Τηλεφωνική απάτη
Πότε ξεκίνησαν οι απαγορεύσεις κινητών στα σχολεία, τι συμβαίνει σε άλλα κράτη και τι λένε τα κόμματα

Με τυμπανοκρουσίες ανακοίνωσαν προχτές Πρωθυπουργός και υπουργός Παιδείας την απαγόρευση χρήσης κινητών στα σχολεία, με την απειλή ακομα και πολυήμερων αποβολών στους μαθητές που θα παρακούσουν και θα τα βγάλουν από τις τσάντες ακόμα και στα διαλείμματα.

«Ξέχασαν» όμως να πουν ότι το μέτρο αυτό ισχύει στη χώρα μας εδώ και ...18 χρόνια, και μάλιστα οι τότε νομοθεσία ήταν αυστηρότερη καθώς δεν επέτρεπε ούτε να τα έχουν οι μαθητές στις τσάντες!

Επίσης, με αποφάσεις πολλών διευθυντών ήδη απο πέρυσι -και από πρόπερσι σε καποιες περιπτώσεις- απαγορευόταν να φέρουν οι μαθητές κινητά. Βέβαια η πραγματικότητα διαψεύδει τις απαγορεύσεις, αφού σπανίως είχε τιπωρηθεί ως τώρα μαθητής για κατοχή κινητού.

Πρώτη απαγόρευση από τη Μαριέττα Γιαννάκου το 2006

Πάντως η  πρώτη νομοθετική παρέμβαση απαγόρευσης κατοχής κινητών τηλεφώνων στα σχολεία έρχεται από το μακρινό 2006, με την υπουργική απόφαση 132328 της κ. Γιαννάκου στις 07/12/2006.

Το 2012, επί υφυπουργίας κ. Παπαθεοδώρου, η απόφαση συμπληρώνεται με την απαγόρευση όλων των συσκευών που διαθέτουν σύστημα επεξεργασίας, δεδομένων, εικόνας και ήχου. Ταυτόχρονα, οριοθετεί τη χρήση και για τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι καλούνται να έχουν το κινητό τους εκτός λειτουργίας κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

Το 2016, με εγκύκλιο του τότε ΓΓ του Υπουργείου Παιδείας κ. Παντή, αναπροσαρμόζεται το πλαίσιο και οι εκπαιδευτικοί πλέον μπορούν να χρησιμοποιούν τον δικό τους προσωπικό τεχνολογικό εξοπλισμό για τη διδακτική πράξη, ενώ πρέπει να αποφεύγεται η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο στους δικτυακούς τόπους των σχολείων παρά μόνο με έγκριση των γονέων.

Τελευταία νομοθετική ισχύουσα παρέμβαση είναι η εγκύκλιος του κ. Γαβρόγλου (22/06/2018), η οποία προσθέτει τη μη λειτουργία καμερών εντός του σχολικού χώρου κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.

Αυτό ισχύει μέχρι σήμερα και μάλιστα δεν αφορά στην απαγόρευση μόνο στη χρήση, αλλά και στην κατοχή κινητών.

ΠΑΣΟΚ: Φύκια για μεταξωτές κορδέλες...

Οπως λέει ο τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Παραστατίδης, η κυβέρνηση συνεχίζει να παρουσιάζει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις με όρους επικοινωνίας χωρίς αυτές να υφίστανται.

1)Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη μη χρήση κινητών. Το νομοθετικό πλαίσιο για μη κατοχή υφίσταται από το 2006!

2) Δεν υπάρχει αυστηροποίηση στη χρήση κινητών. Το αντίθετο, το προηγούμενο στάτους απαγόρευε την κατοχή ενώ η επικείμενη υπουργική απόφαση απαγορεύει τη χρήση (το κινητό μένει στην τσάντα).

3) Δεν υπάρχει ειδική ποινή για τη χρήση κινητού. Το ποινολόγιο που τέθηκε σε ισχύ από τον Απρίλιο αυστηροποιεί το γενικότερο πλαίσιο ποινών.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να πουλάει φύκια και μεταξωτές κορδέλες στους Έλληνες πολίτες χωρίς να αλλάζει τίποτα (και) στην παιδεία.

ΣΥΡΙΖΑ: Θετικό μεν, αλλά όχι αποβολές

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Παππάς ενέφερε (στον Σκάι) ότι θεωρεί απόλυτα θετικό το μέτρο τα κινητά να μην υπάρχουν μέσα στην τάξη, καθώς η εξάρτηση των εφήβων στο διαδίκτυο είναι πλέον μία ψυχιατρική οντότητα, νοσηλεύονται σε ψυχιατρικές κλινικές εξαρτημένα παιδιά από το διαδίκτυο. Συνήθως είναι έφηβοι και αγόρια.

Αρνητικός είναι ωστόσο ως προς το μέτρο της αποβολής. "Πειθαρχικά μέτρα στα σχολεία πρέπει να υπάρχουν, αλλά τα μέτρα αυτά δεν πρέπει να απομακρύνουν τον μαθητή από τα σχολικό περιβάλλον, αλλά να τον κρατάνε", σημειώνει. "Αν θες να κάνεις μία ποινή, κράτα τα παιδιά τέσσερις ώρα παραπάνω μετά το σχολικό μάθημα και βάλτους να διαβάσουν, όταν τους διώχνεις, ενδεχομένως τους σπρώχνεις στην παραβατικότητα", ανέφερε.

ΚΚΕ: Κοροϊδία

Το ΚΚΕ ανέφερε: “Την ώρα που οι λαϊκές οικογένειες ασφυκτιούν λόγω της ακρίβειας και αναγκάζονται να αποφασίσουν ποιες δραστηριότητες θα κόψουν τα παιδιά τους, την ώρα που όλες οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και συνολικά ο εκπαιδευτικός κόσμος διατρανώνουν την αντίθεσή τους στις απαράδεκτες κι αντιπαιδαγωγικές συγχωνεύσεις χιλιάδων τμημάτων σε όλη τη χώρα ενώ εκπαιδευτικοί παραμένουν άστεγοι και κοιμούνται ακόμη και σε “σκηνές”, την ώρα που η κατάσταση στις σχολικές υποδομές βρίσκεται στο απροχώρητο, ο πρωθυπουργός και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας μιλάνε για “κινητά στην τσάντα” και για την κοροϊδία των ολιγόλεπτων ψηφιακών φροντιστηρίων που χρηματοδοτήθηκαν αδρά προκειμένου να υποβαθμιστεί η αναγκαία προσωπική στήριξη, μέσω της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης, που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη οι μαθήτριες και οι μαθητές. Ο,τι και να λέει η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο κι αν προσπαθεί να προσδώσει σύγχρονο στίγμα στις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί, ο εκπαιδευτικός κόσμος γνωρίζει καλά ότι η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο. Και γι’ αυτό βρίσκεται σε θέση μάχης για να διεκδικήσει το δίκιο του, για να αντιμετωπιστούν τα άμεσα και φλέγοντα προβλήματα των σχολείων”.

Τι κάνουν άλλες χώρες

Εν τω μεταξύ στον υπόλοιπο κόσμο γίνονται συνεχείς μελέτες και παρεμβάσεις διότι το θέμα της χρήσης κινητού από τα παιδιά είναι το μείζον ζήτημα.

Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ έχει γίνει διακομματική πρόταση από τη γερουσία για δημιουργία θυρίδων που θα αποθηκεύονται τα κινητά των παιδιών.

Η γαλλόφωνη κοινότητα του Βελγίου απαγόρευσε την κατοχή και χρήση έξυπνων κινητών στα σχολεία ως μέσο για την καταπολέμηση της βίας, της κόπωσης αλλά και μη συμμετοχής των μαθητών

Στη Γερμανία δεν υπάρχουν επίσημοι περιορισμοί, αλλά τα περισσότερα σχολεία έχουν απαγορεύσει τη χρήση κινητών τηλεφώνων και ψηφιακών συσκευών στις αίθουσες διδασκαλίας, εκτός αν αφορούν σε εκπαιδευτικούς σκοπούς. 

Στην Ολλανδία ισχύει αντίστοιχη απαγόρευση σε γυμνάσια και λύκεια από τις αρχές του 2024, αλλά ως σύσταση. Από τον Σεπτέμβριο η οδηγία θα ισχύει και για τα δημοτικά σχολεία.

Η Ιταλία ήταν από τις πρώτες χώρες που εφάρμοσαν την απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων: Η πρώτη επιβολή απαγόρευσης έγινε το 2007, η οποία όμως χαλάρωσε για να ενεργοποιηθεί ξανά το 2022. 

Στη Βρετανία, τον περασμένο Φεβρουάριο, η κυβέρνηση εξέδωσε οδηγία «σχετικά με την απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής ημέρας», αλλά εναπόκειται στους διευθυντές των σχολείων να αποφασίσουν σχετικά με την πολιτική χρήσης του τηλεφώνου.

Η Πορτογαλία πειραματίζεται με επιβολή απαγόρευσης κινητού στα σχολεία πιλοτικά, για ορισμένες μέρες του μήνα.

Στην Ισπανία τα σχολεία σε ορισμένες αυτόνομες περιοχές (χώρα Βάσκων, Καταλονία) έχουν επιβάλει απαγόρευση

Ιρλανδία και Φινλανδία επίσης δεν επιτρέπουν κινητά στα σχολεία τους.

Στη Γαλλία τέλος, ένα σχέδιο «ψηφιακού αποκλεισμού» για τους μικρούς μαθητές αλλά και για τους εφήβους θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση σε 200 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου τον Σεπτέμβρη θα ζητηθεί από τους μαθητές των συγκεκριμένων σχολείων να παραδίδουν τα τηλέφωνα κατά την άφιξή τους στην υποδοχή.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

stratos
Κλείνουν 137 στρατόπεδα, καταργούνται μονάδες του στρατού: Ανακοινώσεις για ναυτικό και αεροπορία
Ο Νίκος Δένδιας μίλησε για την ανάγκη κλεισίματος στρατοπέδων στη χώρα σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως αυτή την ώρα έχουμε περισσότερα στρατόπεδα από...
Κλείνουν 137 στρατόπεδα, καταργούνται μονάδες του στρατού: Ανακοινώσεις για ναυτικό και αεροπορία