βιβλία
Την απόφαση του ΥΠΑΙΘΑ για την ενίσχυση φιλαναγνωσίας υποδέχονται οι Σύνδεσμοι Εκδοτών - «Ο κατάλογος βιβλίων θα εμπλουτίζεται με γνώμονα την πολυφωνία και τη συμπερίληψη», τονίζουν

Την απόφαση του ΥΠΑΙΘΑ για την ενίσχυση φιλαναγνωσίας και τη διδασκαλία τουλάχιστον δύο ολόκληρων λογοτεχνικών έργων, από τη νέα σχολική χρονιά, χαιρετίζει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βορείου Ελλάδος. 

Με ανακοίνωσή του, το σωματείο συγγραφέων εκδοτών και βιβλιοθηκονόμων, προτείνει να δοθεί η δυνατότητα να τα επιλέξουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί σε συνεργασία με τους βιβλιοθηκονόμους από έναν ευρύ κατάλογο που θα συμπεριλαμβάνει όλα τα λογοτεχνικά είδη (μυθιστόρημα, ποίηση, παραμύθια, βιβλία γνώσεων, graphic novel, εικονοβιβλία), κλασικά και σύγχρονα, ελληνικά και ξένα. 

Οι εκδότες τονίζουν πως ο κατάλογος θα συγκροτηθεί και θα εμπλουτίζεται από τους εκπαιδευτικούς και τους βιβλιοθηκονόμους, με γνώμονα την πολυφωνία και την ευρύτερη συμπερίληψη σε αυτόν τίτλων από μικρούς και μεγάλους εκδοτικούς οίκους.

Αξίζει να σημειωθεί πως κρίνεται ως πολύ σημαντικό, οι μαθητές και οι μαθήτριες να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τα βιβλία που θα διαβάσουν μέσα από μια πληθώρα αναγνωσμάτων της Σχολικής Βιβλιοθήκης, η ύπαρξη της οποίας, όπως έχει αναδείξει η διεθνής βιβλιογραφία, έχει πολλαπλά γνωστικά και συναισθηματικά οφέλη. 

Εξάλλου θεωρητικοί της παιδικής λογοτεχνίας και της ανάγνωσης, από τη δεκαετία του ΄80 ήδη, έχουν επισημάνει ότι οι ανάγκες των αναγνωστών δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν οριζόντια, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημαντικότητα του εγχειρήματος.

«Η ποικιλία των ενδιαφερόντων και των αναγκών των παιδιών δεν διαμορφώνεται μόνο από την ηλικία, αλλά και από άλλους προσωπικούς, βιοκοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως οι ψυχοσυναισθηματικές ανάγκες, οι ικανότητες, τα ερεθίσματα που τους παρέχει ο τόπος τους, το οικογενειακό και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, καθώς και οι αναγνωστικές τους δεξιότητες», τονίζουν οι εκδότες.

Συμπληρώνουν πως «ο Υπουργός θα κατανοήσει την ανάγκη για την ίδρυση, όπου δεν υπάρχουν, και την ενίσχυση των Σχολικών Βιβλιοθηκών, με τον κατάλληλο εξοπλισμό, τον εμπλουτισμό των συλλογών τους και βέβαια με τον διορισμό βιβλιοθηκονόμων». 

Παράλληλα, τη διάθεσή τους να προσφέρουν και να ενισχύσουν με φιλαναγνωστικές δράσεις εκφράζουν το ΔΣ της Εταιρείας Συγγραφέων, το ΔΣ, της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου, το ΔΣ του συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών, το ΔΣ του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων, το ΔΣ του Ανεξάρτητου Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου, το ΔΣ του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδας το ΔΣ του Ελληνικού Τμήματος ΙΒΒΥ - Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, και το ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης. 

«Οι εκπαιδευτικοί στην επιλογή τους μπορούν να συμβουλευτούν τους βιβλιοθηκονόμους Σχολικών, Δημοτικών, Δημοσίων και άλλων Βιβλιοθηκών, τους Υπεύθυνους Πολιτιστικών των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, τα Πανεπιστήμια και τους διδάσκοντες παιδική και εφηβική λογοτεχνία, τους φορείς του βιβλίου κ.ά. », αναφέρει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βορείου Ελλάδος. 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kleista sxoleia
Ποια σχολεία θα είναι κλειστά σήμερα Τετάρτη λόγω του χθεσινοβραδινού ισχυρού σεισμού στη Λέσβο
Ισχυρός σεισμός 5,1 ρίχτερ στη Μυτιλήνη - Τι λένε οι ειδικοί
Ποια σχολεία θα είναι κλειστά σήμερα Τετάρτη λόγω του χθεσινοβραδινού ισχυρού σεισμού στη Λέσβο
παιδδια
«Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας»: Μία άποψη για τα Ωνάσεια σχολεία
Τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία ιδρύονται με βάση τις κατευθύνσεις της κυβερνητική πολιτικής εντείνοντας την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών
«Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας»: Μία άποψη για τα Ωνάσεια σχολεία