Για «απαξίωση» από τη Διοίκηση, κάνει λόγο ο Σύλλογος Υπαλλήλων Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, καθώς όπως τονίζουν τα αιτήματά τους για χορήγηση εγγράφων που αφορούν την κατάσταση ή τα δικαιώματα των υπαλλήλων, αλλά όχι τα προσωπικά δεδομένα τους, παραμένουν αναπάντητα.
«Σε μια υπηρεσία που αυτή τη στιγμή αριθμεί 80 Υπαλλήλους, ενώ ετοιμάζονται να φύγουν 5 και ήδη βρίσκονται σε απόσπαση άλλοι 4, μεταξύ των άλλων αλλαγών που μας διαφεύγουν, εφόσον δεν έχουμε το τελικό κείμενο το οποίο η Ομάδα Εργασίας και ο ίδιος Διοικητής δεσμεύτηκε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης να μας παραχωρήσει, το ΜΤΠΥ θα στερηθεί, με βάση την πρόταση της Ομάδας, τις υπηρεσίες άλλων δύο υπαλλήλων, αφού θα τους ανατεθούν καθήκοντα που ήδη ασκούνται από τους υφιστάμενους υπαλλήλους», επισημαίνουν σε επιστολή τους προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως.
Οι υπάλληλοι αναρωτιούνται αν το κόστος δύο επιπλέον θέσεων ευθύνης με υψηλά αμειβόμενα επιδόματα εξυπηρετεί πράγματι το ΜΤΠΥ και τους μετόχους του ή μόνο δημιουργεί θέσεις ευθύνης για ορισμένους υπαλλήλους.
Aναλυτικά η επιστολή
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Αγαπητές/οί συνάδελφοι,
Με την παρούσα επιστολή σας καταγγέλλουμε την απαξίωση που υφίσταται ο Σύλλογός μας από τη Διοίκηση του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων. Συγκεκριμένα έχουμε επανειλημμένως ζητήσει να μας χορηγηθούν έγγραφα που αφορούν την κατάσταση ή τα δικαιώματα των υπαλλήλων (δεν αφορούν προσωπικά δεδομένα τους) και δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση.
Υπενθυμίζουμε ότι παραβιάζονται τα εξής:
«Άρθρο 5A του Συντάγματος: (Δικαίωμα στην πληροφόρηση)
1. Καθένας έχει δικαίωμα στην πληροφόρηση, όπως ο νόμος ορίζει. Περιορισμοί στο δικαίωμα αυτό είναι δυνατόν να επιβληθούν με νόμο μόνο εφόσον είναι απολύτως αναγκαίοι και δικαιολογούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας, καταπολέμησης του εγκλήματος ή προστασίας δικαιωμάτων και συμφερόντων τρίτων.
2. Καθένας έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Η διευκόλυνση της πρόσβασης στις πληροφορίες που διακινούνται ηλεκτρονικά, καθώς και της παραγωγής, ανταλλαγής και διάδοσής τους αποτελεί υποχρέωση του Κράτους, τηρουμένων πάντοτε των εγγυήσεων των άρθρων 9, 9Α και 19.»
Και: Το άρθρο 5 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας όπου:
«1. Κάθε ενδιαφερόμενος έχει το δικαίωμα, ύστερα από γραπτή αίτησή του, να λαμβάνει γνώση των διοικητικών εγγράφων. Ως διοικητικά έγγραφα νοούνται όσα συντάσσονται από τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως εκθέσεις, μελέτες, πρακτικά, στατιστικά στοιχεία, εγκύκλιες οδηγίες, απαντήσεις της Διοίκησης, γνωμοδοτήσεις και αποφάσεις. 2. Όποιος έχει ειδικό έννομο συμφέρον δικαιούται, ύστερα από γραπτή αίτησή του, να λαμβάνει γνώση των ιδιωτικών εγγράφων που φυλάσσονται στις δημόσιες υπηρεσίες και είναι σχετικά με υπόθεσή του η οποία εκκρεμεί σε αυτές ή έχει διεκπεραιωθεί από αυτές. 3. Το κατά τις προηγούμενες παραγράφους δικαίωμα δεν υφίσταται στις περιπτώσεις που το έγγραφο αφορά την ιδιωτική ή οικογενειακή ζωή τρίτου, ή αν παραβλάπτεται απόρρητο το οποίο προβλέπεται από ειδικές διατάξεις. Η αρμόδια διοικητική αρχή μπορεί να αρνηθεί την ικανοποίηση του δικαιώματος τούτου αν το έγγραφο αναφέρεται στις συζητήσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, ή αν η ικανοποίηση του δικαιώματος αυτού είναι δυνατόν να δυσχεράνει ουσιωδώς την έρευνα δικαστικών, "διοικητικών" αστυνομικών ή στρατιωτικών αρχών σχετικώς με την τέλεση εγκλήματος ή διοικητικής παράβασης. 4. Το δικαίωμα των παρ. 1 και 2 ασκείται: α) με μελέτη του εγγράφου στο κατάστημα της υπηρεσίας, ή β) με χορήγηση αντιγράφου, εκτός αν η αναπαραγωγή τούτου μπορεί να βλάψει το πρωτότυπο. Η σχετική δαπάνη αναπαραγωγής βαρύνει τον αιτούντα, εκτός αν ο νόμος ορίζει διαφορετικά. Αν πρόκειται για πληροφορίες ιατρικού χαρακτήρα, αυτές γνωστοποιούνται στον αιτούντα με τη βοήθεια γιατρού, ο οποίος ορίζεται για το σκοπό αυτόν. 5. Η άσκηση του κατά τις παρ. 1 και 2 δικαιώματος γίνεται με την επιφύλαξη της ύπαρξης τυχόν δικαιωμάτων πνευματικής ή βιομηχανικής ιδιοκτησίας. «6. Η χρονική προθεσμία για τη χορήγηση εγγράφων κατά τις παραγράφους 1 και 2 ή την αιτιολογημένη απόρριψη της σχετικής αίτησης του πολίτη είναι είκοσι (20) ημέρες».
