Το Πολυτεχνείο ζει. Δεν είναι απλώς ένα γεγονός που ανήκει στο μακρινό παρελθόν, αλλά μια ζωντανή κραυγή για ελευθερία και δικαιοσύνη που ηχεί σήμερα. Το σύνθημα "Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία" δεν είναι απλώς τρεις λέξεις· είναι ο πυρήνας μιας συλλογικής διεκδίκησης για αξιοπρέπεια και δικαιώματα. Αυτές οι τρεις λέξεις συνδέουν, αφυπνίζουν και ενώνουν τους ανθρώπους απέναντι σε κάθε μορφή καταπίεσης. Εκεί, στα μέσα του Νοέμβρη του ’73, δεν βρίσκονται απλώς φοιτητές αλλά μια ολόκληρη κοινωνία που αρνείται να σκύψει το κεφάλι.
Από την άλλη πλευρά, το καθεστώς προτάσσει το "Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια". Λέξεις που ακούγονται αθώες, αλλά χρησιμοποιούνται σαν όπλο ελέγχου και καταστολής, ένα προσωπείο για να επιβάλλεται ο φόβος και ο διχασμός. Υπό αυτό το «εθνικό» και «ιερό» προσωπείο, η Χούντα των συνταγματαρχών φυλακίζει, βασανίζει και καταδικάζει, στο όνομα μιας ψευδούς ηθικής που επιδιώκει την υποταγή και την ομοιομορφία. Σήμερα οι κάθε μορφής εξουσίες χρησιμοποιούν το ίδιο τρίπτυχο για να διχάσουν, να φιμώσουν όποιον τολμά να σκεφτεί διαφορετικά.
Το σύνθημα "Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία", είναι μια ανοιχτή πρόσκληση για ενότητα και αντίσταση. Δεν ανήκει μόνο στους φοιτητές· γίνεται κτήμα όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης και ιδεολογίας, καθώς απαιτούν ίσες ευκαιρίες, δικαίωμα στη γνώση και ελευθερία έκφρασης. Είναι, όπως λέει ο Ρουσσώ, η αληθινή επανάσταση ενός λαού που αναγνωρίζει πως «ο άνθρωπος γεννιέται ελεύθερος, αλλά παντού είναι αλυσοδεμένος». Αυτή η κραυγή διεκδικεί να ξεκλειδώσει τις αλυσίδες, να ανοίξει τον δρόμο για μια κοινωνία χωρίς φόβο.
Αντίθετα, το «Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια» είναι το δηλητήριο της υποταγής. Το καθεστώς το χρησιμοποιεί για να χειραγωγεί και να αποκλείει, για να επιβάλει ενοχές και να καταπνίγει τη φωνή της ελεύθερης σκέψης. Είναι, όπως λέει ο Βολταίρος, το όχημα για να μας πείσουν να πιστέψουμε ανοησίες και να διαπράξουμε αδικίες. Είναι η μάσκα που φορούν οι εξουσιαστές για να νομιμοποιήσουν τη βία και τον διχασμό, για να παγιδεύσουν τον πολίτη σε μια στενή και απαρχαιωμένη νοοτροπία.
Σε έναν τόπο όπως ο δικός μας, σε ένα ακριτικό νησί, όπου οι άνθρωποι ζουν δίπλα-δίπλα, δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε Έλληνα και Τούρκο, σε Χριστιανό και Μωαμεθανό. Η καθημερινότητα δείχνει ότι οι κοινές αξίες της αλληλοβοήθειας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ξεπερνούν σύνορα και θρησκείες. Αυτές οι τεχνητές διακρίσεις, που επιβάλλονται για να μας κρατούν διχασμένους, δεν αντέχουν στην πραγματικότητα της ζωής μας και δεν έχουν θέση σε μια σύγχρονη, ελεύθερη κοινωνία.
Η ελευθερία δεν αναβάλλεται, δεν μπορεί να κατασταλεί. Είναι, όπως έλεγε ο Σπινόζα, η «ουσία του ανθρώπου» – ένα αναφαίρετο δικαίωμα που αναβλύζει από την ίδια την ύπαρξή μας. Το Πολυτεχνείο δείχνει ότι η πραγματική δύναμη βρίσκεται στη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη, όχι στη διαίρεση και τον φόβο. Μας διδάσκει ότι όσο υπάρχει πίστη στις αξίες της ισότητας και της δικαιοσύνης, καμιά «πατρίδα» δεν μπορεί να μας περιορίσει, καμιά «θρησκεία» δεν μπορεί να μας διχάσει, καμιά «οικογένεια» δεν μπορεί να μας φυλακίσει μέσα σε προκαταλήψεις και στερεότυπα. Μας διδάσκει ότι η αληθινή οικογένεια είναι η ανθρωπότητα, και η ενότητα βασίζεται στην αποδοχή της διαφορετικότητας και της ελευθερίας του άλλου.
Το Πολυτεχνείο δεν πεθαίνει γιατί είναι το σύμβολο μιας διαρκούς, άσβεστης επανάστασης. Γιατί η φλόγα της ελευθερίας δεν σβήνει· καίει πιο δυνατά, φωτίζει και φωνάζει: ψωμί για όλους, παιδεία για όλους, ελευθερία για όλους.
* Παναγιώτης Πετρίδης Φυσικός Εσπερινό ΕΠΑΛ ΚΩ.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση