Πανελλαδικές εξετάσεις
INTIME NEWS/ΣΑΡΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Ας φωτίσουμε, λοιπόν, τη νέα αυτή κίνηση του υπουργείου Παιδείας που σέρνει μια αθέατη «ουρά» σκοπιμοτήτων

Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει να εισάγει πιλοτικά το γνωστό πρόγραμμα του διεθνούς απολυτηρίου (International Baccalaureate - IB), σε πρότυπα λύκεια, από τον Σεπτέμβριο του 2026.

Πρόκειται για διετές πρόγραμμα στα αγγλικά και απευθύνεται σε μαθητές της Β’ και Γ’ λυκείου που επιδιώκουν να σπουδάσουν σε διεθνή πανεπιστήμια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό το (ΙΒ) θα εισαχθεί για τους μαθητές της Β΄ Λυκείου σε 5 Πρότυπα Λύκεια που θα επιλεγούν.

Το πρόγραμμα θα είναι προαιρετικό για τους μαθητές και θα εφαρμοστεί παράλληλα με το ισχύον σύστημα του γενικού και επαγγελματικού λυκείου, κατάληξη του οποίου είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα του διεθνούς απολυτηρίου ξεκίνησε να οργανώνεται το 1968 στην Ελβετία. Η έδρα του οργανισμού του IB είναι στη Γενεύη στην οποία αναμένεται να βρεθεί, εκτός απροόπτου σήμερα Δευτέρα ο υπουργός Παιδείας. Το IB αναγνωρίζεται από πανεπιστήμια και ακαδημαϊκά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.

Και ποια είναι η είδηση;

Ωραία θα πει κανείς. Και ποια είναι η είδηση αν θεωρήσουμε ότι 5 από τα 1200 δημόσια Λύκεια θα έχουν πρόγραμμα (ΙΒ);

Ας φωτίσουμε, λοιπόν, τη νέα αυτή κίνηση του υπουργείου Παιδείας που σέρνει μια αθέατη «ουρά» σκοπιμοτήτων

Να σημειώσουμε αρχικά ότι ήδη, όπως ορίζει το άρθρο 147 του φετινού νόμου 5094 για την θεσμοθέτηση μη κρατικών Α.Ε.Ι., οι κάτοχοι IB μπορούν να εγγραφούν σε μη κρατικό Α.Ε.Ι. χωρίς να έχουν δώσει πανελλαδικές εξετάσεις και να έχουν ξεπεράσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής των ελληνικών Α.Ε.Ι.

Συγκεκριμένα, στον νόμο 5094/13-3-2024, στο Άρθρο 147 «Φοιτητές με δικαίωμα εγγραφής – Μητρώο φοιτητών και Αξιολόγηση – Αποφοίτηση», στην παράγραφο 2 (γ) προβλέπεται ότι:

«2. Δικαίωμα εγγραφής στα προγράμματα πρώτου κύκλου σπουδών των αναγνωρισμένων παραρτημάτων – Ν.Π.Π.Ε. έχουν […]

γ) οι κάτοχοι διεθνών απολυτήριων τίτλων Δ.Ε. που χορηγούνται από σχολεία της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, οι αλλοδαποί πολίτες κάτοχοι ισοδύναμου του Λυκείου απολυτήριου τίτλου Δ.Ε. ή ισοδύναμου τίτλου επαγγελματικής εκπαίδευσης που τους παρέχει δικαίωμα εισαγωγής στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας στην οποία φοιτούν».

Αυτό ακριβώς το εδάφιο στο νόμο Πιερρακάκη για τα λεγόμενα μη κρατικά πανεπιστήμια δημιουργεί ζήτημα ισονομίας υπέρ των μαθητών των σχολείων που αποφοιτούν παίρνοντας το λεγόμενο IB (International Baccalaureate).

Δηλαδή σε όσα ιδιωτικά σχολεία (πχ στα πανάκριβα American Community Schools of Athens, στο Κολλέγιο Ανατόλια, στα Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα, στα Εκπαιδευτήρια Δούκα, στο St. Catherine’s British School, στη Σχολή Μωραΐτη κλπ) παρέχεται και σε κάποια δημόσια πρότυπα (που θα παρέχεται), μια ξεχωριστή ομάδα μαθητών θα εισάγεται στα λεγόμενα μη κρατικά Πανεπιστήμια χωρίς πανελλήνιες εξετάσεις και χωρίς την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), χωρίς δηλαδή τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τους κοινούς υποψήφιους.

Στα Δημόσια ΑΕΙ με Πανελλήνιες Εξετάσεις και ΕΒΕ στα ιδιωτικά ΑΕΙ με ΙΒ και δίδακτρα

Για να δούμε: Στα δημόσια Πανεπιστήμια έχουμε Πανελλήνιες Εξετάσεις και Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής με την οποία στα 4 χρόνια έχουν εξοστρακιστεί περίπου 48.000 υποψήφιοι και στα μη κρατικά Πανεπιστήμια ένας ανοιχτός διάδρομος πρόσβασης, μια ανοιχτή λωρίδα κυκλοφορίας «κατασκευασμένη» με ακριβά δίδακτρα.

Να θυμηθούμε τι είχε πει τον Φεβρουάριο του 2024 ο υπουργός Παιδείας. Για την εισαγωγή των Ελλήνων φοιτητών στα ιδιωτικά ΑΕΙ θα πρέπει οι υποψήφιοι να έχουν «πιάσει» την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του πεδίου τους κατά τις πανελλαδικές και αυτή θα είναι η μοναδική σύνδεση στο σύστημα πρόσβασης μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών ΑΕΙ.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Παιδείας αυτό θα γίνει προκειμένου να υπάρχει ένα καθεστώς ισονομίας ανάμεσα σε δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια όσον αφορά στην εισαγωγή των Ελλήνων φοιτητών.

Πέρα από το γεγονός ότι καμιά ελάχιστη βάση εισαγωγής δεν είναι αρκετή για να εισαχθεί ένας υποψήφιος σε μια μεσαίας ζήτησης σχολή δημοσίου Πανεπιστημίου (πόσο μάλλον σε υψηλής ζήτησης σχολές) έρχεται τώρα να εξασφαλιστεί σε υποψηφίους πανάκριβων ιδιωτικών σχολείων και σε μια «χούφτα» δημοσίων Προτύπων Λυκείων μια άλλη είσοδος.

Όπως μας θυμίζει η Δέσποινα Παπαγεωργίου στο reportersunited,  το πρόγραμμα του IB επέλεγαν, μέχρι σήμερα, μαθητές που είχαν αποφασίσει ότι δεν θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά θα απευθυνθούν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Με το νόμο 5094 τούς δίνεται αυτοδικαίως «δικαίωμα εγγραφής» στα λεγόμενα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Και μια άλλη πτυχή: Το σκάνδαλο με τη διαρροή θεμάτων του IB

Πριν από χρόνια, το μακρινό 2009, υπήρξαν καταγγελίες για διαρροή θεμάτων στις εξετάσεις του International Baccalaureate (IB) στην Ελλάδα. Ο Οργανισμός International Baccalaureate (IBO) με έδρα στη Γενεύη ενημέρωσε τα ελληνικά ιδιωτικά σχολεία που διέθεταν πρόγραμμα IB ότι δεν θα εκδοθούν αποτελέσματα έως ότου ερευνηθούν οι παραπάνω καταγγελίες.

Το κύκλωμα αποκαλύφθηκε όταν μαθητής πιάστηκε ημέρα εξετάσεων με τα θέματα στην τσάντα του, τα οποία ακόμα δεν είχαν γνωστοποιηθεί επίσημα στους εξεταζόμενους.

Στην υπόθεση φέρονταν να εμπλέκονται μαθητές γόνοι οικονομικά ισχυρών οικογενειών, με τις διαρροές να αφορούν τα σχολικά έτη 2007-2008 και 2008-2009. 

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας διέταξε ΕΔΕ η οποία ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2009, όμως το πόρισμά της αρχειοθετήθηκε. Με την ίδια απόφαση, το Πόρισμα διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Αθηνών τον Οκτώβριο του 2009, η οποία στη συνέχεια άσκησε ποινική δίωξη κατά 21 ατόμων για τη διαρροή θεμάτων στις εξετάσεις του IB την περίοδο 2008 -2009. Δύο καθηγητές και ένας ιδιώτης κατηγορούνταν για κακουργηματική παθητική δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα, ενώ 18 μαθητές και γονείς για ενεργητική δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα.

Τι έγινε με το θέμα αυτό; Τι να γίνει…ξεχάστηκε όπως τόσα και τόσα θέματα τέτοιου χαρακτήρα…

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panepistimiopatrwn
Παν.Πατρών: Σήμερα 2/12 ξεκινούν τα προγράμματα για 2.000 Εκπαιδευτικούς
Νέος κύκλος προγραμμάτων για εκπαιδευτικούς ξεκινάει σήμερα από το Πανεπιστήμιο Πατρών - Πάνω από 2.000 εκπαιδευτικοί αναμένεται να μπουν σήμερα στην...
Παν.Πατρών: Σήμερα 2/12 ξεκινούν τα προγράμματα για 2.000 Εκπαιδευτικούς
ilikiomeni
Βγήκε το ιατροδικαστικό πόρισμα για τη δολοφονία ηλικιωμένης σε γηροκομείο: «Βαριά χημικά εγκαύματα»
Με «βαριά χημικά εγκαύματα» ο θάνατος της ηλικιωμένης στο γηροκομείο – Αντί για νερό της έδωσαν υγρό καθαριστικό
Βγήκε το ιατροδικαστικό πόρισμα για τη δολοφονία ηλικιωμένης σε γηροκομείο: «Βαριά χημικά εγκαύματα»