Μεταξύ άλλων πολύ σημαντικών πληροφοριών, έχουμε ζητήσει να ενημερωθούμε για την πρόταση που κατέθεσε η Ομάδα εργασίας που είχε συγκροτηθεί από τον Διοικητή του Ταμείου για την αλλαγή του Οργανισμού του Ταμείου. Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα, τόσο από την Πάρεδρο του ΝΣΚ και πρόεδρο της Ομάδας Εργασίας, όσο και από τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στο ΔΣ αλλά και από τον ίδιο τον Διοικητή την εν λόγω πρόταση, αλλά δεν έχουμε λάβει καμιά απάντηση, ενώ έχουμε πληροφορηθεί ότι έχει ήδη σταλεί περαιτέρω για έγκριση και υπογραφές.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα πραγματοποιήθηκαν δύο Γενικές Συνελεύσεις. Στην πρώτη όλα τα μέλη της Ομάδας Εργασίας δήλωσαν κώλυμα, ενώ στη δεύτερη ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ του ΜΤΠΥ μας πληροφόρησε ότι, προτείνεται η δημιουργία τέταρτης Διεύθυνσης και Γενικής Διεύθυνσης και η αύξηση των οργανικών θέσεων από 140 σε 177, προβάλλοντας προς τα μέλη του Συλλόγου μας μη πειστικά επιχειρήματα. Σημειώνουμε ότι ποτέ το Ταμείο δεν διέθετε τόσους υπαλλήλους ενώ γνωρίζουμε ότι ο αριθμός αυτός είναι ουτοπικός τη στιγμή που οι προσλήψεις που γίνονται στο Δημόσιο έχουν μειωθεί δραματικά.
Σε μια υπηρεσία που αυτή τη στιγμή αριθμεί 80 Υπαλλήλους, ενώ ετοιμάζονται να φύγουν 5 και ήδη βρίσκονται σε απόσπαση άλλοι 4, μεταξύ των άλλων αλλαγών που μας διαφεύγουν, εφόσον δεν έχουμε το τελικό κείμενο το οποίο η Ομάδα Εργασίας και ο ίδιος Διοικητής δεσμεύτηκε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης να μας παραχωρήσει, το ΜΤΠΥ θα στερηθεί, με βάση την πρόταση της Ομάδας, τις υπηρεσίες άλλων δύο υπαλλήλων, αφού θα τους ανατεθούν καθήκοντα που ήδη ασκούνται από τους υφιστάμενους υπαλλήλους.
Αναρωτιόμαστε αν το κόστος δύο επιπλέον θέσεων ευθύνης με υψηλά αμειβόμενα επιδόματα εξυπηρετεί πράγματι το ΜΤΠΥ και τους μετόχους του ή μόνο δημιουργεί θέσεις ευθύνης για ορισμένους υπαλλήλους.
Σύμφωνα με το ν. 1264/1982:
«Άρθρο 4
Σκοποί συνδικαλιστικών οργανώσεων
1. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν σκοπό τη διαφύλαξη και προαγωγή των εργασιακών, οικονομικών, ασφαλιστικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών συμφερόντων των εργαζομένων.
2. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις απαγορεύεται ν΄ ασκούν κερδοσκοπική δραστηριότητα, μπορούν όμως χωρίς επιδίωξη κέρδους να συνιστούν καταναλωτικούς ή πιστωτικούς συνεταιρισμούς ή να διατηρούν εντευκτήρια και βιβλιοθήκες και να παρέχουν μαθήματα επιμόρφωσης των μελών τους. Μπορούν επίσης να δημιουργούν ειδικά κεφάλαια για την εξυπηρέτηση ορισμένων έκτακτων σκοπών αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας των μελών τους.
3. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις για την πραγματοποίηση των σκοπών τους δικαιούνται
μεταξύ άλλων :
Α) Ν΄ αναφέρονται στις διοικητικές και άλλες αρχές για κάθε ζήτημα που αφορά τους σκοπούς τους, τα μέλη τους, τις εργασιακές και γενικότερα επαγγελματικές σχέσεις και τα συμφέροντα των μελών τους.
Β) Να καταγγέλλουν και να εγκαλούν στις διοικητικές και δικαστικές αρχές τις παραβιάσεις της εργασίας και ασφαλιστικής νομοθεσίας και των κανονισμών ή οργανώσεων που αφορούν τις ίδιες ή τα μέλη τους».
Είναι φανερό ότι η Διοίκηση του ΜΤΠΥ ούτε θέλει ούτε έχει σκοπό να μας βοηθήσει να ασκήσουμε τα νόμιμα καθήκοντά μας, αποκρύπτοντας διαχρονικά βασικές πληροφορίες, καθώς είναι πια καθεστώς να μην απαντά στα ερωτήματά μας και να μην μας δίνει τα στοιχεία που ζητάμε.
Παρακαλούμε για τις δικές σας άμεσες ενέργειες ώστε να μας δοθούν τα έγγραφα και οι πληροφορίες που έχουμε ζητήσει, διότι ο Σύλλογός μας, εκτός από τα δικαιώματα των εργαζομένων στο Ταμείο, προασπίζει διαχρονικά και τα δικαιώματα των μετόχων και μερισματούχων του, οι οποίοι αριθμούν πάνω από 600.000.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση