμό των αναπληρωτών και να αυξήσει σταδιακά τον αριθμό των μόνιμων εκπαιδευτικών. Τέλος ανέφερε πως τελικά «όλες οι ειδικότητες κερδίζουν» από τους 10.000 διορισμούς. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

konteiner
Εκπαίδευση: 18 χρόνια μάθημα σε κοντέινερ ενώ σύμφωνα με το νόμο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τάξη, μόνο για 6!
Χρήματα για τη δημιουργία νέων σχολικών κτηρίων δεν διατίθενται, ενώ οι υπάρχοντες πόροι κατευθύνονται σε «ανταποδοτικά» έργα, αφήνοντας τη δημόσια...
Εκπαίδευση: 18 χρόνια μάθημα σε κοντέινερ ενώ σύμφωνα με το νόμο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τάξη, μόνο για 6!